Det har i stort sett aldrig hänt tidigare vad jag kan minnas, men så plötsligt händer det. Under de senaste två veckorna har jag vid två tillfällen nästan lyckats bli påbackad av bilar, dels en NCC-bil på cykelbanan, dels en bil från matkasseföretag Mathem. Båda händelserna filmades av kameran på mitt cykelstyre och kan ses längre ner i det här blogginlägget.
I första fallet kör NCC-bilen på cykelbanan för att komma till ett cykelvägarbete. Jag ligger en bit bakom, och i en svängande uppförsbacke stannar bilen och börjar backa bakåt. Eftersom jag inte hinner svänga runt och "fly" undan, får jag "gira" in i taggbuskarna och slyet bredvid cykelbanan.
I det andra fallet följer jag bilen från Mathem i en smal gränd. Här blir jag lite osäker på hur föraren tänker köra. När jag tror att föraren tänker stanna längs högerkanten, så är min tanke att cykla förbi på vänster sida. Föraren svänger då vänster, och jag ändrar mig och tänker cykla förbi på höger sida. Då svänger föraren höger igen (för att förbereda backning) och jag blir instängd mot högerkanten och bakom en parkerad bil. Möjligtvis har jag råkat hamna i förarens döda vinkel, och när denne backar blir jag nästan träffad av högersidan av bilens front.
Förra året testade jag fyra olika matkasseföretags matkassar, varav Mathems kasse var en av dem. Jag skulle nog sätta Mathem på första- eller andraplats av de fyra om man ska betygsätta hur goda maträtterna var, men frågan är om jag kommer testa dem igen.
1080p
Klippet nedan visar den andra bilen i klippet ovan. Men jag har försökt "fejka bort" vidvinkeln. Det gör att hastigheten som jag och bilen färdas i blir mer verklig på filmen.
720p
#1 - - Johnny R:

Trånga platser och bilförare som verken vet var de ska eller ha någon kolla vad som händer utanför fordonet är ingen rolig kombo.

Snö- och isbristen på bilderna får mig att bli lite avundsjuk, här i Stockholm verkar det som den sista isen har gett sig f-n på att stanna kvar till midsommar eller något sådant.

Svar: Vi har inte haft så mycket snö i Göteborg i år. Fast jag tycker det är rätt kul att cykla i snö också. :)
Gbgcyklaren

#2 - - Trafikistan:

Här är förmodligen den kraftiga vidvinkeln till nackdel. Med "normalobjektiv" hade det säkert känts betydligt svettigare.

Jag tror inte att bilförarna bara kan skylla på död vinkel. Du visar dig ju på båda sidorna om deras bilar. Människan har nog en inbyggd brist när det gäller behov att se bakåt. Jag funderar ofta på det, men när jag ser ett problem framför mig på cykelbanan kan jag själv komma på mig med att väja utan en tanke på att se mig om först.

Svar: Hej! Jag försökte "fejka bort" vidvinkeln i klippet med den andra backande bilen. Det "fejkade" klippet har jag lagt in i blogginlägget ovan. (Dvs samma blogginlägg som första filmen, om du får det här svaret även via mail.)Om man både cyklar, går och kör bil kan man nog lättare förutse hur de olika trafikslagen rör sig i eller dyker upp i trafiken. I exemplet med den andra backande bilen, så missförstod jag dock bilistens avsikt något.
Gbgcyklaren

#3 - - Anders:

Det är ju uppenbart att bilisterna brister i uppsyn.
Men jag fattar inte varför du inte kan stanna vid kanten tills de har snurrat klart istället för till varje pris pressa dig förbi.
Det är precis sådant här jag retar mig på både i från bilister och cyklister och gångtrafikanter att man inte kan varva ner 10sek. Du försätter både dig och bilföraren i än väldigt dum situation som kunde gått väldigt illa för att du ska spara 10sek.
Jag har sett nästan alla dina filmer och du brukar sköta dig exemplariskt och ta det lugnt när du cyklar, varför gör du inte de vid de här tillfällena också ? Du kanske haft en stressig dag på arbetet kanske ?

