Trafikistan.se skrev i ett blogginlägg att cyklister som kom norrut på Avenyn den 20 september hänvisades av personer i gul väst och röd flagg att cykla på gångbanan på Avenyns västra sida (förbi Storan). Kollektivtrafik och personbilar fick som vanligt framföras på körbanan längs Avenyn, personbilisterna fick även använda kollektivtrafikkörfältet en viss sträcka.
Jag funderade på vilka som har möjlighet att dirigera om trafik och hittade följande paragraf i trafikförordningen:
2 kap. 3 § En trafikant ska lyda en polismans anvisning för trafiken. En anvisning som ges av en polisman gäller framför trafikreglerna och sådana anvisningar som avses i 2 §. Detta gäller även anvisningar av en bilinspektör, en vägtransportledare, en trafiknykterhetskontrollant eller av någon annan person som av en myndighet förordnats att övervaka trafiken, ge anvisningar för denna eller utföra punktskattekontroll.
Jag var på bokmässan i lördags för att lyssna på och twittra om GP:s cykeldebatt. Det var flera personer i panelen, bland annat en miljöchef på Trafikkontoret vid Göteborgs kommun. Miljöchefen berättade bland annat att man ska bli bättre på att leda om cyklister vid gatuarbeten, och göra asfalterade temporära vägar för cyklister istället för exempelvis grusvägar. Läs lite mer om cykeldebatten under filmklippet nedan.
Jag brukar oftast cykla på Södra Vägen och svänger in på Avenyn strax före Kungsportsbron. Därmed slapp jag passera personen i gul väst. Så här såg det ut den 20 september: (blogginlägget fortsätter under filmen)
Jag var som sagt på bokmässan och följde cykeldiskussionen i GP:s monter. Jag twittrade och skrev bland annat detta:
Cykeldebatt bokmässan. Kommunen: Vi har inte tänkt på att cykelhast varierar kraftigt mellan olika cyklister.
GP-debatt cykling bokmässan: just nu prioriterar kommunen innerstan
Cykeldebatt bokmässan: en äldre skäggig herre i debattpanelen säger att han brukar cykla på körbanan trots cykelbana. "Känns säkrare. "
.@GoteborgsPosten @SarahBritz pratar om de snabba männen på göta älvbron. Det är bara män.
Cykeldebatt bokmässan. Kommunen: vi behöver göra det genare för cyklister. Tex Aschebergsgatan. Bil-P kan behöva ryka.
Dam i publiken säger det är 30 på cbanor. Panelen håller inte med.
Kommunen.: vi jobbar på att ta bort tryckknappar vid cykeltrafikljus. Känna av cyklister automatiskt
Kommunen: vi är inte korkade. Vi följer diskussion på fbgruppen Cykla i Göteborg.
kommunen:vi ska ta från bilar och ge till kollektivtrafik och cyklar
Kommunen: vi är dåliga för cyklister vid gatuarbeten. Vi ska börja göra asfalterade omledningar istället för grusvägar.
Annat: Jag har har tidigare skrivit om att jag tänker lägga ut bildreportage från Mölndalsvägen. Det är på gång, men eftersom det är så många bilder så kommer jag dela upp det blogginlägget i minst två delar. Kommer under oktober.
#1 - - Trafikistan:

Tack för alla dessa noteringar från bokmässan!

Kommunen: "Vi har inte tänkt på att cykelhast varierar kraftigt mellan olika cyklister"
–Då kunde kanske min mätning vara till glädje ( http://trafikistan.se/hur-fort-cyklar-folk/ )

"just nu prioriterar kommunen innerstan"
–Det är ett område som vi alla känner till. Kan vi tillsammans bidra med goda idéer till förbättringar här, så kanske resultaten kan komma ytterområdena till del också så småningom.

Kommunen: "vi behöver göra det genare för cyklister. Tex Aschebergsgatan. Bil-P kan behöva ryka."
–Erik Sandblom har förtjänstfullt riktat strålkastaren just mot Aschebergsgatan efter att Kalle cyklar visade på den rent komiska cykelvägen förbi rondellen vid Gamlestan.

