Tävling - Vinn 500 kr i presentkort

Dags för en ny film. Och i det här blogginlägget har jag fått möjlighet att lotta ut ett presentkort på 500 kr från www.addnature.com. Addnature säljer produkter riktade till cyklister, löpare, skidåkare och andra frilufts- och sportutövare. I deras webbshop finns cykelkläder, cykelvagnar, sportglasögon, skor, klätterkläder, paddlingsutrustning, tält och mycket annat.
För att vara med och tävla, skicka ett e-postmeddelande till gbgcyklaren@gmail.com med svar på frågan nedan. Bland dem som svarat rätt lottar jag ut en vinnare som via e-post kommer att få en presentkortskod värd 500 kr från Addnature. E-posta svaret senast söndagen den 25 maj. Någon dag därefter presenterar jag vinnaren i bloggen.
Fråga: Cykelfilmen nedan visar bland annat en sekvens från stadsloppet i Göteborgsgirot 2014. I den sekvensen cyklar jag förbi en kille i vit tröja som färdas på en visst typ av rullande transportmedel. Vad är det för typ av transportmedel?
1) Sparkcykel
2) Skateboard
3) Segway
 

Ny cykelfilm

Och så cykelfilmen. Den visar klipp där jag möter personer med olika rullande transportmedel eller väskor, antingen på eller vid sidan av cykelbanan. I vissa fall är det gemensam gång- och cykelbana.
Reglerna är inte helt tydliga var olika rullande transportmedel skall framföras – på gångbanan eller på cykelbanan. På sidan 12 i GCM-handboken på Trafikverkets hemsida, står det:
”Det finns flera närbesläktade grupper till gående, cyklister och mopedister, till exempel inlines-åkare, Segway-åkare, rullskidåkare, sparkåkare och skateboardåkare. Dessa grupper är svåra att placera in i trafiksystemet – var hör de hemma? Hur ska man planera för dem? Per definition är dessa grupper fordonsförare, men ska enligt trafikförordningen följa reglerna för gående enligt 1 kap 4 §.”
Men i handboken står det även: ”En tumregel kan vara att låta deras hastighet avgöra om de ska framföras på gångbanan eller cykelbanan eller kanske till och med i blandtrafik.”
Detta nämns även på NTF:s hemsida under rubriken Var får man vara? ”Normalt räknas den som åker inlines, sparkcykel eller skateboard som gångtrafikant och ska i första hand använda gångbana eller vägren. /.../ Den som håller högre hastighet än gångfart ska i första hand använda cykelbanan där sådan finns. ”

Cykla på körbanan?

Det får mig samtidigt att tänka på var cyklister bör cykla. Det är inte alltid lämpligt att cykla på cykelbanan, t ex för landsvägscyklister. Kan en skateboardåkare välja mellan gångbana och cykelbana beroende på sin hastighet, så kanske cyklister borde kunna välja mellan cykelbana och körbana beroende på sin hastighet.
I filmen förekommer även eldrivna rullstolar. Dessa klassas som cyklar och kan framföras på cykelbanan, enligt GCM-handboken sidan 141.
#1 - - Trafikistan:

Ett annat rullande transportmedel som jag ibland möter på cykelbanor är fyrhjuliga elfordon med hytt och ibland även flak eller skåp, ett slags el-jeepar. Svenska Mässan kör sådan(a) fordon regelbundet på Örgrytevägens cykelbana, men jag har även mött liknande fordon på andra cykelbanor i stan. De kan sakna både registrering och varje märke som visar vem de tillhör.

TrF 3 kap 6 § om fordons plats på väg säger att cykelbanor är till för cyklar och tvåhjuliga mopeder klass II. Om särskild försiktighet iakttas får även trehjuliga mopeder klass II föras på en cykelbana med ringa trafik och tillräcklig bredd.

Att köra fyrhjuliga el-jeepar på cykelbanor verkar lagen därmed utesluta. Att köra dem på väl trafikerade cykelbanor som inte är rejält breda låter än mindre lagligt. Det blir visserligen genare att ta cykelbanan och man kan smita förbi bilköer, men det tycker jag inte räcker som ursäkt för att bortse från lagen och respekten för de trafikanter som banan är till för.

Svar: Intressant. Jag hade inte koll på det där med antalet hjul på elfordon/mopeder får ha för att få använda cykelbanan. Minns inte om jag stött på sådana elfordon där, men däremot på andra ställen, om än väldigt sällan.Förhoppningsvis kan elfordonen köra uppe vid hotellentréerna när arbetena med det nya tornet är klart.
Det finns ju långt gångna planer på att gräva ner biltrafiken under Korsvägen i samband med att Västlänken byggs. Skisser jag sett, och texter jag läst om det, har dock visat att tunnelramperna på Örgrytevägen skulle ligga väster om Lisebergs entré. I en chatt på GP med Lisebergs VD Andreas Andersen, berättade han att de arbetar för att tunnelramperna istället ska ligga öster om Lisebergs entré. I så fall skulle det även frigöra yta för att för att bredda gång- och cykelbanan längs Örgrytevägen. Det är visserligen ett bra tag fram till dess - om det nu blir av.
Gbgcyklaren