I dag bevittnade jag en trafikolycka i korsningen Avenyn / Nya Allén med en cyklist och en bilist inblandade. Jag råkade själv ut för en liknande olycka på nästan samma plats för cirka 20 år sedan. Jag berättar mer om den längre ner.
Dagens trafikolycka på Avenyn
Jag cyklade norrut på Kungsportsavenyn och stannade vid rött vid Parkgatan (se gul punkt på flygbilden nedan). Plötsligt ser jag en cyklist som faller mot marken runt 60 meter framför mig. Cyklisten, en man i 45-50-årsåldern, ligger kvar en stund innan han sätter sig upp. Cykeln ligger på cykelöverfarten framför en svart bil. Det är morgonrusning med mycket folk i rörelse, så cyklisten får snabbt hjälp av andra cyklister samt bilisten.
Nu såg jag inte själva kollisionen, men jag utgick från att det var en krock utifrån hur cyklisten och cykeln låg på marken framför bilen.
Troligtvis hade bilisten och cyklisten färdats parallellt västerut längs Nya Allén enligt de röda och turkosa linjerna på flygfotot. Båda hade grönt ljus för att korsa Kungsportsavenyn, och när bilisten svänger vänster in på Kungsportsavenyn så sker kollisionen. Jag tror att cyklisten klarade sig någorlunda bra.
Jag hade inte med kameran på cykeln vid det här tillfället eftersom jag väntar på att få ett nytt fäste levererat. Därför filmade jag inte händelsen (filmen hade ju eventuellt kunnat användas som bevismaterial om inte annat).
Det finns andra alternativa händelseförlopp till olyckan ovan: Frontalkrock, kraftig inbromsning av cyklisten för att undvika krock, cyklat ner i spårvagnsspåren (mindre troligt), rödljuskörning av någon (fast då färdades de nog inte parallellt före krocken).
(Blogginlägget fortsätter under bilden.)
olycka avenyn 2012
Jag blev själv påkörd längs Nya Allén som 10-åring
I början av 1990-talet, när jag var 10 år gammal, råkade jag själv ut för en olycka på nästan samma plats. Den inträffade på liknande sätt som dagens olycka, bortsett från att jag och bilisten körde mot varandra istället för i samma riktning.
Jag hade tillsammans med min pappa och bror precis kommit hem med Stena-färjan från en veckas cykelcamping i Skagen i Danmark. Vi var på väg hem och cyklade längs Nya Allén. Jag låg först, och min pappa och bror var ett 20-tal meter bakom. Avenyn gick bra att korsa, men när jag skulle korsa Södra Vägen mötte jag en bilist som svängde in på Södra Vägen samtidigt som jag cyklade ut på cykelöverfarten. Vi frontalkrockar och jag flyger upp på motorhuven och rullar sedan ner på marken framför bilen.
Lyckligtvis klarade jag mig väldigt bra, men cykeln tog lite stryk.
Den kvinnliga bilisten i 30-årsåldern kom chockad ut och påstod för min pappa att jag hade cyklat mot rött. Jag minns dock ganska väl att jag hade haft grönt, och eftersom både jag och bilisten färdades parallellt in i korsningen så är det troligt att vi båda hade grönt.
Jag minns att med i bilen var även en man som efter krocken undersökte om jag kunde gå. Två tanter stod bredvid på trottoaren och tyckte synd om mig.
På flygfotot nedan har jag illustrerat krocken. Jag cyklade enligt den turkosa linjen, och bilisten körde enligt röda linje.
Något år senare satte Göteborgs kommun upp en blinkande cykelvarningsskylt i den korsningen.
cykelolycka 1992 illustration
#1 - - Trafikistan:

För två veckor sedan cyklade jag på cykelbanan mitt i Vasgatans allé och skulle strax korsa Södra vägen för att komma till Heden. Jag hade grönt. Två damer cyklade just ut i korsningen från andra hållet. Men en bil korsade deras väg, föraren stannade, vevade ner rutan, pekade mot ljussignalen för gående och ropade argt åt dem att de körde mot rött. Cyklisterna protesterade.Jodå, det var rött för gående men grönt för cyklister! Föraren trodde väl att ljus för gående också gäller cyklister, men så är det ju aldrig. Bilen hade kommit från Vasagatan precis som jag, svängde vänster och korsade därmed vår cykelöverfart. Jag hann ta bilnumret och skrev ett kort brev där jag förklarade att damerna haft grönt och att föraren inte kunde se cykelsignalen från sin position ute i korsningen.Det hände inget allvarligt, men problemet är detsamma som i de två olyckor du beskriver.

#2 - - Gbgcyklaren:

Tack för kommentaren. :)Precis samma sak har jag varit med om flera gånger, och flera gånger har bilisterna lagt sig tutan eller ropat något. Därför har jag alltid koll på om de gående har rött eller grönt när jag som cyklist har grönt. Har de rött, har jag extra koll på vilken avsikt bilister som svänger in över cykelöverfarten tycks ha.Den här situationen uppstod ofta vid en korsning i centrala Göteborg. Jag mailade kommunen, och efter något halvår så satte de faktiskt upp ett cykeltrafikljus på refugen mitt i gatan, så att svängande bilar kunde se att cyklister har grönt även om de gående har rött.Dumt är dock att för samma problem används olika lösningar runt om i stan. Det finns ingen enhetlighet. I korsningen i föregående stycke sattes alltså ett cykeltrafikljus upp (vilket jag tror är det bästa). På andra ställen sätts en blinkande varningstriangel med en blinkande cykel upp (i korsningen jag krockade i för 20 år sedan), på andra ställen är det två blinkande gula lampor (tex utanför infarten till Hvitfeldtska gymnasiet), och på en del ställen är det en vanlig varning-för-cyklister-skylt.Va bra att du skickade ett brev till bilisten. Jag har själv skickat brev till en bilist en gång. Bilisten hade skvätt ner mig med massa snö och slask. Fick dock inget svar tillbaka.

