Häromdagen lade jag ut en film på bilister som kör på cykelbanan på grund av ett gatuarbete och att vägen därför är avstängd för bilar.
Trafikverket kände till problemet och skulle rådfråga Trafikkontoret i Göteborg om hur man skulle kunna förhindra bilister att köra på cykelbanan.
Bild 1: I går hade man satt upp rödgula varningsrektanglar på båda sidor om cykelbanan och i båda ändar av gatuarbetet. På så sätt smalnade man av cykelbanan. Det var naturligtvis bara för en bilist köra över de rödgula skyltarna eller flytta på dem för att komma förbi.
Bild 2: Nu på fredagsmorgonen hade en av skyltarna vält.
Bild 3: I andra änden av gatuarbetet hade de två rödgula skyltarna flyttats, och det fanns även ett runt vägmärke.
Bild 4: Vägmärket visade sig vara ett förbudsmärke (märke C2).
Bild 5: Märke C2 betyder "Förbud mot trafik med fordon". Så här står det på Transportstyrelsens hemsida:
Bild 6: Fordonstrafik förbjuden – i båda riktningarna. Så om cykeln räknas som ett fordon så har man alltså förbjudit cykeltrafik här. Vad står det i lagen om fordonsdefinition?
Cykeln är ett fordon, vilket innebär att cyklister inte får cykla förbi vägmärke C2. Däremot kan man leda cykeln.
Det poängteras ofta att cykeln är ett fordon när man klagar på cyklister som inte sköter sig i trafiken. Men inte helt sällan verkar cykelinfrastrukturen se cyklar som ett leksaksfordon. Det är inte så noga hur det blir – cyklister får hitta på sina egna lösningar.
Det hade varit bättre med vägmärke C3 som förbjuder motordrivna fordon.
Vägmärket C2 stod häromdagen längre ut på gatan och gällde då bara körbanan. En teori är att någon som arbetar med projektet/gatuarbetet valde att flytta vägmärket till cykelbanan där bilisterna genade utan att tänka på att skylten då även började gälla cyklister. Personen som ställde skylten där kanske inte visste att skylten även gäller cyklister.