Edit: Länkarna är nu fixade. De var fel pga att citationstecknen var typografiska istället för raka.
Kanske lite sent ute med en julfilm. Kungsportsavenyn smyckas varje jul ut i juldekorationer och julljussättning. Den 19 december 2012 filmade jag hela Avenyn norrut i ett svep från Götaplatsen till Kungsportsplatsen och vidare längs Östra Hamngatan till Brunnsparken.
Götaplatsens ljussättning prisbelönades förra året (den allmänna ljussättningen, inte julljussättningen). Ljussättningen längs Kungsportsavenyn blir faktiskt rätt fin på film. För ett par år sedan hade man satt upp något fult, kallblått ljusslingetrassel i alla träden. De striktare, rakare varmvita ljusslingorna i filmen är betydligt snyggare, och passar dessutom en aveny bättre än blått trassel.
I filmen passar jag även på att påpeka några saker. I Avenyns korsning med Engelbrektsgatan är kanterna mot spårvagnsspåren väldigt skarpa och otrevliga att cykla över.
När filmen spelades in var fortfarande cykelbanan i Avenyns sträckning norrut avstängd i korsningen med Nya Allén. Cyklister hänvisades åt höger, antingen till övergångsstället eller Södra Vägen (som visserligen då också var, och fortfarande är, en vägarbetsplats). När det var möjligt valde jag istället att cykla längs spårvagnsspåren på Avenyn. Sedan ett par månader har cykelbanan söderut i samma korsning varit avstängd för cyklister. Där väljer jag också spårvagnsspåren. Ibland är det svårt att hinna med i och med att det kommer spårvagnar och bussar samtidigt.
Mellan Lejontrappan och fontänen i Brunnsparken finns en cykelbana (en i vardera riktning) som är väldigt dåligt utmarkerad och används både av gående och som parkering av fordon såsom polisbilar, arbetsfordon, Västtrafikfordon och kommunala fordon. Jag vill minnas att jag läst på kommunens hemsida att denna cykelbanas otydlighet påtalats och att det bör åtgärdas.
Bloggen Trafikistan skrev nyligen läsvärda och konstruktiva blogginlägg om cykelbanorna på Avenyn och längs allén: Fler ska välja cykeln 2013 och Cykelbanan kallas gångbana.
Här kommer cykelfilmen från ett juligt, men inte snöigt, Kungsportsavenyn i Göteborg.
1080p
#1 - - Anders:

Du får gärna ta en koll på länkarna igen, får dom inte att fungera. Hade varit intressant läsning.


Svar: Tack för att du påpekade det. Jag skrev blogginlägget i ett Word-liknande program vilket gjorde att catationstecknen som omgärdade länkarna i HTML-koden blev typografiska. De måste vara raka för att det ska fungera.
Gbgcyklaren

#2 - - Trafikistan:

I slutet av filmen passerar du ett övergångsställe där två personer går över. Jag ser att du justerar hastigheten så att de ska kunna gå över före. Jag tycker mig också se att den första gående ser sig om precis innan han ska kliva ut. Men den andra förefaller att inte märka dig förrän han har gått 2/3 av övergångsstället. Ingen av dem blir överrumplad eller störd av dig. Bra jobbat.

Svar: Tack. ;)
Gbgcyklaren