Det är nästan så jag att jag har gått och väntat på det... När skulle jag filma min första vurpa med cykeln? Och i morse hände det – efter 3,5 år med actionkamera på cykeln. (Jag har vurpat tidigare med kameran på cykeln, fast utan att den spelade in.)
Innan jag stack i väg med cykeln såg jag att nyheterna varnade för halka i Västsverige. Flera olyckor hade inträffat under natten och morgonen.
Min cykelbana var visserligen rätt så grusig men med isfläckar här och där. Längs vägen passerade jag en bil som just hamnat i diket längs en lång 70-skyltad kurva där hastigheten nog snarare brukar nå både 80, 90 och 100 km/h.
 
Ett tiotal minuter senare cyklade jag längs en lång nedförsbacke som slutar vid en rondell. Jag höll mig till mitten av cykelbanan där det mesta av gruset låg. Före rondellen saktade jag ner för att kunna ta kurvorna runt den.
Strax innan jag skulle ut på cykelpassagen upptäckte jag att det var en isfläck på den. Jag bestämde mig snabbt för att inte svänga, utan rulla rakt över isfläcken och fortsätta upp över trottoarkanten på refugen som inte såg lika hal ut. Men uppenbarligen lutade jag tillräckligt mycket för att däcken skulle glida åt sidan och jag skulle falla pladask mitt på cykelpassagen. Min röda baklampa flög i väg och landade framför mig, vilket syns i filmen.
Tur i oturen så gör jag inte alls illa mig – det blev mer som en smekning på rumpan när jag landade. Däremot känner man sig lite dum inför de andra trafikanterna runtomkring (som bara var bilister).
Cykeln verkade klara sig. Jag reste mig direkt, plockade upp baklampan och satte fast den och kunde fortsätta cykelturen. Dock något försiktigare.
Jag cyklade på en cykel med 20x1.25-däck (20 tum). Tyvärr har jag inte kunnat hitta några dubbdäck i den storleken. Det närmaste jag har kommit är dubbdäck i storleken 20x1.60, men de däcken passar tyvärr inte på min cykel.
20x1.25 = 28-451 = smalare 20-tumsdäck som passar fälgar med större diameter.
20x1.60 = 42-406 = tjockare 20-tumsdäck som passar fälgar med mindre diameter.
Här kommer filmen. (Jag lade ut filmen via jobbdatorn tidigare i dag. Därför ser grafiken inte ut som vanligt.)