[Uppdaterat: Se längst ner i blogginlägget.]
Jag fick ett mail i dag med en kommentar om ett tjänsteutlåtande (Trafiknämnden, 18 dec 2013) i Göteborg. I tjänsteutlåtandet står det bland annat:
En ny upphandling behöver göras, om lånecyklar ska finnas kvar i Göteborg efter det att rådande avtal löpt ut. I avvaktan på detta föreslår kontoret en förstudie, med syfte att klargöra om det är möjligt att testa ett demonstrations- och utvecklingssystem med flytande lånecyklar på Hisingen. Ett flytande lånecykelsystem kännetecknas av att det inte finns några fasta stationer och finns sedan 2002 i ett flertal stora tyska städer.
Hela tjänsteutlåtandet finns på länken ovan. Jag har inte hunnit läsa hela men efter att ha läst mailet jag fick så låter det som att det i allra högsta grad är värt att diskutera. Så här löd mailet med kommentaren om tjänsteutlåtandet (det är alltså inte jag som skrivit följande, utan jag fick det på mail och publicerar det i min blogg):
Cykelsystemet Styr och Ställ är ett populärt färdmedel i Göteborg. Trots det vill Göteborgs tjänstemän i realiteten avveckla cykelsystemet Styr & Ställ from år 2018

Tjänstemännen påstår att JCDecaux, som idag tillhandahåller cykelsystem utan kostnader för skattebetalarna, inte kan reklamfinansiera en utbyggnad av Styr & Ställ till Hisingen och övriga stadsdelar trots att ingen från stadens sida kontaktat JCDecaux för att förhöra sig om så verkligen är fallet

Att Göteborg skulle sakna avtalsmässiga möjligheter till en utbyggnad av Styr & Ställ inte stämmer med gällande praxis och verkligheten. Avtalet mellan staden och företaget utgör tjänstekoncession som lämnar stora möjligheter till förhandlingar och tillägg till gällande avtal. Göteborgs stad har t. ex avropat ca. 200 nya reklamfinansierade väderskydd av JCDecaux under de senaste 5 åren utan kostnad för staden. Dessa avtal faller inte under LOU

Styr & Ställ som är Nordens mest framgångsrika hyrcykelsystem skall fr.o.m. 2018 ersättas med ett skattefinansierat tyskt lånesystem som ”flyter”. Det kan noteras att Köpenhamn som haft skattefinansierade ”flytande system” under ett antal år valt att lägga ned dessa på grund av ohållbara kostnadsökningar med försvunna och stulna cyklar.

Samma system som finns i Göteborg och finns i Paris, som anses vara världens mest framgångsrika hyrcykelsystem med 23,000 cyklar på 1,700 stationer utan kostnad för Paris stad.

Varför vill man lägga ned ett populärt och framgångsrikt system och ersätta det med ett skattefinansierat?
 
[Uppdatering]
Själv har jag aldrig testat Styr & Ställ-cyklarna. Jag har ju min egen cykel. I dag (19/12 2013) fick jag ett mail från Trafikkontoret i Göteborg där de skriver:
Hej!
Vi läste med intresse ditt inlägg:
"Cykeluthyrningen Styr & Ställ läggs ner och ersätts med något sämre?" (16 december 2013).
Kanske har du sett artikeln i Metro:
"Låna cykel - och parkera var som helst i stan" (18 dec 2013).
Om du vill ha mer information om ärendet/vårt tjänsteutlåtande eller om du vill träffas och höra mer om hur vi tänker kring och arbetar med frågan är du välkommen att höra av dig!
Här är Metro-artikeln som Trafikkontoret bifogade. Rubriken är "Låna cykel - och parkera var som helst i stan":
skärmdump från Metro-artikel
#1 - - Robert:

Jag ser hellre att det är privatverksamhet, gärna med reklam som hjälp så att avgiften blir mindre.

När det sedan blir allt på skatten, så finns det ju risken om att det blir en offentlig upphandling, och då åker staden på det billigaste.

Svar: Jag har aldrig testat hyrcyklarna faktiskt. Har ju min egen. Menar du att avgiften ska bli mindre än i dag? Den är väl rätt låg nu, eller? Åtminstone säsongsavgiften. Men korttidsavgift minns jag inte.
Gbgcyklaren

#2 - - Johnny R:

Om en kommun "åker på det billigaste" i en upphandling beror det på att man frågat efter et billigaste. Finns inget i lagstiftningen som säger att en kommun måste skriva ett förfrågningsunderlag där bara priset är avgörande.

#3 - - Roger:

Varför bor jag i en stad styrd av chimpanser?
När något för en gångs skull fungerar utmärkt (som Styr & Ställ) är ett bra tips att under inga omständigheter lägga ner!
Jag vill absolut inte att tomteverkstan börjar skissa på egna lösningar. Det räcker med spårvagnar, biljettsystem och västlänk.
Vad sägs om att KOLLA med JCDeacux innan ni börjar sabbandet?