Före sommaren köpte jag en ny och rätt enkel trådlös cykeldator (hastighetsmätare). Jag brukar nämligen ha lätt för att tappa dem och ha sönder dem titt som tätt. Först i går satte jag på den på cykeln. Och hör och häpna så lyckades jag tappa den en gång i marken ganska direkt, dock utan att den gick sönder.
Men när jag cyklade med den i dag, så pendlade hastigheten alltifrån 130 till 180 km/h. Jag var rätt säker på att jag inte cyklade så fort. Jag visste inte vad det var för fel. Man ska ju ställa in cykelhjulets omkrets i millimeter för att få rätt mätning, och det hade jag gjort. Kunde det vara fabriksfel? Gick den halvt sönder när jag tappade den?
Men så kom jag på att jag hade placerat cykeldatorn precis bredvid min ActionCam. När jag hade större avstånd mellan dem, så visade cykeldatorn mer normal hastighet. Kameran måste alltså ha sänt ut störningar som påverkade hastigheten på cykeldatorn.
När jag satte på GPS:en på min mobil för att jämföra hastigheterna, så kunde hastigheten diffa på 1-2 km/h. Framför allt visade cykeldatorn högre hastighet än den hastighet GPS:en visade. Inte så bra. Kanske jag får mäta hjulets omkrets en gång till.
#1 - - Robert:

Se till att vara på planmark när du kontrollerar med GPS. Hastigheterna blir ej riktiga vid lutningar.

Svar: Tack för tipset! Jag testade i Delsjötrakten. Det var nog i nån backe för att få upp lite fart. Jag minns i alla fall att GPS:en visade ca 19 vid nån tillfälle då cykeldatorn visade 21.
Gbgcyklaren

#2 - - Håkan:

En annan sak att tänka på är att sitta på cykeln när man rullar hjulet eller åtminstone sätta ett vettigt tryck på hjulet så det sjunker ihop. Sedan tycker jag att GPS ger ganska "ryckig" hastighet så det vettigaste är att jämföra sträckorna och sedan räkna ut vilken omkrets du har på hjulet i praktiken.

Svar: Det kan vara en bra idé.
Gbgcyklaren