Det pratades om att våren var på väg i förra veckan. De senaste dagarna har varit lite kalla, men fantastiskt fina med soligt väder. Även i dag har solen strålat, med minus 5 grader i morse. I stort sett all snö och is har hunnit försvinna från cykelbanorna och nu börjar gruset lägga sig i drivor tillsammans med det ljusa dammbindande medlet (jag tror att det är det i alla fall). Det har även hunnit ljusna såpass att jag nu kan cykla både till och från jobbet utan att behöva ha belysningen på på cykeln. Det går framåt.
Lite kall motvind till jobbet i morse. Cykeln fungerar helt okej. Jag fick ju problem med framväxeln härom veckan. Kedjan trasslade till sig vilket gjorde att framväxeln vreds till och blev skev. Jag trodde först det var klingorna som var slitna och gick till cykelaffären för att lämna in cykeln. Cykelreparatören såg dock direkt att det räckte med att vrida, böja och bända lite i växeln för att få det rätt. Det tog en tio minuter och var helt gratis. Toppen! Precis som förra gången när en avståndsbricka hade rostat sönder av saltet på cykelbanorna - också gratis. Men så har jag lagt några tusen på övrig reparation där senaste året.
Jag tvättade av cykeln lite lätt för ett par dagar sedan (jag är riktigt dålig på det), och beställde i förra veckan riktiga cykelborstar samt en låda med en samling olika cykelverktyg. Jag beställde även ny kedja och kassett (för framtida bruk), ny reflexväst (av lite snyggare modell eftersom de vanliga ser så påsiga och tråkiga ut - har tre olika varianter sedan tidigare), ett par cykelskor av storlek 44, lite kläder och lite annat smått å gott. Jag besällde via Rose Bikes. De har rätt bra returvillkor om något inte skulle passa. Fast ibland handlar jag även lokalt i stan.
Det kan kosta en del att ha cykel, framför allt reparationer (som sagt), tillbehör och bra kläder (för tex vintercykling). Runt 15 000 kr på ett drygt år har jag lagt på cykel och tillbehör. Det är nog en hel del mer än vad vanliga cyklister normalt lägger på sin cykel. Jag är ju inte elitcyklist, inte ens en enklare tävlingscyklist. Möjligtvis motionscyklist. Jag pendelcyklar och gör småturer hit och dit i stan, ut mot havet och in i skogen. Själva cykeln kostade 12 000 kr. Som ny. Jämfört med en bil är det riktigt billigt. Och jag rör mig ju oftast inte längre än inom nån mils radie från Göteborg.
Bränslet kostar lite också - i form av mat alltså. Cyklingen kräver lite mer mat än om man bara är still (tex i en bil). Fast jag slipper vägskatt, bensinkostnader (eller etanol eller liknande) och trängselskatt etc. Men så bidrar jag heller inte lika mycket till vägslitage, miljöföroreningar, ljudföroreningar och trängsel. Och cykeln är inte så utrymmeskrävande - det blir yta över till annat i stan. Det krävs heller inte stora säkerhetsavstånd till bostäder och arbetsplatser. Jag får massor av motion och minskar risken belasta sjukvården med exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar som är den vanligaste dödsorsaken i Sverige (runt 40% av dödsfallen). Cykelolyckorna utgör visserligen en stor del av trafikolyckorna. Majoriteten av cykelolyckorna är singelolyckor vilket till stor del beror på brister i och dåligt underhåll av infrastrukturen. Men de som tar cykeln till jobbet lever i genomsnitt längre och har färre sjukdagar än de som tar sig till jobbet stillasittande, enligt studier.
Jag har aldrig ägt någon bil, fast tycker det är rätt kul att köra bil också. ;) (Vanligtvis min sambos, min mammas eller en hyrbil.)
Jag nämnde ovan att jag ibland cyklar i skogen (på stigarna). I Delsjöområdet finns stigar för både gående och cyklister. Senare i kväll lägger jag ut den tredje cykelfilmen därifrån. Delar av filmen har jag lagt ut förut, men nu lägger jag ut den i sin helhelt i uppspeedat tempo. Filmen börjar nere i Örgryte, går upp mot Delsjöarna och sedan tillbaka ner.