Jag hade från början bara tänkt lägga ut ett rent allmänt filmklipp från en cykeltur längs Norra Älvstranden, och över till Gullbergsvass och vidare mot Olskroken i Göteborg. Men jag upptäckte att filmen blev som en slags "stadscykeltur" i stil med YimbyGbg:s stadsvandringar.
Många av Norra Älvstrandens gamla nedlagda industrier och varvsområden har de senaste 20-25 åren gjorts om till bostadsområden, företagsparker, utbildningscentrum och gigantiska parkeringsplatser. Vid Frihamnen och Ringön finns ytterligare stora ytor för framtida stadsbebyggelse. På fastlandet ligger Gullbergsvass som också planeras att få stadsbebyggelse i framtiden.
Filmen nedan spelades in hösten 2011 (det råkar dock stå 2012 i filmen). Alla klipp är uppspeedade till 250 procent.
TILLGÄNGLIG I HD 720p
#1 - - Trafikistan:

Mellan Eriksberg och Sannegårdshamnen (0:41...0:52) finns en sträcka med plattor närmast vattnet och asfalt närmast klipporna. Även om man brukar säga att gående trivs bäst på plattor och cyklister på asfalt, studsade jag direkt. Man är ju så van vid cyklar närmast biltrafiken och gående längst ifrån. Min spontana reaktion blev därför att man cyklar närmast vattnet och att plattor därför är konstigt. Många gående verkar ju spontant känna likadant. Sen har jag inget emot att ge dem bästa sjöutsikten, men man måste först övermanna sina omedvetna reflexer. Det borde vara intressant för utformare som kan fundera över hur man undviker att olika egenskaper drar åt olika håll.

Sen försvinner skillnaden i beläggning plötsligt utan skylt som organiserar om något. Så de som kommer från andra hållet verkar inte få någon ledtråd.

När du passerar Lindholmens stora bilparkering (1:24...1:33) påminns jag om när mitt jobb låg högst uppe i Stigbergshuset och man en dag såg hur hela bilparkeringen blev mer och mer översvämmad pga lågtryck, högt vattenstånd och hård västvind. Folk rusade dit och räddade sina bilar. Snart var det bara en enda bil kvar. Den såg nästan ut att flyta mitt ute i älven. Någon vadade ut utan att kunna se var det fanns mark och var kajkanten gick. Min kompis tog en bild som hamnade i GT.