För runt två veckor sedan bevittnade jag en krock mellan en bil och en cyklist i korsningen Avenyn och Nya Allén i Göteborg. Häromdagen filmade jag den korsningen under morgonrusningen. I filmen cyklar jag norrut längs Avenyn och de korsande cyklisterna och bilisterna färdas längs Nya Allén. Olyckan skedde till vänster i bild när en bilist svängde vänster och kolliderade med en cyklist på cykelöverfarten.
Den intressanta och läsvärda bloggen Trafikistan skrev i dag om cykelkorsningen som syns i mitt filmklipp nedan. (Mitt blogginlägg fortsätter under filmklippet.)
Något helt annat... I dag hände två nämnvärda saker i Göteborgs spårvagnstrafik...
Min vän berättade om en spårvagn som åkte fel i eftermiddags. Hon skulle åka från centralen till Mölndal och hoppade på 4:an. Men hon hamnade på Linnéplatsen. Där vände spårvagnen och åkte tillbaka och vidare mot Mölndal. Strax före Lana bad spårvagnsföraren om ursäkt för felåkningen. För att komma in i någorlunda rätt fas igen så vände spårvagnen vid Lana där alla fick hoppa av och fick ta nästa spårvagn mot Mölndal.
Själv var jag med om en annan spårvagnsrelaterad händelse i dag. När jag var cirka 100 meter från en korsning där en spårvagn troligtvis hade grönt ljus, hörde jag hur den signalerade i flera sekunder samtidigt som den körde ut i korsningen. Nån sekund efter att föraren slutat signalera, hörde jag hur föraren i de externa högtalarna på spårvagnen ropade "JÄVLA IDIOT". Jag såg dock inte vad som hände eller vad det var som var i vägen för spårvagnen eftersom jag inte hade fri sikt mot korsningen. Det verkade inte ha inträffat nån kollision. Det var rätt mycket folk i rörelse i området, så det var många som hörde det.
#1 - - Trafikistan:

Jag noterar att filmen tagits av en person som cyklar snabbt, men som ändå inte haft mer bråttom till sitt röda ljus än att han först släppt förbi 12 korsande cyklister. Ingen förlorade på det, men 12 vann stort - kanske utan att de märkte det.Jag noterar också att det kommer 13 cyklister på samma tid som 26 bilar. Det är visserligen bara hälften så många cyklar, men med tanke på att cykelbanan bara fått 3/11 av bilvägens bredd är det trots den till synes glesa strömmen ett väl utnyttjat utrymme.

#2 - - Håkan:

Jag brukar vara försiktig med att skrika åt folk när jag kör bil av flera anledningar så att sätta på högtalare och skrika genom dem känns lite över gränsen för vad jag skulle kunna med. Jag såg visserligen motsatsen till ovanstående spårvagnschaufför en gång när AC/DC var i stan. En kvinnlig chaufför körde länge bakom ett packat fan på Stampgatan samtidigt som hon ringde och ringde. Han klarade dock inte att gå så smalt att hon kom förbi så efter ett tag gick hon ut och ställde honom mot kyrkogårdsmuren och krypkörde förbi.

Jag måste också hålla med om att du är ett föredöme som inte blockerar den korsande cykelbanan när du har rött. Så borde alla trafikanter tänka i alla korsningar. I min färjekö händer det att folk inte kan komma hem för att folk köar utanför deras infart.