Trafikistan.se skrev i ett blogginlägg att cyklister som kom norrut på Avenyn den 20 september hänvisades av personer i gul väst och röd flagg att cykla på gångbanan på Avenyns västra sida (förbi Storan). Kollektivtrafik och personbilar fick som vanligt framföras på körbanan längs Avenyn, personbilisterna fick även använda kollektivtrafikkörfältet en viss sträcka.
Jag funderade på vilka som har möjlighet att dirigera om trafik och hittade följande paragraf i trafikförordningen:
2 kap. 3 § En trafikant ska lyda en polismans anvisning för trafiken. En anvisning som ges av en polisman gäller framför trafikreglerna och sådana anvisningar som avses i 2 §. Detta gäller även anvisningar av en bilinspektör, en vägtransportledare, en trafiknykterhetskontrollant eller av någon annan person som av en myndighet förordnats att övervaka trafiken, ge anvisningar för denna eller utföra punktskattekontroll.
Jag var på bokmässan i lördags för att lyssna på och twittra om GP:s cykeldebatt. Det var flera personer i panelen, bland annat en miljöchef på Trafikkontoret vid Göteborgs kommun. Miljöchefen berättade bland annat att man ska bli bättre på att leda om cyklister vid gatuarbeten, och göra asfalterade temporära vägar för cyklister istället för exempelvis grusvägar. Läs lite mer om cykeldebatten under filmklippet nedan.
Jag brukar oftast cykla på Södra Vägen och svänger in på Avenyn strax före Kungsportsbron. Därmed slapp jag passera personen i gul väst. Så här såg det ut den 20 september: (blogginlägget fortsätter under filmen)
Jag var som sagt på bokmässan och följde cykeldiskussionen i GP:s monter. Jag twittrade och skrev bland annat detta:
Cykeldebatt bokmässan. Kommunen: Vi har inte tänkt på att cykelhast varierar kraftigt mellan olika cyklister.
GP-debatt cykling bokmässan: just nu prioriterar kommunen innerstan
Cykeldebatt bokmässan: en äldre skäggig herre i debattpanelen säger att han brukar cykla på körbanan trots cykelbana. "Känns säkrare. "
.@GoteborgsPosten @SarahBritz pratar om de snabba männen på göta älvbron. Det är bara män.
Cykeldebatt bokmässan. Kommunen: vi behöver göra det genare för cyklister. Tex Aschebergsgatan. Bil-P kan behöva ryka.
Dam i publiken säger det är 30 på cbanor. Panelen håller inte med.
Kommunen.: vi jobbar på att ta bort tryckknappar vid cykeltrafikljus. Känna av cyklister automatiskt
Kommunen: vi är inte korkade. Vi följer diskussion på fbgruppen Cykla i Göteborg.
kommunen:vi ska ta från bilar och ge till kollektivtrafik och cyklar
Kommunen: vi är dåliga för cyklister vid gatuarbeten. Vi ska börja göra asfalterade omledningar istället för grusvägar.
Annat: Jag har har tidigare skrivit om att jag tänker lägga ut bildreportage från Mölndalsvägen. Det är på gång, men eftersom det är så många bilder så kommer jag dela upp det blogginlägget i minst två delar. Kommer under oktober.
Kommentera 10
Visa fler inlägg