Jag har samlat ihop ett antal filmklipp som visar barnvagnar och barnvagnsförare på och i anslutning till cykelbanan. Klippen är filmade mellan hösten 2011 och våren 2013.
Det finns naturligtvis flera anledningar till att man som barnvagnsförare använder cykelbanan.
Kanske den främsta är alla stenkanter som gångtrafikanter möter, i synnerhet mellan trottoar och körbana. Cykelbanan är oftast i samma nivå som cykelöverfarten som korsar en körbana. Att kunna rulla en barnvagn mjukt och smidigt över cykelöverfarten kan vara lockande. Ibland har även övergångsställen ett stycke nedsänkt stenkant som kan användas av personer med barnvagn, rullator, rullväska eller liknande.
En annan anledning kan vara att gångbanan är för smal, exempelvis vid möte, eller om gångbanan är dåligt plogad vid snö. Det kan finnas stolpar, träd och annat i vägen på gångbanan. Man skulle även kunna tänka sig dåligt utformade gång- och cykelbanor, där det inte tydligt framgår att där är en cykelbana. I något klipp i filmen är det en gemensam gång- och cykelbana.
I andra fall kan det kanske till och med vara så att det är finare "utsikt" om man använder cykelbanan.
Medan en del barnvagnsförare antagligen inte lägger märke till att de går på en cykelbana, är det säkert andra som gör det men går där ändå. Bekvämare, mjukare, genare, bredare, finare utsikt...
Min film visar exempel på det mesta jag nämner ovan, men den är inte tänkt att peka ut syndare i trafiken – vi kan alla fela. Men den här gången råkade temat vara barnvagnar, helt enkelt. I några av klippen använder jag ringklockan. Kamerans vidvinkel, den snabba klippningen och till viss del musiken gör att hastigheten upplevs högre än vad den är i verkligheten.
#1 - - Erik Johansson:

Hög stressfaktor på de där bilderna, antar att det beror mycket på linsen som vanligt.

Jag kan egentligen inte säga något säkert eftersom jag inte filmar när jag cyklar själv, men jag tror att jag försöker lämna mer företräde än vad du gör. Iofs så var min uppfattning av Göteborg att det var mycket svårare att köra barnvagn där och att man kom ut i cykelbanan mer än i Stockholm.

Bra film, och bra filmer!.

Svar: Hejsan! Vidvinkeln har som vanligt en inverkan, men framför allt alla klippen är tagna ur sitt sammanhang. När alla dessa barnvagnsmöten klipps ihop i korta snuttar blir det genast en 4-5 minuter lång klump av "action" utan andningsuppehåll, så att säga. Så hastighet och känslan av "action" är mycket högre i filmen ovan än vad det var i verkligheten.
Gbgcyklaren

#2 - - Erik Johansson:

Good point, var mycket positiv till att filmen innehöll mycket action per minut, så missade det argumentet.

Funderar fortfarande på om jag har fel angående skillnaden mellan städerna. Nåja.

#3 - - Elin Jönsson :

Jag är en sådan som ibland väljer att ta vissa passager med barnvagn på cykelvägen men då är jag fullt medveten om det och har gjort en bedömning innan att det verkar okej. Eftersom jag även är cyklist vet jag vad det innebär att knalla omkring där. I vissa fall har man inte så stort val, gångbanor är ännu sämre underhållna och utförda än cykelbanor...

#4 - - Elin Jönsson :

Fast då huserar jag i Stockholm. :)

Över lag är jag väldigt noga med att hålla mig på min kant och inte vara i vägen för någon, oavsett vilket trafikslag jag tillhör för tillfället.

#5 - - Cykla i Örebro:

Alla situationer som du har fångat på filmerna känner man igen sig mycket i. Det som gör mig förundrad är att man svänger ut med barnvagnen utan att kolla om det är fritt fram. Det är att utsätta barnet för risker. Det kan komma mopeder i höga farter. Jag själv är i slutet av barnvagnsperioden nu när barnen blir större nu och tittade alltid först innan jag går över cykelbanor eller dyl. I Örebro har vi problem med mopeder som håller höga hastigheter på gc-vägar och krockvåldet är därmed högre.

Sedan det där att man väljer gå på cykelbana ist för övergångsstället är oftast ett oskick. Barnvagnar är mkt lättare och smidigare att köra nuförtiden så att kanter är ett mindre problem. Det är värre för de med rullatorer. Man borde satsa på att förbättra övergångsställena så att sådana situationer du har fångat på film kan undvikas. Dela av kanten vid övergångsstället med en ramp ner mot gatan skulle förbättra det hela.

#6 - - Ingemar, Partille:

Cykla i Örebro Skriver
"Det kan komma mopeder i höga farter."

Numera så finns det höghastighets elcyklar som ligger mellan 35-45 km/tim. I Köpenhamns stad så byggs höghastighet banor för cyklister från ytterområdena till centrum av Köpenhamn.
Den höghastigselcykel jag brukar, kan vid nerförsbackar komma upp till 55 km/h, så jag brukar mestadels vägarna istället för cykelbanor.

Göteborg tänker fortfarnade 30- 40-tal när det gäller cyklelvägar. Har försökt och förstå varför man valde GMC-banor (Gång-Moped-Cykel), till och med dubbelriktade, men kan ej komma på logiken bakom beslutet/tanken.

#7 - - Cykla i Örebro:

Ja, det har du rätt i. Jag tänkte inte på elcyklarna. Men oavsett fordon så tycker jag det är fortfarande viktigt att man har koll på omgivningen innan man tex kliver ut på vägar och byter riktning.

Tänker samma här att det är bättre att använda vägen om man håller högre fart då GC-vägarna ser ut som de gör..

#8 - - Sommarcyklisten:

Håller med "Cykla i Örebro": "viktigt att man har koll på omgivningen". Kom i somras ifatt mamma med barnvagn på gc-väg. Barnvagnen längst till höger, mamman mitt i vägen, så jag tyckte ett pling var på sin plats. Skulle jag inte gjort: efter att ha tagit ett steg till höger, bakom barnvagnen, började mamma med vagn snedda över till vänster sida av gc-vägen, naturligtvis utan att se sig om. Jag undvek att köra på barnvagnen och att hamna i diket (bokstavligen) med centimetrar till godo. Sensmoral: det är bra att se sig om, och att använda ringklockan kan vara farligt ...

#9 - - Ali:

Sedan ner har ett barnvagn blivit en cykel?? Cykelväg är till CYKLAR, kärringar med barnvagn får hålla sig på trotoaren, vad är nästa steg?Att barnvagnar får köras mitt i bilbanan med?? utan att snacka om att dumma brudar som vänder eller ställer sig hur som helst utan att ens titta, för att för dem är hela världen gjort för at de skall cirkulera och att de skall finnas i centrum för att de har en unge med sig, istället för att ta lite ansvar och se till att köra ungen tryggt och säkert. Egotripade kärringar skall hålla sig på trotaren, det heter "CYKELVÄG" inte "BARNVAGNSVÄG"!

#10 - - Johannes :

Jag håler med barnvagn är på cykelbanan hela tiden bara för det har hjul så är det inga cyklar .

Bor i Karlshamn och har sama problem.