Svar: Hej Anders! Kul att du ser filmerna. Jag nämnde i blogginlägget ovan hur jag tänkte. Bil 1: När bilen stannat, så bromsar jag in en bit bakom bilen men stannar inte helt. Bilen börjar backa och jag anser inte att jag hinner vända om. Eftersom jag inte vet om bilisten ser mig i backspegeln så tar jag till en nödlösning och skyndar mig ut till kanten. Mina skor är fastsatta i pedalerna så det blir svår att stanna enkelt när bilen backar så tätt inpå mig. Risken är att jag trillar mot bilen eller in i buskarna. Därför fortsätter jag cykla bredvid bilen rakt fram, samtidigt som jag parerar dess rörelser och försöker undvika buskarna bredvid. Bil 2: Jag har lagt ut en till filmversion av denna sekvens ovan där jag försökt "fejka bort" vidvinkeln. Då ser man att både jag och bilen färdas mycket långsammare (vidvinkeln "luras" och gör att farten ökar). I originalfilmen ser det ut som att jag skyndar i kapp bilen, men det beror bara på att bilen bromsar, inte att jag cyklar fortare (dvs det hade sett likadant ut om jag istället hade kört bil - jag kommer närmare bilen framför om den bromsar). Som jag nämner i texten så missuppfattar jag bilisten. När han börjar svänga vänster i T-korsningen så tror jag att det är fritt fram att cykla förbi honom på höger sida. Jag hade förstås kunnat vänta några sekunder till för att se om bilisten verkligen svänger vänster. När han börjar svänga höger blir jag instängd mot muren, fast jag inser inte att han tänker backa utan glider långsamt framåt nån meter. Vid backningen glider troligtvis fronten på bilen nära muren under hela backningen, så det borde inte ha hjälpt om jag stått nån meter längre bak.
Gbgcyklaren

#4 - - Dmitri F:

Som svar till Anders:
Om de som cyklar skulle vänta varje gång en bilist får för sig att blockera vägen, skulle man inte komma fram någonstans.

De som cyklar är faktiskt också på väg någonstans, det är inte så att man är ute och nöjescyklar hela tiden och kan stanna och ta in naturen medan man väntar på att en inkompetent lastbilschaufför ska försöka vända.

Om du ser en bil som ska svänga vänster så kör du om den på höger sida, det är normalt, och man tar inte ut några större avstånd heller.
Och om en bil står på en liten enkelriktad gata och ska backa, så pressar sig ALLA bilister förbi om det finns minsta lilla mellanrum. Alternativ #2 är att bilister stannar, och tutar tills bilen som backar bestämmer sig för att sluta backa och åker runt kvarteret istället.

#5 - - Lastbilschaufför och cyklist:

Hej, händelsevis är jag både lastbilschaufför och cyklist, och rörelsen som bilen gör är, dålig uppmärksamhet till trots, en fullt normal rörelse, för att få upp rumpan mot höger inför inbackning. Skulle jag kört bilen hade jag använt blinkers (vänster) för att markera var jag skall, och stannat till 2 sek om jag sett en cyklist. Men rörelsen skulle jag varit tvungen att göra, annars hade jag inte fått in rumpan bak mot mitt mål. Då jag oftast kör större bilar så tror många cyklister att jag inte ser de, och då kan det hjälpa att stanna tydligt och "snäll"-tuta för att markera att man ser cyklisten/fotgängaren. Något mina kollegor dock ofta är ganska dåliga på…

Svar: Hej! Tack för kommentaren. Jag var som jag nämnde i bloggtexten inte helt säker på vad chauffören tänkte göra. Jag förstår dock fordonets rörelse i samband med att chauffören svänger/backar så att jag är nära att träffas.
Gbgcyklaren