Kommunen: "vi jobbar på att ta bort tryckknappar vid cykeltrafikljus. Känna av cyklister automatiskt"
–Styrsystemen låter numera ofta cyklar få grönt utan att man måste trycka. Men sensorer i marken för cyklar är nog fortfarande i sin linda här i stan. Kul att det finns på agendan.

Kommunen: "vi är dåliga för cyklister vid gatuarbeten. Vi ska börja göra asfalterade omledningar istället för grusvägar."
–Mycket roligt att man intresserar sig för cyklar vid vägarbeten. Själv blir jag inte sur för lite grusbana i improviserade lägen. Det viktigaste är att man aldrig ska behöva känna sig ignorerad och att man kan komma igenom utan att vara olaglig.

Svar: Ursäkta sent svar - ibland dröjer det några dagar för mig innan jag går igenom inkomna bloggkommentarer. :) Jag borde haft med en kamera och filmat debatten - det var mer intressanta saker som sades. (Min cykelkamera tar inte in pratljud särskilt bra.) Aschebergsgatan: Jag har tänkt filma den gatan lite längre fram. Jag skrev om den lite längre ner i det här blogginlägget: http://gbgcyklaren.com/2012/september/nu-har-vi-gjort-det-krangligare-att-cykla-i-goteborg.html Grusvägar: Ibland kan det bli rätt långa och dåligt skötta omledningsgrusvägar (tex just nu vid Partihallsförbindelsens nordvästra ände vid Säveån, och även kring den nämnda rondellen på Gamlestadsvägen under ett par år när Partihallsförbindelsen byggdes). Sköts grusvägarna OK, så kan det fugnera. Gamla Allén är ju en rätt kompakt grusväg, fast den är ju så guppig och ibland lerig så jag försöker välja bussfilen istället om det inte kommer massa bussar.
Gbgcyklaren

#2 - - Christer Corneliusson:

Undrar hur de skall känna av cyklar automatiskt. När cykel räknaren nedanför götaälvbron är igång är de sällan den räknas upp när jag cyklar förbi, vet inte riktigt vad det beror på. Går den på magnetism? isf kommer de inte funka för varken alu eller kolfiber cyklar.

Skall de bli automatiskt så måste det funka för alla cykel typer, speciellt om de tar bort tryckknapparna

Svar: Jag vet inte heller riktigt hur det fungerar. Är det alltid så att de känner av materialet? Kan det vara vibrationer också? I korsningen söder om Lisebergs södra parkering, finns det sensorer som känner av om korsande bilar är på väg. Då får de grönt automatiskt. Ibland blir det grönt för korsande trafik trots att det inte kommer några bilar. Kan det var störningar i sensorerna? Styrs sensorer kanske även av vibrationer? Jag har för mig jag hört att sådana sensorer är rätt känsliga för vibrationer i närheten.
Gbgcyklaren

#3 - - Trafikistan:

Christers kommentar var så viktig så jag skickade in den till Göteborgs kundtjänst 150017.

#4 - - Annica:

Om man tar Mölndals/Göteborgsvägen så funkar trafikljusen automatiskt utefter vägen men inte när man ska korsa den. Har man tänkt att ha sensorer i alla riktningar?

Svar: Menar du sensorer för bilister? Det finns väl inga sensorer för cyklister här? Jag nämnde i ett annat svar här att korsningen söder om Lisebergs södra parkering brukar slå över till grönt för korsande trafik även om det inte kommer några bilar. Störningar från bilar i andra filer? Där är det många som cyklar mot rött.
Gbgcyklaren

#5 - - Trafikistan:

Det blir nog svårt. Vitsen med sensorer är att de kan känna av trafikbehov innan man kommit ända fram och måst stanna. Bilar sorteras i god tid i olika filer med sensorer som ligger en bit bort, men cyklisternas intentioner är svårare att avgöra med någon framförhållning. Ska man kanske måla fläckar i banan med sensorer under? Kör över den fläck som motsvarar det håll du vill cykla åt framme vid ljuset.

