Jag har tidigare skrivit om gyttjan i Gamla Allén. Gamla Allén går längs Södra Vägen vid Heden och är en grusväg för cyklister och gångtrafikanter. Här är en tidigare film.
För en vecka sedan läste jag ett inlägg om gyttjan - jag tror det var i Facebook-gruppen "Cykla i Göteborg", men jag kan inte hitta inlägget just nu. Efter en del regn och snö hade grusvägen blivit extra gyttjig - upp till en decimeter tjock på sina ställen. Folk som gick där fick hålla sig till de smala passager som var minst kladdiga.
Det regnar relativt ofta i Göteborg, dessutom tar det ibland ett par dagar för gyttjan att torka. Med andra ord kan det vara kladdigt rätt länge.
Tidigare i år gjordes Södra Vägen om. Den norrgående filen är nu bara till för bussar. Efter att det har regnat så brukar jag nu cykla på asfalten i bussfilen istället. Det går riktigt smidigt, även om det må vara olagligt eftersom det går en cykelbana (eller egentligen cykelgrusväg) intill.
Trafikkontoret i Göteborg ville asfaltera gång- och cykelgrusvägen i Gamla Allén. Men Park- och Naturförvaltningen har sedan tidigare inte velat godkänna asfaltering. Minns jag inte fel, stod det i Facebook-gruppen att Park & Natur hade satt stopp för asfalteringsplanerna även denna gång.
Här kommer en ny film från Södra Vägen och Gamla allén.
Jag har inte hunnit med att göra så mycket på bloggen på sistone, framförallt på grund av flytt. Lite mer om det längre fram.
#1 - - Trafikistan:

Jag blir också alldeles fullstänkt på rygg och väska i Gamla Allén. Det har jag efter många år tröttnat på, så jag har precis som du börjat använda bussfilen när det är blött. Nu när gatan reserverats för bussar har trafiken blivit rätt sporadisk. Filen gapar mestadels hånfullt tom.

Jag kör som den gröna killen vid 0:00-0:10, dvs tar cykelbanan över Engelbrektsgatan och svänger därefter in på bussfilen. Då kan jag passa in mig så att jag aldrig har några bussar nära bakom mig. Sen viker jag av vid de konstiga bulorna vid 0:41 till Vasagatan och tar Avenyn sista biten.

Det har nyligen hyvlats bort lite av gruset i Gamla Allén. Jag hoppades att det var början på det asfalteringsarbete som Trafikkontoret uttryckt sin vilja att göra, se min "Grisgård eller cykelbana?" på http://trafikistan.se/grisgard-eller-cykelbana/ . Men Park och Natur håller förmodligen hårdnackat emot. Jag tycker att det är orimligt att inte ta hand om all cykeltrafik från Korsvägen bättre. Kommunen borde inte få sticka huvudet i sanden utan acceptera att bussfilen delas med de cyklister som inte står ut med grisgårdsvägen tills en bättre lösning skapats.

Svar: Hej! (Ibland är jag långsam på att svara.) Jag minns att du skrev i ett blogginlägg för något halvår sedan att du testade att cykla i bussfilen, och att du skrev hur smidigt det gick. Jag hoppas fler väljer bussfilen som en ren protest. ;) Jag brukar köra såsom jag kör i filmen, dvs ställer mig vid bussarnas rödljus redan innan korsningen med Engelbrektsgatan. Jag brukar dock kolla bakåt så det inte är några bussar på väg. Om det är det, så tar jag cykelöverfarten och cyklar då troligtvis i leran. Ofta väljer jag dock Avenyn. I mitt blogginlägg ovan nämnde jag att jag på Facebook såg en eller flera bilder från decimeterhög lera i Gamla Allén. När jag skrev blogginlägget så hittade jag inte dessa bilder längre. Men på en av dem såg jag också att det såg ut som att man hade skrapat marken på något sätt. I och med att jag flyttat, så har jag inte cyklat just här på en dryg månad.
Gbgcyklaren

#2 - - Trafikistan:

Det verkar faktiskt vara ett ganska ambitiöst arbete som pågår på grusbanan. De har hållit på länge med någon sorts (under?)arbete.

I min artikel "Grisgård eller cykelbana" från nov 2012 på http://trafikistan.se/grisgard-eller-cykelbana/ skrev jag som ett förslag under punkt 3:

"Kanske går det att förbättra den nuvarande grusvägen i Gamla allén. Kan man höja upp banan så att den inte är lägsta punkten? Ta hand om dagvattnet! Och håll vägytan i bättre trim med ett bra underhåll. Det blir förstås en löpande kostnad, men hittar man inga alternativ så kan man väl inte bara ge upp cyklisterna på en så viktig led?"

Kan det möjligen vara det som de håller på med? För asfalt är väl att hoppas för mycket, antar jag.

Svar: Normalt brukade jag ju cykla just här. Men efter flytten för en dryg månad sedan gör jag inte det, så jag missar vad som händer. Men på bilderna jag såg på Facebook eller var det var, så såg det ut som man hade skrapat banan på något sätt. Det skulle vara konstigt om de inte hade någon plan. Att låta en gc-bana tidvis vara oanvändbar eller svåranvänd bara för att man ser historiska och kulturella värden i att det är en grusväg, vore konstigt. (Ett argument för grusväg skulle även kunna vara att träden mår bättre av det, men samtidigt ser träden ut få rätt bred öppen yta även efter eventuellt asfaltering.)
Gbgcyklaren