Det händer åtminstone två, tre gånger per år att jag blir nedskvätt av passerande bilar som kör in i vattensamlingar. För något år sedan blev jag omkörd av en bil som körde rakt genom snöslask som skvätte upp på hela mig, och till och med in i munnen så att jag kände sältan från vägsaltet.
I filmen nedan har jag klippt ihop ett antal sekvenser där bilar skvätter ner cykelbanorna och det som eventuellt finns där. I det första klippet blir jag själv delvis nedskvätt. I nästa klipp blir jag nedskvätt av en buss från Västtrafik. I ett annat klipp på Mölndalsvägen är det en bilist som verkar försöka skvätta ner mig med vilje. Bilen ser nästan ut att köra upp på stenläggningen som skiljer bilvägen från gång/cykelbanan. De andra bilarna som kör förbi håller ett bra avstånd för att inte skvätta ner mig. Ytterligare ett klipp visar en tjej som får en dusch från en passerande bil. Den bilisten väjer försent, men stannar dock och pratar med tjejen.
Jag har även med ett antal klipp med vattensamlingar på cykelbanorna. Just längs Mölndalsvägen är det väldigt ofta vattensamlingar som ligger kvar ett bra tag efter att det regnat. Det märkliga är stora delar av Mölndalsvägen (och Göteborgsvägen som är fortsättningen av vägen i Mölndal) är omgjorda med nya cykelbanor. På flera ställen har man misslyckat med att skapa en lutning på gång/cykelbanan för att vattnet ska rinna bort. Vattnet ligger istället kvar vilket gör att vägen med tiden blir allt mer ojämn (då vattnet tynger ner asfalten) och pölarna blir allt större.
Ett annat vanligt förekommande fenomen är att det på många platser bildas vattensamlingar där cykelbanorna övergår i cykelöverfarter över bilvägar. Det finns några sådana exempel i filmen.
Längs Mölndalsån förbi Ullevi och Svenska Mässan är gång/cykelbanan också väldigt feldoserad i lutningen med många, stora vattenpölar som ligger kvar. Särskilt besvärligt blir det på vintern när den frusna slasken blir spårig och hal.
Det finns platser där man lagt asfalt för att fylla ut ojämnheten som skapar vattensamling. Men istället samlas vattnet bredvid den nylagda asfalten - problemet flyttades bara några meter. Ett exempel är på Hisingssidan när man ska cykla upp på Göta Älvbron. Även strax norr om Göta Älvbrons södra fäste finns ett likadant exempel.
För att få med något positivt i det här blogginlägget: I går köpte jag vattentäta överdrag till mina skor, så nu blir jag inte lika blöt om fötterna när det regnar. ;)
TILLGÄNGLIG I HD 720p
#1 - - Robert:

Tänk om de visste att de begår ett brott som heter obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Man måste alltid stanna, även om man ej vill betala skadestånd för tvätt.

Skulle det bli åtal så får man även vänta sig några månader utan körkort.

#2 - - Tim:

Är du helt jävla dum i huvudet?
Det är farligt för bilister och göra snabba manövrar vid vått väglag, vilket man för göra när vissa idioter undviker en pöl/kör halvväg in i min fil.

Vattnet ligger ju där eftersom att hela göteborg är byggt på ett värdelöst sätt, när det regnar som det gör i vår stad får, tycker jag staten se till och bygga om

Men tills dess tycker jag extremt stark ge fan i och cykla när det är sånt piss väder, om du måste ta dig fram så får du se till och sitta i en buss/vagn/bil. Och om du inte har råd/vill så får du leva med det.

Svar: Hej! Kul att filmen gjorde ett starkt intryck på dig. Tack för kommentaren, men vårda gärna språket.
Gbgcyklaren

#3 - - Jesper:

Jag tycker att bilister borde lämna bilarna hemma när det regnar mycket, det är ju livsfarligt att väja runt vattenpölar för att undvika att skvätta ner trafikanter utan skyddande plåtkaross.

