Göteborgs-Posten (och HD) skriver om att Google Maps utökat sin kartfunktion med möjligheten att få fram vägbeskrivning även för cyklister. Sedan tidigare har jag även använt Göteborgs egen cykelreseplanerare.
Google Maps cykelreseplanerare (välj Vägbeskrivningar och tryck sedan på cykelsymbolen)
Göteborgs cykelreseplanerare
För att jämföra de olika vägbeskrivningarna så valde jag en sträcka med samma start och mål (hemifrån till jobbet). Här är resultatet: 
Google Maps
Avstånd: 16,9 km
Tid: 1 timme och 4 minuter
Göteborgs cykelreseplanerare
Avstånd: 14,4 km
Tid: 45 minuter
När jag själv har mätt med GPS
Avtånd: 14,5 km
Tid: 38 minuter (35 ½ minuters rörelsetid) vid gynnsamma förhållanden
Slutsats
Google Maps kommer fram till en rätt mycket längre sträcka med flera omvägar och därmed ökad tidsåtgång för hela resan. Frågan är hur tillförlitlig Googles variant är. Göteborgs cykelreseplanerare och min GPS-mätning stämmer väldigt bra överens längdmässigt (det är ungefär samma väg). Däremot cyklar jag snabbare än vad som är beräknat. Observera att man kan välja olika inställningar/alternativ som förändrar sträcka, längd och tid.
#1 - - Christer Olsson:

Problemet är nog att Googles tjänst inte har information om passager mellan olika cykelvägar och därför försöker hitta en farbar väg mellan dem. Det är här man som cyklist måste uppdatera Googles tjänst.

Cykelreseplaneraren är dock klart bättre än Google eftersom Cykelreseplaneraren även tar hänsyn till backar och väljer den snabbaste vägen även om den är lite längre.

Bägge saknar dock en del gång & cykelbanor (de räknar alltså cykelbanan som gångbana). Här är det förmodligen fel i det underlag som används.

#2 - - Birgitta:

Hej! Kul att du skriver om cykling i Göteborg.
Apropå Göteborgs cykelreseplanerare undrar jag om du har nån uppfattning om dess definition av lämpligast respektive snabbast väg? Själv pendlar jag mellan Majorna och Mölndal. Förslaget jag får som lämpligaste väg stämmer på ett ungefär ned hur jag brukar cykla - över Sahlgrenska, drygt 9 km, lite backigt men relativt okomplicerat med ganska mycket cykelbana och okomplicerade korsningar. Som snabbaste väg föreslår den däremot Mölndagsvägen via centrum och Stigbergstotget - en väg jag aldrig skulle få för mig att ta när jag har bråttom. Nästan 3 km längre, massor av korsningar, spårvagnar och annan jobbig trafik. Man måste dessutom passera Korsvägen som kan ta en evighet i sig. Enda fördelen är väl att är ganska platt.
Jag tycker den funkar bäst om man drar iväg en waypoints åt det håll man vill köra, men det är ju inte lätt om man rör sig i mer okända delar av stan.

Svar: Hej Birgitta! Kul att du läser bloggen. (Ursäkta sent svar, hade missat ditt inlägg, samt varit bortrest.)Oj, jag har inte funderat så mycket på hur Göteborgs cykelreseplanerare definierar och väljer lämpligaste respektive snabbaste väg. Jag använder den inte jätteofta (vet jag vart jag ska, så har jag brukat chansa att hitta rätt cykelvägar.) ;) Det jag minns är att jag vid något tillfälle testade att välja "lättsam", och då blev det en mindre backig men längre väg. Jag får helt enkelt testa och utforska reseplaneraren lite mer.
Gbgcyklaren

#3 - - Joakim:

Vad tycker OpenStreetMap-baserade http://maps.skobbler.com/ då? :)

Svar: Tack för tipset om den. :)På den uppmätta sträckan som i blogginlägget, så föreslog Skrobbler en väg som var 13,8 km lång och skulle ta 41 minuter att cykla. Får kolla det lite noggrannare.
Gbgcyklaren