Vid Redbergsplatsen i Göteborg finns stans kanske mest rödljuskörda cykelöverfart. Med min Action Camera på cykeln har jag filmat mina cykelfärder i Göteborg och bland annat den överfarten. Tanken med det här videoklippet är inte att peka ut specifika rödljuskörare, utan att visa på att trafikljusen skulle kunna prioriteras på annat sätt för att gynna cyklister (och samtidigt säkert även andra såsom bilister och kollektivtrafik).

Väntetiden för cyklister att få grönt vid den här cykelöverfarten är inte sällan över 2 minuter. Under denna tid är det vanligtvis ingen korsande trafik synlig i bild under ca 50 sekunder (sammanräknat), och biltrafikljuset kan växla mellan rött och grönt flera gånger utan att cyklister får grönt.

Det är naturligtvis inte försvarbart att cykla mot rött. Men med låg prioritering och långa rödljustider för cyklister, är det till viss del förståeligt att många cyklister vänjer sig att cykla mot rött här.

Se filmen nedan eller i bättre HD-upplösning direkt på Youtube.
#1 - - Robert Andersson:

Generellt så tycker jag att kollektivtarfiken ska prioriteras först (efter utryckningsfordon självklart) men sedan så borde kanske cykelöverfarterna få grönt fortare, dock kanske med kortare passager.Känner igen den korsningar, cyklar ofta där på väg mot Kortedela. Det som är konstigt, kanske pga av att knappen är långt fram, men få trycker på kanppen. Hur har de tänkt att få cykla då? Andra ställen där man får vänta länge ibland är vid andra sidan Redbergsplatsen. När man ska ifrån Danska vägen ner mot olskrokstorget (dock så får även bilarna vänta där). Det längsta jag någonsin har fått vänta på grön signal var när jag skulle korsa Guldhedsgatan ifrån Medicinaregatan (det kom spårvagnar precis vid "tänkt cykelpassage" om och igen.

#2 - - Patrick Johansson:

Bloggen är prenumererad på via RSS. Tack för att du använder videokamera! Roligt att se andra perspektiv på infrastrukturen.trafikkontoret@trafikkontoret.goteborg.se

Där har du adressen till trafikkontoret i GBG. Du ska absolut skriva och påtala att man står med hjulet i vägen för att trycka på cykelpassage-knappen. Du ska också berätta om trafikprioriteringen vid rödljusen och fråga om det går att åtgärda. Kollektivtrafik och cykel tjänar hela GBG på. Därför ska den prioriteras. Vägen du svänger in på direkt efter trafikljusen är toksmal! Den ska du också anmärka på. Enligt trafikverkets handbok (http://www.trafikverket.se/PageFiles/35571/gcm_handbok.pdf) på sidan 70 rekommenderar trafikverket minst 225cm för dubbelriktad cykelväg.Nu ger jag dig hemläxa, haha! Det är jättebra att du filmar din cykelpendling. Det är mycket lättare att visa vad du menar ur ett första persons perspektiv. Fortsätt! Jag vill se mer! :)#3 - - Gbgcyklaren:

Hej! Kul att du gillar filmerna. :) Jag ska försöka lägga ut fler, fast haft fullt upp med annat sedan jag la ut senaste filmen för två månader sedan.Ska maila Trafikkontoret vid tillfälle också.mvh

"Gbgcyklaren"

#4 - - Trafikistan:

Jag ser nu att första delen av cykelöverfarten är felmarkerad! De breda streckade linjerna ska finnas på bägge sidor. Man kan bara utelämna en linje om det finns zebralinjer intill som kan ta över funktionen. Men här har man istället utelämnat den andra linjen, så nitiska bilister kan hävda att cyklisterna cyklar utanför cykelöverfarten. Det är något för trafiksäkerhetsavdelningen att se över.

#5 - - Stefan:

Cykelöverfarten där cyklister är mest nedprioriterade i Göteborg finns dock i korsningen Redbergsvägen och Kobbarnas väg. Den ingår dessutom i Göteborgs Stads stomcykelbanenät som enligt Trafikkontoret skall vara prioriterat. Här finns ingen begränsning på hur länge man kan få vänta på grönt ljus. I teorin är det 8 sekunder grönt för cyklister varje minut under förutsättning att man tryckt på knappen. Om det råkar komma en buss eller spårvagn hoppas cyklisterna helt sonika över och då får man hoppas att det inte kommer ett kollektivfordon nästa gång det är dags för grönt för cyklar nästa gång. Exempelvis så passerar det 74 kollektivfordon här mellan 07:00 och 07:59. Och med så många kollektivfordonspassager så det är stor chans att många grönljus i rad försvinner. Mitt eget rekord i väntetid är mer än sju minuter. Ja jag cyklade mot rött då, annars hade jag kommit försent till jobbet. Skulle uppskatta att snittväntetiden här är 2 minuter i högtrafik.

Vad som ytterligare komplicerar för den laglydige cyklisten här är att man vid grönljus för cyklister, så korsas cykelöverfarten av bilar från Kobbarnas väg som svänger vänster ut på Redbergsvägen.

#6 - - Gbgcyklaren:

Hej Stefan!

Fick även ditt mail och svarade lite mer där.

Jag bodde nära Redbergsplatsen när jag filmade filmsekvenserna i det här blogginlägget. Nu har jag flyttat så jag cyklar sällan kring Redbergsplatsen och Olskroken.

mvh

Gbgcyklaren