Sedan i våras har jag lagt märke till att Göteborgs-Posten har börjat publicera allt fler insändare på sin hemsida. Kan det bero på brist på vanliga artiklar, eller kanske att folks åsikter lockar mer och skapar fler klick än en nyhetsartikel? Den första insändaren jag noterade i våras handlade om cyklister på ett negativt sätt.
I veckan publicerade GP en insändare från en man som hade sett en mamma som höll på att få sin barnvagn påkörd av en buss på Aschebergsgatan. Insändaren var mycket negativ till hur denna busschaufför betedde sig.
GP efterfrågade sedan andra människors busshistorier och publicerade dessa under rubriken "Göteborgarna livrädda för busschaufförerna". Facket kom sedan till busschaufförernas försvar, och en del busschaufförer fick komma till tals och beskriva sin arbetssituation under rubriken "Mammor använder barnvagnar som stoppspade".
Det luriga övergångsstället på Aschebergsgatan
2014 byggdes Aschebergsgatan om så att bilister inte längre kunde köra i kollektivtrafkkörfälten. Före-och-efter-bilderna nedan visar övergångsstället som mamman försökte passera med sin barnvagn.
Före ombyggnationen sträckte sig övergångsställets zebraränder över hela gatan. Efter ombyggnationen sträcker sig övergångsställets zebraränder bara över bilisternas två körfält. De två kollektivtrafikkörfälten i mitten har inte längre några zebraränder.
Här går spårvagnar och enligt järnvägslagen har alla trafikanter alltid väjningsplikt mot spårvagnar. När nu zebraränderna inte längre sträcker sig över de båda kollektivtrafikkörfälten, är jag faktiskt inte helt hundra på om passagen över dessa fortfarande räknas som ett övergångsställe.
Det kan bli farligt om en busschaufför och gångtrafikant inte förstår varandras avsikter när de ska korsa varandras väg. Särskilt farligt blir det förstås om bilister stannar, och en gångtrafikant räknar med att även bussar ska stanna.
Västtrafik svarade i GP att de skulle fixa det farliga övergångsstället på ett eller annat sätt.
Cykelfilm med bussar
2012 lade jag ut en cykelfilm med temat att cykla med bussar i stan. Den visade dels neutrala, dels en del negativa filmklipp med bussar. Här kommer den filmen i repris.
Youtube-länk
Kommentera 0
Visa fler inlägg