I dag var det dags för stadsloppet i Göteborgsgirot 2014. Jag deltog även förra året då loppet ägde rum för första gången. Stadsloppet är 7 mil långt med start och mål på Ullevi. De som ville kunde även välja att cykla 3,5 mil, med start halvvägs in i loppet.
Förra året startade jag i startgrupp 3 av 4. Då kändes det som att jag cyklade förbi en hel del andra. I år valde jag startgrupp 2 av 4 och blev istället omcyklad av desto fler. Tiden blev ungefär den samma - drygt två och en halv timme. Under första halvan av loppet låg min medelhastighet på 30 km i timmen, andra halvan 20 km i timmen. Jag hade tänkt köpa en racercykel före loppet, men hann inte hitta någon så jag cyklade liksom förra året på min mountainbike. Trögt!
Det var bitvis svårt att ha koll på var man befann sig. Från Ullevi gick turen längs Vasagatan bort mot Övre Husargatan och vidare mot Frölunda. Härifrån gick den vidare mot Älvsborgsbron, Tuve och Angeredsbron. Från Angered vidare bort mot Utby, Sävedalen, Delsjön och sedan åter mot Ullevi.
I början hamnade jag i hälarna på en tandemcykel med en svensk flagga där bak. Längre fram cyklade jag i kapp en svensexecyklist i vit rock och lång blond peruk. Han cyklade på elcykel och deltog inte i loppet men följde vår bana ändå.
Vid vätskekontrollen i Sävedalen bevittnade jag en kollision mellan två cyklister mitt framför kameran (vidvinkeln gör dock att det ser rätt långt bort ut). Strax därefter höll jag själv på att kollidera med en gigantisk fiskmås som dök ner mot en bit mat som låg på marken framför mig.
Eftersom det var ett motionslopp och inte ett tävlingslopp så skulle man följa de vanliga trafikreglerna, såvida inte poliser på plats anvisade annat. De flesta bröt säkert mot en och annan regel lite här och där ändå. Bland annat gjorde jag två rödljuscyklingar på Övre Husargatan och lite väjningspliktsbrott i cirkulationsplatser. Jag följde cykelströmmen helt enkelt.
Filmen är uppspeedad till runt 850 procent och visar hela loppet på 20 minuter. I år spelade jag in alltihop i HD (1080p). Eftersom filsystemet på kameran inte klarar större filer än ca 4 gigabyte, så delades filmen upp i flera filer vilket innebar att jag förlorade några sekunders inspelning mellan varje fil. Även några kortare pauser har klippts bort.
I morgon söndag är det dags för mountainbike-loppet på 2,5 mil i Delsjön. Det var jag aldrig med på förra året. Jag får se om benen orkar med.