Lite då och då känner jag doften av spolarvätska när jag cyklar på eller intill en körbana. Nån gång per år blir jag träffad av spolarvätska, och jag är rätt säker på att ett par av de gånger då jag träffats så har sprutandet skett medvetet just för att träffa mig.
Nyligen fångade jag en sådan händelse med min cykelkamera. Jag cyklade på Guldmyntsgatan i Högsbo i Göteborg och höll upp armen för att om några meter längre fram svänga vänster. Strax före en refug mitt i gatan blir jag omkörd av en bilist. När bilisten kommit förbi mig, ser jag hur föraren duschar framrutan för fullt med spolarvätska. Vätskan flyger över bilen och träffar mig överallt – i ansiktet, munnen och ögonen.
Själva sprutandet går inte att se i filmen, däremot ser man alla dropparna som hamnar på den några millimeter stora kameralinsen.
Jag kan inte direkt påstå att jag gjorde något provocerande mer än att hålla ut vänsterarmen. Så min slutsats är att enstaka bilister blir provocerade vid bara åsynen av cyklister.
Det är lätt att hitta cyklisthat på nätet. Citat från ett nätforum: "Givetvis så jävlas jag med dom vid varje givet tillfälle, en dusch med spolarvätska, tuta som fan+flippa fingret är något som tillämpas mer regelrätt än undantagsvis i min trafikvardag." Och från en motorhemsida: "vi har en jävla massa cyklister här i nacka som envisas om att använda vägen även fast det finns cykelväg precis brevid. jag har börjat köra spolarvätska och ligga riktigt nära. typ lägga sig jämsides och spola ner dom totalt och tuta."
Och naturligtvis är det olagligt att spruta ner någon med spolarvätska. Trafikförordningens andra kapitel innehåller grundbestämmelser om trafiken. Kapitlets första mening lyder: "För att undvika trafikolyckor skall en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna."
 
Youtube-länk
Kommentera 1
Visa fler inlägg