Efter att min cykel varit på lagning i ett par dagar, fick jag i går tillbaka den. I dag tog jag återigen en tur på Kanaltorgsgatan. Den här gången i båda riktningar. I filmen nedan kan du se dessa två sekvenser.
Göteborgs-Posten hade fått nys om blogginläggen om cykelbanan som gör en tvär kurva runt en stolpe under Göta Älvbron. En GP-journalist ringde mig och pratade lite. Enligt journalisten verkar det som att man kommer att lägga cykelbanans båda färdriktningar på vardera sidan om stolpen. För mig låter det inte som någon vidare lösning. Vi får se hur det blir.
(Jag har förresten fått ett par kommentarer på föregående blogginlägg men har inte hunnit gå igenom alla.)
#1 - - Trafikistan:

Tack för filmen! Jag vill kommentera flera saker:

0:10-0:17: Roligt att se ett så gott samspel mellan den cyklande kvinnan och de gående på övergångsstället! Bra att du berättade om det utbyte som inte syns. Hoppas de inblandade ser detta och kan sola sig in glansen. Även din hänsyn ger jag ett klart gilla.

1:13-1:20: Visst är det bara rödljuscyklaren som man lägger märke till om man inte skärper sig. Även jag hade full fokus på henne. Så lätt det är att efteråt tycka att hon är "alla cyklister"! Att man t.o.m. kan ha laglydiga cyklister bakom sig missar man oftast helt. Mänskligt men en källa till mycken onödig surhet när de positiva förebilderna faktiskt köar runtomkring en.

3:52-4:10: Bilar blockerar effektivt både cykelöverfarten och övergångsstället trots TF 3 kap 62 §. Jag undrar speciellt hur den röda tänkte. Ser den inte cykelöverfarten utan stannar välplanerat bara vid zebralinjerna? Eller följer den bara slaviskt efter framförvarande bil med tankarna på annat håll och vaknar plötsligt upp lite för sent? Den skulle ha varit ur vägen för korsande bilar även om den stannat före cykelöverfarten.

Även jag fick uppfattningen av mitt samtal med anläggaren att cykelbanan nu kommer att gå på båda sidor om stolpen. Jag tror att de gör det valet för att slippa kostnaden att flytta ljussignalstolpen. VMF 3 kap 4 § säger att signalen ska vara placerad på höger sida om banan såvida inte särskilda skäl föreligger. Så om man inte vill flytta någon av "slalomstolparna" återstår nog bara att gena vid den som VMF inte bryr sig om, dvs den för gatljusen.

Jag hade nog annars valt ditt förslag nr 1, en snedställd cykelöverfart. Sett i filmens första färdriktning får cyklar lite bättre vinkel att se högersvängande bilar, de kommer också direkt till det läge där den fortsatta cykelbanan går, och gående får den väg som deras siktlinje ändå lockar dem till med bättre separation som följd. Hade man gjort så från början stod väl ljussignalen reda rätt. Då hade man sparat den signalflytt som den kortlivade lösningen krävde. Det hade varit bra om flera hade fått tänka till innan grävskopan sattes i jorden.

Svar: Tack för kommentaren. Kul och intressant att höra dina åsikter om det som sker i filmerna.
Gbgcyklaren