"...cyklas så gott som dagligen mot trafiken. Det är ett under att inte en olycka händer." (1)
"Lata cyklister cyklar i vägbanan bland bilarna mot trafiken." (2)
Citaten är tagna från insändare i två olika tidningar. En del cyklister cyklar mot trafiken, något som kan drabba cyklisters rykte i allmänhet när cyklister behandlas som en homogen grupp.
Men det händer naturligtvis att även bilister kör mot trafiken. Ett exempel är vid Ica Maxi på Mölndalsvägen i Göteborg. Där kör vissa bilister frekvent mot trafiken när de ska köra ut från en av parkeringsplatserna. Jag passerar platsen på nån minut, men har ändå sett mot-trafiken-körningar här ofta, vid runt vart tredje besök. Jag började till och med ta loss kameran från styret för att försöka fånga händelserna på bild.
Bilden här under visar med blå pilar hur man får köra. De röda pilarna visar hur man inte får köra, dvs mot trafiken.
Det bildas lätt kö för bilister som ska svänga ut på Mölndalsvägen. Kör man ut mot trafiken vid A, är risken att man blockerar i korsningen för bilister som svänger in från Mölndalsvägen. De flesta mot-trafiken-körningarna i filmen är vid A. Två är vid B. Jag har även sett det vid C.
Om man kikar på vilka bilar som förs fram mot trafiken i filmen, så ser det ut som att åtminstone en av bilarna är med i flera klipp. Vissa kör ut rätt fort. Det kan bli farligt. Kör man mot trafiken, så förlitar man sig alltså på att ens medtrafikanter är beredda på att man bryter mot lagen.
Kommentera 2
Visa fler inlägg