Efter omkring en och en halv månads bloggfrånvaro är jag tillbaka med ett nytt inlägg och en ny film. Det senaste året har jag inte haft lika mycket tid till bloggen, och heller inte haft lika mycket tillfälle att filma cykelturer i Göteborg. Mer om det senare.
Jag har satt ihop ett antal filmklipp med mopedister och mc-förare i olika situationer, både harmlösa och farliga. Klippen är inte tänkta att visa någon slags generell bild av mopedister, utan varje klipp är taget ur sitt sammanhang.
Mopeder delas in i två klasser, klass I och klass II. Klass I-mopeder kräver AM-körkot, får köras i max 45 km/h, måste ha en registreringsskylt baktill och får inte framföras på cykelbana. Klass II-mopeder kräver förarbevis*, får köras i max 25 km/h, behöver inte ha någon registreringsskylt och räknas som en cykel. Den ska därför framföras på cykelbana såvida det inte finns uppsatt en vägskylt som anger ”ej moped”.
* Gäller ej om man fyllt 15 år före den 1 oktober 2009. Mer information finns på länken ovan.
Något annat: När jag har musik i filmerna brukar jag välja musik som är OK att använda (Youtube har tex ett bibliotek med fri musik). I den här filmen har jag inte använt en låt från ett fritt bibliotek. Upphovspersonerna kompenseras då genom att det kan dyka upp en annons i filmen (annonsen kan råka dölja text jag skrivit i filmen).
#1 - - Anders:

EN liten rättelse & ett litet tillägg som du missat.
En klass2 moped får max göra 25km/t men det finns ingen maxhastighet hur fort den får framföras. Varför jag nämner det är för att det finns en udda fågel som du missar.
Den gamla 30-mopeden kan göra upp till 40km/t helt lagligt då den mäts på motoreffekt istället för hastighet. 30-mopeden tillhör klass2 mopederna och kan framföras på cykelbana.

Svar: Hej Anders! Ursäkta sent svar. Tack för förtydligandet. Jag noterade att den där tredje varianten nämndes på länken i blogginlägget, men jag tog aldrig med det. :)
Gbgcyklaren

#2 - - Richard:

schysst musik! Vad är det för något?

Svar: Hej hej! Musiken brukar stå i slutet av filmerna och på filmens Youtube-sida. Den här musiken heter "Novus Arcana", Immediate Music (2012)
Gbgcyklaren