Missa inte min nya cykelfilm som jag la ut i natt i bloggen. Den visar nya blandade klipp från Göteborg: Blockering av cykelbana, cykelöverfart vid Svingeln, nya "vibrerande" vita ränder på cykelbanan utanför Gothia Towers, och rondellen på Gamlestadsvägen.
Nästan varje dag cyklar jag över Göta Älvbron. Broar blir lätt hala eftersom de kyls underifrån och ofta går över vatten. Den "svarta halkan" är svår att se, men går ibland att ana. Jag brukar sätta ner en fot på Göta Älvbron och känna efter hur halt det är då temperaturen bara är nån grad över nollstrecket. De senaste dagarna har det varit 3-5 grader på mornarna. Häromdagen satte även cyklisten framför mig ner foten på bron.

En cyklist känner efter med foten hur halt det är på Göta Älvbron.

Dubbarna börjar försvinna.
Jag köpte mina nuvarande cykeldubbdäck inför vintern 2008/2009 och har alltså haft dem under fem vintrar. Butiken sa att de skulle räcka i åtminstone två vintrar. Nu har en del av dubbarna försvunnit, i synnerhet på bakdäcket, vilket gjort däcken mindre effektiva. Det kan vara värt att köpa nya dubbdäck i år.
NTF skrev nyligen om att en del bilister kör med slitna däck på bilen. "Vid mätningarna under förra årets däckrazzior var andelen kvinnor med minst ett slitet däck med 3 mm eller mindre mönsterdjup 16 procent fler än motsvarande andel för männen – 34,1 procent av kvinnorna hade minst ett slitet däck på bilen medan motsvarande andel för männen var 29,1 procent." Även lufttrycket i däcken kollas för sällan. Kanske dags att kolla kvaliteten på sina bildäck och eventuellt köpa nya däck.
#1 - - Anonym:

Dubbdäck är guld värt på vintern. Själv har jag använt Nokians grovmönstrade dubbdäck i ett par år, de är jättebra för de klarar både av is (dubbar) och snö när cykelbanorna glöms av att skottas (grovt mönster).
Funderar dock på om jag ska prova lite mindre grovmönstrade däck nu i vinter, det blir ju lite trögare att trampa... men vågar jag lita på att de kommer ploga cykelbanorna bättre i år än tidigare år?

Nä, det får nog bli grovmönstrade dubbdäck i år med, lite ökat trampmotstånd ger bara starkare ben :)

Svar: Det är rätt skönt på våren när man får av dubbdäcken. Glider på så lätt. Men visst, man får inte lika mycket träning för benen. :)
Gbgcyklaren

#2 - - Johnny R:

Dubbdäck är guld värda. Nu har jag bara haft mina i en säsong och den var rätt snörik så slitaget var väl betydligt mindre än om det varit en mer normal vinter med mer asfalt.

Gällande bättre plogade GC-vägar vs. grovmönstrade däck känns det som det senare är att satsa på.

Svar: Senaste vintern har Göteborg saltat rätt så rejält på vissa prioriterade cykelleder. Det har lett till att vissa avståndsringar på mina cykelbromsar har vittrat sönder och gjort att bromsarna sitter helt löst. Jag har förhoppningsvis lite tid kvar på mig att fundera på vad jag ska skaffa för dubbdäck innan vintern slår till. :)
Gbgcyklaren