#4 - - Raffe:

Det verkar som om du har fobi för vatten? Varför undviker du vattensamlingar på filmen hela tiden, har du inga skärmar eller? Cyklar du i kostym??

Jag cyklar året runt i Göteborg med dämpad mtb med heltäckande skärmar permanent monterade, goretex-skor och softshellplagg, och jag bryr mig varken om vattensamlingar eller gropiga cykelvägar.
Snacka om I-landsproblem!

Svar: Tack för kommentaren. Jag har stänkskydd över hjulen, ibland hjälper de dock inte. Men jag köpte äntligen överdrag till skorna häromdagen. De fungerade riktigt bra i dag när det regnade. Jag cyklar i alla väder och bryr mig inte direkt om när det regnar, även om kraftigt spöregn kan vara jobbigt.
Vad gäller bilar som skvätter, så har de ett ansvar enligt trafikskadelagen. Ägaren ansvarar för i stort sett för alla skador som uppkommer pga bilen. Jag blev omkörd av en bil för någon vinter sedan. Snöslask skvätte upp över hela mig och in i munnen, så att jag kände sältan från vägsaltet. Kanske jag borde ha munskydd också. ;)

Som du ser i filmen så drabbas även gångtrafikanter av skvättande bilar. Gångtrafikanterna använder ofta bara paraply och inte nödvändigtvis vattentäta kläder. Och oavsett, så är det inte kul att bli nerskvätt av smutsigt vatten från bilvägen.
Gbgcyklaren

#5 - - jon baron:

haha haha,ursäkta mig i mina ögon verkar du väldigt klumpig och lite dum som gång på gång inte tycks se att oj här är det en stor vattensamling oj där kommer det en bil.. visst ska vi som biltrafikanter se oss för.. och även vi som cyklister i andra sammanhang.. tyvärr så fungerar det inte så i samhället och det är inte bara i trafiken detta sker ser det dagligen i skogen i butiken på jobbet.. vi ser helt enkelt inte andra människor.. allting handlar bara om mig mig och mig.. vi måste börja se andra människor.. för oansett kommer det alltid finnas en vattensamling en bil och en cykel/trafikant någonstans..

Svar: Hej! Var klippet så provocerande för dig? Jag förstår att det inte är möjligt för dig att få hela bilden klar genom att bara se på videoklippen. I första klippet ser jag vattensamlingen och hör bilarna komma bakifrån i hög hastighet och hinner därmed väja undan för att undvika i stort sett allt vatten. Platsen i det andra klippet cyklar jag förbi ofta, så jag vet exakt hur det blir när det regnar. Det är möjligt att jag fick vatten på skorna när bussen körde förbi (men eftersom jag ändå var blöt från regnet, så sket jag i det och cyklade rakt på). I de andra klippen från den platsen väjde jag undan utan att bli blöt. I det tredje exemplet från Mölndalsvägen är det ganska uppenbart att bilen med flit försöker skvätta ner mig. Men jag ser bilen och vattensamlingarna och väjer undan utan att få något vatten på mig. I klippet därefter är det de gående tjejerna som blir blöta, inte jag. I de resterande sekvenserna har jag ställt mig på säkert avstånd för att medvetet filma när bilarna skvätter. Sekvenserna med vatten på cykelbanorna är till för att visa att många cykelbanor (eller gemensamma gång/cykelbanor) har en feldoserad lutning. Även gående ska ta sig förbi vattnet. Resten av din kommentar hänger jag inte riktigt med i.
Gbgcyklaren

#6 - - Joel:

Som bilist måste man anpassa farten i dylika situationer. Det gör jag själv så gott jag. Även om vattenansamlingarna beror på dålig arkitektur/utförande så har varje fordonsförare ett personligt ansvar.

Tyvärr är det lika illa här i Stockholm vad gäller avrinningen på cykelvägarna :(

Tack för en intressant blogg.

Joel

Svar: Tack för ditt inlägg.
Gbgcyklaren