Movea har för Stockholms stad skrivit "Cykeltrafik och trafiksignaler" som på sid 10-12 skriver en hel del om detektering av cyklister, dock inte om mitt förslag med sensorfläckar. Skriften finns bl.a. på http://www.movea.se/Movea_Cyklar.pdf.pdf

Svar: Ja, det blir svårt att få det att fungera fullt ut i och med att cyklister nästan aldrig har olika filer innan cykelbanan delar sig. Idén med fläckar låter som en bra idé att utvärdera på någon plats i stan.
Gbgcyklaren

#6 - - Martin:

Aluminiumcykel är enligt min erfarenhet inte något problem för sensorerna vid trafikljus. En cykel helt i kolfiber lär inte fungera, men så länge man har fälgar av aluminium eller annan metall så ska det fungera.

#7 - - Annica:

Jag kanske var naiv när jag sa att det fanns sensorer längs med vägen. Oftast tycker jag att det fungerar bra längs med vägen, förutom Lisebergs södra parkering och vid BMW nere vid Krokslätts fabriker. Däremot är det hopplöst att korsa vägen om man inte kommer perfekt i tajming.

Svar: När jag cyklar längs Södra Vägen-Mölndalsvägen-Göteborgsvägen så har jag ibland tur med en hel del grönt, och ibland otur med rött vid nästan varenda korsning. Jag försöker ha sikten långt fram för att komma fram lämpligt till när det blir grönt. Korsningen söder om Liseberg är extra orättvis mot cyklister på så vis att det blir rött för cyklister även om bilister som kommer norrifrån på Mölndalsvägen bara gör en U-sväng och vänder tillbaka norrut. Många bilister gör just den svängen i den korsningen, och det kräver ju egentligen bara att andra bilister får rött, inte cyklister.
Gbgcyklaren

#8 - - Pär N:

Trafikkontoret skulle i våras sätta upp en radarsensor vid Redbergsplatsen "så snart tjälen har släppt". Någon bloggläsare som har sett om den faktiskt sattes upp och kan kommentera funktionen?

Se även http://gbgcyklaren.com/2012/february/trafikkontoret-i-goteborg-svarade-mig-angaend.html

Svar: Hm! Jag försöker komma ihåg om jag såg någon radar där nyligen. Cyklar där inte så ofta. Jag önskade ju även att tryckknappen flyttades en bit in, så att man inte behövde cykla ut i körbanan med framhjulet för att nå knappen. Minns heller inte om det är fixat.
Gbgcyklaren

#9 - - Robert:

Efter Kortedelavägen vid Nymånegatan/Beväringsgatan, känner cykeltrafikljuset av cyklister som är på väg.

Man ser att lampan vid knappen lyser ett tag innan man är framme. Skulle det ej fungera så finns det en knapp ändå. Men det har alltid registerat mig automatiskt.

Svar: Själv kan jag inte komma på något ställe med cykelradar före trafikljus. Däremot radar i korsningar där cyklister och bilister delar samma yta. Men det finns kanske även enbart cykelradar, som du nämner. (Det är bra att det finns en knapp ändå, om radarn inte råkar känna av cyklisten.)
Gbgcyklaren

#10 - - Trafikistan:

Jag skickade ju in Christers kommentar ovan om att detektorer inte klarar att registrera alla typer av cyklar. Bengt Halling på Trafikontoret svarade igår så här:

"Ett klarläggande. Vi kommer inte att ta bort tryckknappslågorna för cyklister. Däremot försöker vi se till att cyklisten anmäls på annat sätt och skall slippa trycka på knappen. Kan ske via slinga i backen, radar eller överanmälan (bil/fotgängare anmäler även cykel)."

Svar: Så bra. Det hade varit väldigt konstigt om man tagit bort tryckknapparna. Även om kommuntjänstemannen på mässan sa att "vi jobbar på att ta bort tryckknappar", så misstänker jag att han mer menade att de jobbade på att cyklister ska slippa behöva trycka på knappen varje gång.
Gbgcyklaren