Det har skrivits en del om Västtrafiks biljettkontrollanter och VD:n Lars Backström på bland annat GP och SVT de senaste dagarna. Jag åker fortfarande kollektivtrafik till jobbet (för att jag inte fått tillbaka cykeln från reparationen). Och det händer uppenbart intressanta saker även när man åker buss och spårvagn. I dag var jag med om två ovanliga händelser när jag åkte buss. (Tyvärr har jag ju inte med ActionCam:en på bussen.)
Jag satt på bussen på väg upp för Göta Älvbron. Spårvagnar har i stort sett förtur överallt i stan, även gentemot bussar. Det kom en spårvagn uppifrån bron, och min buss skulle korsa dess spår. Men den här gången drog bussen på och stannade inte för spårvagnen. Vanligtvis brukar det vara rätt kamratskapliga hälsningar när förarna av två kollektivtrafikfordon möts. Men den kvinnliga spårvagnsföraren gjorde istället våldsamma rörelser med armarna, snurrade fingret mot tinningen och gapade och gjorde miner mot den manliga busschauffören.
Varken spårvagnsföraren eller busschauffören tyckte nog att det var särskilt kul, men jag kunde inte låta bli att känna en viss lustfylldhet. Självklart inte över att det kan ha varit en farlig trafiksituation, utan över den starka kontrasten mellan denna "hälsningsgest" och de sedvanliga glada hälsningar som brukar förekomma mellan förarna.
Det var en rätt fartfylld och guppig tur. På andra sidan bron åkte bussen förbi en trafikskola. Innan bussen hann köra förbi, svängde en övningskörningslastbil ut från trafikskolan. Fast det gick inte så bra. Lastbilschauffören kunde inte komma ut på grund av att han kom för nära en vägskylt på innersidan av svängen. Han backade och körde framåt två gånger innan han fick ge upp. Lastbilseleven hoppade ut och läraren fick ta över ratten och backa tillbaka så att trafiken kunde komma fram. Ingen kul början på dagen för den lastbilseleven.
#1 - - Mimmi:

Kan ju vara bra att veta att spårvagn är ett tåg enligt laglig bemärkelse. En buss är fortfarande en buss. Vilket innebär att Järnvägslagen gäller för spårvagn inte trafikförordningen.

#2 - - Gbgcyklaren:

Var det apropå något oklart jag skrev? :)

#3 - - Robert:

Nej, en spårvagn är inte ett järvägståg. Läser man första paragrafen i Järnvägslagen så se man att spårväg och tunnelbana är undantagna.Bussar och spårvagnar lyder under trafikförordningen.Det du skriver om (Gbgcyklaren). Har jag hört ska vara bättre nu, förut så var det en hierokrati med spårvagnsförare över bussförarna. Men nu ser man fler spårvagnsförare som hälsar på bussförarna.Själv har man sett lite otrevliga hälsningar när en buss åkte förbi korsningen och backade tillbaka och ställde sig ivägen för avgående buss vid fyrktorget (Högsbohöjd). Det är lite väl trångt att vända dubbelleds bussar där.