På väg hem från jobbet i dag var jag med om en trafikolycka vilket ledde till att min ActionCam gick sönder. Jag själv klarade mig förhållandevis bra. Cykeln fungerar, men ringklockan, reflex och lamphållare blev lite snedvridna på styret.
Det tråkiga är förstås kameran som gick sönder helt och hållet och som kostat 2000-3000 kronor.
Så här gick trafikolyckan till:
Jag kommer cyklandes på cykelbanan längs med en huvudled för bilar. Längre fram finns en utfart för bilar till huvudleden. Cykelbanan gör en liten sväng för att ge utrymme för en bil att stå mellan cykelbanan och huvudleden för att inte blockera cykelbanan.
Där står en bil i det utrymmet och väntar på att få svänga ut på huvudleden. Det står även en bil bakom den bilen. Inga av bilarna står dock på cykelbanan, utan de står på varsin sida om cykelbanan och väntar på att få köra ut på huvudleden. Cykelbanan ser ut att löpa fritt mellan bilarna. Jag tänkte att "här har jag ett bra exempel på bilister som anpassar sig och inte ställer sig på kö på cykelbanan".
MEN:
Just när jag ska cykla ut på cykelöverfarten så ser jag att det är en bogseringslina mellan de två bilarna. Jag bromsar kraftigt men hinner inte få stopp, utan flygen upp i luften och gör en volt över linan och landar på andra sidan av den. Cykeln följer också med i en volt över linan och styret slår i marken. De hade inte satt någon röd markering på linan för att göra den mer synlig.
Jag reser mig upp och ser att kameran lossnat och ligger på marken. Kamerafästet är helt avbrutet. Jag går fram till den bakre bilisten och säger att de inte kan ställa sig med linan rakt över cykelbanan och att de borde haft något för att tydliggöra linan mellan bilarna. Han gör några gester med huvudet och ser lite skuldfylld. Men jag minns inte om han säger något. Innan jag hunnit samla mig åker de iväg från platsen. Jag skriver upp den bakre bilens registreringsnummer (alltså den som blir bogserad), tyvärr glömmer jag skriva upp den som bogserar. Kvinnan i bilen efter frågar mig hur det gick, och hon sa att även hon lade märke till bogeringslinan efteråt och tyckte att det var konstigt att de kunde ställa sig på det viset.
Kameran har alltså gått sönder. Jag tror att jag hade den på inspelning just vid kraschtillfället, men till min stora besvikelse så har inte just den sekvensen sparats på minneskortet på korrekt sätt (inspelningen avbröts ju mitt under själv kraschen), så jag kan inte se den. Jag letade upp ett program på nätet som letar efter skadade filer och kör den nu. (EDIT, varken den eller andra program lyckades få fram någon film.) Någon som har tips hur jag kan rädda den senaste filen?
Frågan är nu hur jag ska gå vidare. Kamera kostade trots allt mellan 2000 och 3000 kronor. Polisanmälan? Skadeanmälan till mitt försäkringsbolag? Jag borde förstås ha ringt polisen direkt.
Ni får gärna kommentera inlägget och ge tips.
Här har jag försökt rita upp situationen. Huvudleden är vägen till höger. Till vänster är en lokalgata för bilar och i sidled går utfarten till huvudleden. I mitten går cykelbanan. Jag kommer cyklandes "nerifrån" i bild och "uppåt". På bilutfarten framför mig står två bilar på varsin sida om cykelbanan. Mellan bilarna är en bogseringslina (röd linje) som inte är tydliggjord på något sätt. Denna kör jag in i och voltar över.
Cykelolycka
EDIT: Bild jag tog i dag från samma korsning:
korsning-krock
Min trasiga kamera:
trasig kamera
#1 - - Robert:

Man borde ha fyllt i skaderapporten som finns i bilen på plats och sedan skickat till försäkringsbolaget där bilen är trafikförsäkrad. För den täcker skador av annans egendom. Att ringa polis är ofta inte nödvändigt vid mindre olyckor. Det kan sluta med att någon part eller alla blir misstänkta för vårdlöshet i trafik.Gör så att du försöker kontakta bilens ägare och be dem att använda sin trafikförsäkring. Hittar man inte ägaren, så kan man kontakta trafikförsäkringsföreningen.Hoppas att det ordnar sig. Det kan nog vara möjligt med rätt utrustning eller program återskapa filerna. Det gäller att man inte skriver över något på disken, så man bör inte spela in något nytt alls.

#2 - - Anonym:

Tråkigt, tur att du överlevde, det verkar inte som du skadades.

Om du inte får tag på bilägaren, har du ingen hemförsäkring?

Långfärdscyklisten

#3 - - Pär:

För väl att du kom lindrigt undan (bortsett från kameran). Hoppas detta inte är slutet på dina intressanta filmer.Att köra ifrån en olycksplats som den bogserande bilföraren gjorde, är inte det smitning?

#4 - - Trafikistan:

När man cyklar snabbt är ju vaksamhet och förutseende viktigt. Jag berömmer mig själv med att vara ganska bra på det. Fast så tänker vi väl alla, så det säger kanske inte så mycket egentligen. Men jag hade med stor säkerhet också blivit lurad i din situation. Ser man bilar som tydligt ger plats riktar man förstås sin uppmärksamhet mot annat. Kommer det bilar som ska svänga in? Någon korsande cyklist, fotgängare eller hund? Jag får blodsmak när jag tänker på din vurpa som en dag även kan bli min.