Ibland fångar man speciella händelser med kameran på cykelstyret. För ett tag sedan filmade jag en cyklist som cyklar mot rött, samtidigt som polisen står vid trafikljuset på andra sidan korsningen. Rödljuskörningen sker på Avenyn söderut i korsningen med Engelbrektsgatan. Filmen finns längst ner i det här blogginlägget.
Cyklistbloggen skrev för ett tag sedan om det cykelhat som uppstår när cyklister cyklar mot rött. Jeoren som skrev blogginlägget hade själv på film fångat en cyklist som cyklade mot rött precis bredvid en polisbil. Se Cyklistbloggens inlägg och film här. Precis som Cyklistbloggen, har jag också en stor mängd rödljuscyklare i filmarkivet. När jag får tillfälle ska jag lägga ut mer rödljuscykling. Jag instämmer i kören: Sluta cykla mot rött! Ilskan och irritationen som följer drabbar alla cyklister.
Apropå cykelhat: Twittraren @CycleHatred retweetrar folks tweets i vilka de ondgör sig över cyklister, såsom "Hate cyclists ahhh!", "Cyclists piss me off man smh why ride your bike 1mph when there's a road of traffic waiting to get past ffs" och "Hate cyclist with an absolute passion. No you don't own the road now feck off and go buy a car. Skank". Men @CycleHatred retweetrar även motsatsen, till exempel "1st motorist knocks the cyclist off, 2nd kills him, 3rd steals his bike. But it's cyclists who are the problem? http://www.bbc.co.uk/news/...".
En av mina första filmer var från Redbergsplatsen i Göteborg, där en av stans kanske mest rödljuskörda cykelöverfarter finns. Filmen är 20 minuter lång (!) fast var främst tänkt att visa att cyklister ibland är nedprioriterade i korsningar - trots att kommunen har som avsikt att prioritera kollektivtrafik och cykeltrafik framför biltrafik. I filmen förekommer flera minuters väntetider på grönt. Redbergsplatsen är visserligen en rätt avancerad rondelliknande korsning med buss- och spårvagnshållplats mitt i.
Några hundra meter bort från Redbergsplatsen ligger Olskroken. Här finns troligen "the most" rödljuskörda cykelöverfarten i Göteborg. Men det har samtidigt bevittnats om rödljustider på upp till nio (9) minuter för cyklister, om man har otur. Bloggen Trafikistan.se har skrivit ett utförligt blogginlägg om den cykelöverfarten, "Kobbarnas röda väg". Jag cyklar väldigt sällan över den överfarten och har inte direkt bevittnat det själv. (Göteborgs kommun är medvetna om båda de ovannämnda cykelöverfarternas rödljustider, och den senarenämnda cykelöverfarten har dessutom omnämnts i en cykelrapport.)
Här nedan är min film med cyklisten som cyklar mot rött mitt framför näsan på poliserna. Jag kan förtydliga att filmen inte handlar om huruvida polisen ingriper eller ej. Den handlar om att cyklisten överhuvudtaget väljer att cykla mot rött, och dessutom när det finns risk att polisen ser det (om det inte var nog med risken att bli påkörd och skadas eller till och med dödas). Filmen är för övrigt ett bra exempel på hur hastighet och avstånd förvrängs i kameran. Cyklisten framför mig ser ut att sticka iväg som en kanonkula. I verkligheten befinner han sig dock betydligt närmare.
TILLGÄNGLIG I HD 1080p
#1 - - MTBSvetto:

En hipster cyklar mot rött. Vad är nytt?