#3 - - Robert:

Man tycker ju att man bör känna till att man inte har företräde (eller iallafall inte kan förvänta sig det) om det inte är en konturpil i signalen.Det är en speciell korsning som jag enbart har åkt i kanske 5 gånger. Och varje gång varit mer eller mindre nära en krock. Höll på att gå illa när en ung tjej smsade i svängen. När man är på väg mot korsningen så ser man bilarna gasa och tuta mot både gående och cyklister.

Korsningen Mölndalsvägen med Sankt Sigfridsgatan. Antar att bilförarna luras att de har har företräde eftersom man enbart kan svänga höger. Det sitter heller inget eget cykeltrafikljus. Har frågat trafiknämnden om de ska skylta om, men inte fått svar.http://goo.gl/maps/SAVi

#4 - - Trafikistan:

@Gbgcyklaren: En blinkande varningstriangel är ren info till andra trafikanter. Ett extra cykelljus på en refug gör att cyklister måste stanna vid refugen om det slår om till rött under passage. Det behöver de inte annars. En extra cykelljussignal i slutet på överfarten borde dock ha samma informativa effekt som den blinkande varningstriangeln.@Robert: Jag tycker nog att korsningen vid Mölndalsvägen är tydlig. Problemet är de trafikanter som inte kan eller respekterar reglerna. Någon neutral part skulle behöva tala lite med dem.

#5 - - Gbgcyklaren:

@Trafikistan: Angående cykelljuset på refugen så var jag kanske lite otydlig. Så här är trafikljuset på refugen placerat (om länken fungerar):

http://kartor.eniro.se/m/9ElfaTrafikljuset är alltså placerat på mitten av refugen på vänster sida om cyklistens färdriktning, och alltså inte placerad på höger sida i bortre änden av refugen. Jag är rätt säker på att om man har kört ut över gatan när det är grönt, och refug-trafikljuset slår över till rött så är det ändå tänkt att man ska (och kan hinna) cykla över hela gatan.Det skulle kunna jämföras med bilarnas trafikljus på refugen i mitten på andra sidan gatan på den här bilden:

http://kartor.eniro.se/m/9Ells

Dvs, om en bil kör för grönt vid det närmaste trafikljuset, så är det inte tänkt att bilen ska stanna i korsningen om trafikljuset på refugen på andra sidan slår över till rött.

#6 - - Gbgcyklaren:

Tillägg: Det är heller inget cykeltrafikljus på någon av de andra refugerna, och heller inget trafikljus på någon av refugerna för cyklisterna som kommer från motsatt håll.

#7 - - Trafikistan:

Yes. Fast det som gör att man får fortsätta förbi andra signalen är väl att den inte har någon egen stopplinje, kom jag på nu. Jag har inte läst på, men det spelar förmodligen ingen roll var ett andra ljus är placerat. Det ska bara synas bra och inte tolkas fel av någon.

#8 - - Gbgcyklaren:

De två Eniro-länkarna visade förresten 1) Lärargatan (för att korsa Aschebergsgatan mot Kapellplatsen) respektive 2) Berzeliigatan (för att korsa Södra vägen mot Götaplatsen).Vad gäller stopplinje: Vid stoppskyltar ska man såvitt jag vet stanna vid stoppskylten om stopplinje saknas. Kanske något liknande gäller vid trafikljus som saknar stopplinje (i normala fall).Här är en bild tagen strax före korsningen Läraregatan/Gibraltargatan vid infarten till Hvitfeldtska gymansiet till höger (om man kommer från Götaplatsen):

http://kartor.eniro.se/m/9El3ECyklisterna är tänkta att stanna vid bilarnas trafikljus (där finns även cyklisternas knapp för grönt). Dock saknas stopplinje (jag minns inte ens om den fanns innan den nya asfalten som syns på bilden lades).Det är för övrigt en rätt dålig och otydligt utformad överfart för cyklister. Det är rätt många som cyklar mot rött här. Jag mailade kommunen en gång och bad dem sätta upp ett riktigt cykeltrafikljus dels för att många cyklar mot rött, dels för att biltrafikljuset sitter så högt upp att man måste böja huvudet väldigt mycket uppåt när man befinner sig vid cykel-grönknappen. Jag har för mig att de svarade att det inte var aktuellt.

#9 - - Robert:

Signalerna (samt de flesta) skyltar sitter på höger sida av vägen. Ofta även på vänster för att synas bättre.

Sekundärsignalerna har jag för mig att jag läste om rättspraxis (trafikjuristen.se) var att man fick åka förbi dem när de visade stopp (med väjningsplikt), så man får släppa förbi ev korsande trafikanter.Man kan ställa sig någon eftermiddag vid polhemsplatsen och kolla hur det ser ut där. Om alla bara kunde låta bli att åka in i en korsning när de vet att de inte hinner över så skulle allt flyta bättre.När jag cyklade hem ifrån arbetet förbi ullevi, så fick trafikpolisen komma och dirigera upp en knut som hade uppstått. :) Stopp åt alla håll samt blockerad spårväg.