För ett par månader sedan Twittrade jag om att jag hade lyckats bryta mina cykelglasögon i två delar när jag skulle byta glas på dem. De köptes förra året, så de var inte direkt gamla. Kanske handskades jag fel med dem, men samtidigt var det nog budgetvarianter. Senaste tiden har jag använt ett par vanliga solglasögon (alltså inga cykel-solglasögon) när jag cyklar. Och snacka om otur när jag i förra veckan tappade bort dem. Jag var på väg hem på cykeln när det plötsligt började spöregna. Ett svagt minne säger mig att jag la solglasögonen i en liten papperskasse som jag hade på styret. Men efter ett par minuter gick papperskassen sönder av allt regn och innehållet trillade ut. Utöver möjligtvis glasögonen, så hade jag lyckligtvis inget direkt ömtåligt i påsen - en handtvål, chokladmuffinsmix, "guldmynt" fyllda med choklad och små chokladkakor av mörk choklad. Ja, jag älskar choklad, men den här gången var alltihop tänkt som present (visserligen åt jag upp den mörka chokladen själv ändå eftersom pappret blev så fult i regnet). Hur som helst, troligtvis försvann solglasögonen i samband med detta.

Tour de France Special Edition (Oakley)
 
 

Oakley Radar
Trasiga cykelglasögon och borttappade reservglasögon - med andra ord var det dags att skaffa nya, riktiga kvalitetscykelglasögon den här gången. Jag kikade på Sunglasses-shop.se som just nu bland annat säljer ett par Oakley-glasögon som är specialutgåvor för Tour de France i och med tävlingens hundraårsjubileum.
Jag föll dock i slutändan för ett par svarta solglasögon av märket Oakley Radar. I tisdags fick jag hem dem och hoppades förstås på sol under onsdagen. Morgonen bjöd dock på moln, men det var tillräckligt ljust för att jag skulle kunna testa glasögonen. En av anledningarna till att jag valde den här modellen var för att de passade både avlånga och runda huvuden (mitt är mer runt än avlångt). De satt perfekt.
Solen lyste med sin frånvaro även på väg hem från jobbet då det dessutom började regna. På de gamla trasiga cykelglasögonen brukade det "fastna" regndroppar som försämrade sikten. De nya cykelglasögonen har dock en hinna på glasen som stöter av vatten, smuts och olja etc, så det mesta av vattnet rann av glasen. Under torsdagen var det soligare, och solglasögonen gjorde det de skulle.
Har man synfel, så kan man få solglasögonen med styrka. Separata, slipade glas sätts in i glasögonen för respektive öga, om jag förstår det rätt. Jag har ett jättesvagt synfel, så enligt optikern behöver jag exempelvis inga glasögon när jag kör bil.
De nya glasögonen kommer jag inte att lägga i en papperskasse på styret, i synnerhet inte när det regnar. ;)
#1 - - Patrick Arkley:

Jag brukar sätta mina på hjälmen. De stannar där även i god fart, typ 30 km/h.

Svar: Tack för tipset. Minns inte hur jag tänkte. Antagligen att påsen var rätt bekväm att bara slänga ner glasögonen i. :)
Gbgcyklaren

#2 - - Håkan:

Att stoppa dem i hjälmen är en bra variant som sagt. Jag köpte också nya glasögon förra veckan. Men jag köpte ett par ljusa och ett par mörka skyddsglasögon på bygghandeln för 55:-/styck. De sitter bättre än mina gamla budgetcykelglasögon och fungerar bättre i regn.

Svar: Tack för tipset. Jag tror jag betalade runt 400 kr för de glasögon som jag hade sönder.
Gbgcyklaren