Först: Missa inte tävling och ny cykelfilm i mitt förra blogginlägg. Vinn 500 kr i presentkort. Filmen handlar om andra rullande föremål kring cykelbanan.
Förra helgen var jag på besök i Köpenhamn. Det var 14 år sedan sist, om jag inte minns fel. Besöket var inte cykelrelaterat, men jag passade på att lägga ett extra öga på cykelinfrastrukturen när jag ändå var där.
Vi kom med buss från Sverige, och sluthållplatsen i Köpenhamn visade sig vara rakt ut i en cykelbana. Som van cyklist hade jag visserligen lagt märke till det innan jag klev av. Andra kanske inte hade samma koll. Busschauffören sa nåt om att cyklisterna cyklade som sjutton och att ansvariga vid bussterminalen/staden inte var intresserade av att anordna hållplatser någon annanstans.
Nog var det många cyklister i staden. Alla sorter. De flesta höll rätt högt tempo, men så tillät infrastrukturen det också. Mestadels breda och tydliga, enkelriktade cykelbanor. Det var även mycket biltrafik. Tur för bilisterna att cyklisterna valde att cykla och inte köra bil, annars hade det varit riktigt knökat.
99% av cyklisterna stannade vid rött ljus. Jag såg nån enstaka som cyklade mot rött. Nästan alla cykelbanor var enkelriktade, och jag kan inte minnas att någon cyklade mot trafiken. Ofta var dessutom gator, som var enkelriktade för bilister, dubbelriktade för cyklister.
I Sverige, eller åtminstone i Göteborg, brukar man sällan lägga zebraränder på cykelbanan när det finns övergångsställen. I Köpenhamn fanns många zebraränder på cykelbanorna. En del gångtrafikanter (turister?) ställde sig dock på cykelbanan och väntade på grönt för att korsa körbanan, vilket utgjorde ett hinder för cyklister.
Som sagt, det fanns väldigt många cyklar. Ibland verkade det vara brist på cykelparkeringar.
I Göteborg har vi cykeluthyrningen Styr och Ställ. Det fanns ett liknande system i Köpenhamn. Priset för en timmes cykling var 25 danska kronor. Var man abonnemangskund, kostade en timme 6 kronor. (bycyklen.dk)
Det kändes som att det låg en cykelbutik på nästan varenda gata. Och lite här och var i omgivningen kunde man hitta lite kul cykeldetaljer.
Vid Nyhavn höll man på att bygga en ny gång- och cykelbro över till Christianshavn.
Vid ett bygge av ett parkeringsgarage nära bron såg jag följande skylt. Det nya garaget marknadsfördes som en "parkeringsupplevelse". Högre till tak, lätt att hitta, ljust och tryggt. Men parkeringsupplevelse? Det lät nästan lite patetiskt, speciellt i en cykelstad som Köpenhamn.
Det gick att ta med cyklar lite varstans. Båtar, taxibilar...
Naturligtvis såg man en och annan lastcykel och liknande. Det fanns även cykelbud och cykeltaxi som jag tyvärr missade att fota.
I vissa korsningar hade man på cykelbanan målat symboler som varnade för döda vinklar hos svängande fordon.
Även i Köpenhamn kunde man hitta nån stolpe som stod lite väl farligt på cykelbanan.
Och även i Köpenhamn fanns det bilister som stannade på cykelbanan.
Det var som sagt rätt mycket biltrafik. Vi gick förbi en trafikolycka som just hade inträffat. Två bilister hade svängt in i varandra. Men desto läskigare var det när vi gick förbi Tivoli. En manlig och en kvinnlig cyklist kolliderade bara ett par meter från oss. Mannen föll och såg ut att glida nån meter längs asfalten. Han låg stilla och såg ut att vara i chock. Det blödde lätt från hans huvud. Andra cyklister stannade till för att hjälpa. När vi efter ett 50-tal meter tittade bakåt, så verkade han ha ställt sig upp. Bilden visar entrén till Tivoli.
Vid ett torg kunde man cykla och vinna biljetter till Eurovision Song Contest.
Jag behövde dock inte vara med i den tävlingen eftersom jag redan hade biljetter.