När jag var i 13-14-årsåldern köpte jag en ny cykel på Backaplan i Göteborg och skulle ta den vidare hem till Johanneberg. Eftersom jag inte hade några lysen med mig så tog jag med cykeln på spårvagnen. Det var en normalstor mountainbike med 26-tumshjul och som inte var möjlig att vika ihop. Huruvida man fick ta med sig cykel på spårvagnen eller ej visste jag nog inte så mycket om och kanske inte ens funderade så mycket på. När spårvagnen stannade vid Kungsportsplatsens hållplats, sa en man som stod på hållplatsen att jag inte fick ha med mig cykel på spårvagnen. Jag åkte hela vägen hem i spårvagnen med cykeln, och sedan dess har jag inte haft cykeln på spårvagnen igen.
Men vad gäller om man vill ta med cykeln på Västtrafiks fordon? Här är utdrag från Västtrafiks hemsida: (källa: Västtrafik 1, Västtrafik 2)
Hopfälld minicykel
Hopfälld minicykel som du på egen hand kan bära betraktas som bagage och får tas med utan kostnad. I övrigt gäller samma regler och villkor som under ”Bagage” samt ”Ansvar för bagage, djur med mera” nedan.
Bagage
Bagage som du på egen hand kan bära får du ta med dig utan kostnad. Ditt bagage får inte hindra andra resenärer, ta upp sittplatser, blockera utrymningsvägar, skymma sikten för föraren, hindra föraren eller på annat sätt påverka säkerheten ombord. Skrymmande bagage ska du placera på lämplig plats. Du får inte ta med dig bagage som kan vara störande eller obehagligt för andra. Det får heller inte vara brandfarligt, explosivt eller på annat sätt farligt. På fartyg inom Västtrafik gäller särskilda regler och priser för resgods.
Ansvar för bagage, djur med mera
Du har ansvar för det som du tar med dig ombord på resan; barnvagn, djur, bagage och liknande. Västtrafik tar inget ansvar om det blir stulet, skadat, skadar andra resenärer, skadar annat bagage eller skadar fordonet. Om Västtrafik blir ersättningsskyldigt mot tredje man på grund av att du varit oaktsam, blir du ersättningsskyldig mot Västtrafik.
Cykel
Om det finns plats ombord får du mot avgift ta med cykel:
- på Kungsbackapendeln, Alingsåspendeln, Bohuståget, Kinnekullebanan
- i färjetrafiken i Göteborgs södra skärgård och Bohuslän
- i regionbusstrafiken på bussar med godsutrymme som har plats för cykel.
Finns det fastsättningsanordning ombord, ska du använda den. På spårvagnar och stadsbussar eller i den anropstyrda trafiken (såsom Färdtjänst) får du inte ta med cykel. I mån av plats och mot avgift går det att ta med cykel på övriga fordon. Se dock vad som gäller för hippfälld minicykel. På båtarna Älvsnabben och Älvsnabbare får cykel tas med avgiftsfritt.

 
Ja, det står "hippfälld minicykel". Det låter spännande. Det finns även lite mer detaljerad cykelinformation om Västtrafiks olika kollektivtrafikslag:
 
1. Spårvagn
Du får inte ta med cykel på spårvagnar, men hopfälld minicykel som du själv kan bära räknas som bagage och får medföras kostnadsfritt enligt [ovanstående] resevillkor gällande bagage.
2. Stadsbuss
På stadsbussar får du inte ta med cykel, men en hopfälld minicykel som du själv kan bära räknas som bagage och får medföras kostnadsfritt enligt [ovanstående] resevillkor gällande bagage.
3. Övriga bussar
I mån av plats får du ta med cykel genom att köpa en cykelbiljett för 30 kronor, utöver priset för giltigt färdbevis. Cykeln ska i så fall läggas i bussens godsutrymme. Hopfälld minicykel som du själv kan bära räknas däremot som bagage och får medföras kostnadsfritt enligt [ovanstående] resevillkor gällande bagage.
4. Tåg
På Alependeln, Alingsåspendeln, Kungsbackapendeln samt Västtågen får du i mån av utrymme medtaga cykel om du köper cykelbiljett för 30 kronor, utöver giltigt färdbevis. På våra pendeltåg finns det plats för sex cyklar per avgång och på Västtågen finns det minst två platser per avgång. Hopfälld minicykel som du själv kan bära räknas däremot som bagage och får medföras kostnadsfritt [ovanstående] resevillkor gällande bagage. Reser du med de tåg som vi har biljettsamarbete med, till exempel SJ regiontåg, gäller deras regler.
5. Färja
På Älvsnabben och Älvsnabbare i Göteborgs hamn får cykel tas med utan extra kostnad. Använder du Lundby Mobility Centers cykelpool reser du gratis om du visar upp cykelns tillhörande kort. På färjorna i Göteborgs södra skärgård är det gratis att resa med cykel. På turerna Tuvesvik – Gullholmen samt Hälleviksstrand – Käringön kostar det 30 kronor att ta med cykeln enkel resa. (På Käringön råder dock cykelförbud.) På färjan Lysekil Södra hamnen – Östersidan – Fiskebäckskil får cykel tas med kostnadsfritt. På Kosterbåtarna kostar det 70 kronor kontant tur och retur att ta med cykel ombord.

 
Det är alltså gratis att ta med cykel på många av färjorna i Göteborg. Att det är gratis över älven beror till stor del på att det verkar vara svårt att få till nya (låg-)broar över älven i Göteborg. 2010 ansåg Miljödomstolen att sjöfartens intressen var viktigare än att kunna cykla och gå över älven på en separat bro. Frågan har varit uppe flera gånger både före och efter 2010. Den nya Hisingsbron som ska ersätta Göta Älvbron om åtta år planeras att bli 13 meter istället för dagens 19 (drygt 18 meters segelfri höjd). Hur som helst, själv föredrar jag att cykla på cykeln än att ta med den på båt på vattnet.
Se även tidigare filmer om att cykla bland spårvagnar och bussar i Göteborg.
Senare i kväll kommer en ny film i bloggen om den nya cykelbanan under Göta Älvbron och längs Kanaltorgsgatan norr om Nordstan.
#1 - - Johnny R:

Betydligt bättre än i SL-land med andra ord. Här är (vanlig) cykel endast tillåten på pendeltågen utanför rusningstid (bortsett från yttre delarna av nätet där man får ha cykel med sig jämt) och aldrig till/från Stockholm C.

Vet att man testat i olika perioder att tillåta cykel på visa landsortsbussar men jag vet inte om det fungerar idag men då pratar vid ändå om ett fåtal linjer.

Svar: Som jag förstått SL:s regler, så tycker jag också att det låter bättre hos Västtrafik. Reglerna verkar rätt OK ändå på Västtrafik.
Gbgcyklaren