I förra blogginlägget skrev jag om hålet i asfalten på cykelbanan längs Marieholmsgatan. Det uppkom i våras när tung fordonstrafik körde in till bygget av en stor lagerlokal. Hålet blev lagat bara en dag innan jag skrev blogginlägget om det. Bilden nedan visar hur det såg ut i dag, den 13 oktober 2014.
Det finns fortfarande en del sprickbildningar runt det lagade hålet, men eftersom bygget av lagerlokalen verkar vara så gott som klart kommer kanske inga fler tunga fordon att köra sönder asfalten just där.
Jag tycker sällan att lagningar på cykelbanor blir jämna. Och det gäller även lagningen på Marieholmsgatan, som istället för ett hål har blivit ett gupp. Tyvärr är hela Marieholmsgatans cykelbana från Läppstiftet till Marieholmsbron ojämn och obekväm att cykla på. Här finns mängder av lagningar och sättningar och skarpa kanter. Körbanan lockar.
Det är många som cyklar längs Marieholmsgatan men jag misstänker att det inte är aktuellt med nyasfaltering av cykelbanan på väldigt länge. I början av 2015 kommer vägen, inklusive cykelbanan, att stängas av fram till år 2019. Alltså i fyra år. Anledningen är bygget av Marieholmsförbindelsen - en biltunnel och en järnvägsbro som ska korsa Göta Älv.
Cyklister kommer att hänvisas till Göta Älvbron, eller att cykla via Kruthusgatan och Partihallarna eller via Gamlestaden och sedan över Marieholmsbron. Enligt Trafikverket kommer ett helt nytt cykelstråk att byggas "för att underlätta för cyklister". Jag tror det syftar på det som går längs Partihandelsgatan vid Partihallarna där jag sett att man just nu förlänger cykelbanan på bron över E6:an.
Den senaste tiden har jag noterat att ett av stängslen vid lagerlokalbygget på Marieholmsgatan hamnat lite väl långt ut i cykelbanan. Bilden nedan är från i dag. Det ser livsfarligt ut, i synnerhet om man kommer cyklandes här när det är mörkt. Man har inte satt fast några reflexer på varken stängslet eller betongklumpen på marken.
I Facebook-gruppen Cykla i Göteborg publicerades en bild på ett annat cykelbanehinder. Det uppstod en diskussion huruvida man borde flytta på hinder som finns på cykelbanan, eller om man borde låta det vara kvar och istället felanmäla.
Citat: "Argument för [flyttning av hinder]: Eget ansvar för att omedelbart ta bort ett riskmoment. Argument mot: Om man tar bort riskmomentet finns ju inget att felanmäla och utan felanmälningar kommer TK och entreprenörer aldrig lära sig." (TK=Trafikkontoret)
I fallet med stängslet och betongklumpen på Marieholmsgatan, ansåg jag att det såg såpass riskabelt ut att jag tryckte undan stängslet när jag passerade i dag. Hindret har ju dokumenterats i min blogg istället. Betongklumpen var så tung att det blev ett tydligt märke på asfalten när den släpades längs marken.
I förra veckan lade man asfalt på cykelbanan för infarten till den nybyggda lagerlokalen. Den gången lyckades man rätt bra med att vägleda cyklister runt gatuarbetet. Istället för "led cykeln"-skyltar eller hänvisningar till "andra sidan", hade man stängt av ena körfältet på gatan och låtit cyklister cykla där. Bilisterna fick samsas om ett körfält för båda färdriktningarna. Rampen mellan cykelbana och körfält var visserligen lite väl liten.