Göteborgs första cykelfartsgata på Västra Hamngatan hade premiär i början av augusti. Tanken är att öka trafiksäkerheten för framför allt cyklister. Bilisterna måste anpassa hastigheten efter cyklisterna. Tidigare var gatan helt asfalterad, men i samband med omgörningen stenlades sidorna av varje körfält medan mittendelen asfalterades på en yta något smalare än en bils bredd. Det är alltså tänkt att cyklisterna ska cykla i mitten av gatan på den asfalterade delen.
Det har uttryckts både positiva och negativa saker om cykelfartsgatan. Cyklister behöver förhoppningsvis inte längre känna sig stressade av bilister som eventuellt vill försöka ta sig förbi på den trånga körbanan. Dessutom minskar risken få en bildörr öppnad framför sig. Däremot kan det eventuellt försvåras för snabbare cyklister att ta sig förbi lite långsammare cyklister. Jag är nog i slutändan rätt så positivt inställd, och hoppas på fler cykelfartsgator framför gång- och cykelbanor på vissa gator i stan.
Det har även talats om att göra Linnégatan och Östra Hamngatan till cykelfartsgator. Västra och Östra Hamngatorna är väldigt lika varandra, och båda har rätt smala körfält med kantsten och bilparkering på respektive sida. När jag för runt två, tre år sedan cyklade på Östra Hamngatan låg jag bakom en bil samtidigt som en annan bil kom i kapp bakom mig. Bilisten bakom låg i hälarna på mig och höll nere kopplingen och tryckte på gasen. När jag och bilföraren fortsatte åt olika håll vid Kungsportsplatsen ropade han "idiot" till mig. Av någon anledning ansåg han att jag skulle köra in till kanten på den smala körbanan och låta honom passera, trots att jag hade en annan bil precis framför mig som han inte skulle kunna komma förbi ändå. Händelsen var förresten en av anledningarna till att jag skaffade mig en cykelkamera (för att dokumentera en cyklists vardag).
Den nya cykelfartsgatan debatterades på bland annat Facebook med kommentarer som "jag kan inte hitta någon annan tanke bakom detta än att man vill jävlas med bilisterna" och "bilar måste nu snigla bakom cyklister längs med Västra Hamngatan". Debatten innehöll även positiva kommentarer. Cykelsmart skrev om cykelfartsgatan här och här. Gatan har även filmats av Kalle Cyklar.
Hastigheten på cyklister och bilister verkar vara ungefär densamma nu som tidigare. Medelhastigheten är dessutom rätt jämlik. Jag har inte märkt någon direkt skillnad.
I nuläget finns det inga vägmärken som anger att det är en cykelfartsgata, vilket beror på att inga sådana är framtagna än. Så juridiskt sett kanske gatan än så länge inte kan räknas som en riktig cykelfartsgata - förrän skyltarna kommer upp. Här är filmen:
#1 - - Robert:

Det lär nog ta tid innan det kommer vägmärken. (Som betyder något).

Först så lär vägmärkesförordningen samt troligvist även trafikförordningen ändras av Regeringen.

Men i väntan på det, så skulle de kunna införa en hastighetsbegräsning till 30 km/h.

Svar: Det kan vara en bra idé med 30-skylt. Ser dock fram emot att det blir en "riktigt" gångfartsgata.
Gbgcyklaren

#2 - - Robert:

Ja, det ska bli skönt med en gata främst för cykel.

Antar att ni menar cykelfartsgata, gångfartsgata är ju alla fordon begränsade till 7 km/h, även om det är tomt på gående.

Det passar ju mindre på bra genomfart. Även om inte har tänkt på det på Södermalm (götgatsbacken).

Svar: Hehe! Jo, menade cykelfartsgata. Skrev nog svaret i natt så jag var inte helt klar i skallen. Att lägga huvudcykelstråk genom en gågata är rätt knepigt.
Gbgcyklaren