För ett par veckor sedan blev jag kontaktat av en person från teknikkonsultföretag Sweco som inriktar sig mot anläggnings- och byggnadskonstruktion, installationsteknik, arkitektur, infrastruktur, energi och miljö (Wikipedia). Personen i fråga höll just på att stötta Trafikverket med att planera så kallade mobility management-åtgärder inför byggskeden. Syftet med arbetet var att säkerställa framkomlighet för människor snarare än fordon:
"För att de entreprenörer som upphandlas för olika byggprojekt ska veta vad Trafikverket vill och kräver inom detta område håller en enkel utbildning på att tas fram. Den kommer att rikta sig till de som är på plats ute i byggena."
Sweco hade tydligen sett några av mina filmer och undrade om jag kunde sätta ihop en tre minuter lång film med bra och dåliga exempel på hur man arbetar med framkomligheten för bland annat cyklister vid t.ex. gatuarbeten.
Filmen jag satte ihop passar förstås bra in även i min blogg. Vissa klipp i filmen har jag redan haft med i tidigare filmer.
Youtube-länk
#1 - - Trafikistan:

I klippet från Mölndalsvägen (1:54 - 2:11) är det bra att det finns plats även för bredare cyklar såsom lådcyklar, brevbärarcyklar mm att passera. Lådcyklar kan bli allt vanligare.

Men vid 2:06 syns tydligt att grävmaskinisten gått hem och inget arbete pågår. Är det bara av bekvämlighet som chikanerna inte dragits till kanten? Efter jobbet ska en massa cyklister passera på sin väg hem. Hur många människor krävs det för att man ska orka flytta undan hindren när de inte behövs?

Svar: Sant att om arbetet inte pågår, så hade man kunnat plocka bort chikanerna. Det är lättare att hitta dåliga exempel än bra exempel i mitt filmarkiv. :) Oftast är det när jag ser något dåligt eller något speciellt längre fram i trafiken, som jag sätter på kameran. Det blir mindre mängd videomaterial att gå igenom i efterhand.
Gbgcyklaren

#2 - - Clara:

Härligt att de kontaktar dig för att utveckla framkomligheten!
Grävmaskinisten va nog bara lite bekväm =)

#3 - - Robert:

Ganska stort problem. Oftast så finns inget meddelande att vägen är avstängd. Eller så finns avstängningskylten lutad mot byggbilen. Det är ju jobbigt att bära köra skylten någon km till närmaste annan cykelbana, eller ställe med åtkomst till annan väg. Senaste bygget jag såg så hänvisade byggarna till att gående/cyklister/modedister skulle klättra i en slutning, hoppa över staket, köra mot färdriktningen i 30 meter och sedan till cykelbana på andra sidan. Istället för att sätta skylten vid tunneln som man passerar tidigare.

Men det är ju inte endast på cykelbanor som problemet finns, utan det händer på länsvägarna med. En gång när jag åkta bil så åkte jag en länsväg i 7 km för att se att byggarna var där och skulle lägga asfalt, vägen avstängd, det var bara att åka samma 7 km tillbaka för att sedan välja annan väg på 8 km.

En gång så skulle jag av motorvägen och då var avfarten avstängd för gräsklippning. En sådan operation tar ju inte lång tid, men jag vågade inte stanna på motorvägen för att vänta, det är ofta kökrockar vid platsen då någon kommer i 180 km/h och kör in i lastbilar. Så fick välja att åka 2 mil extra. Tur att det fanns bränsle.

Mycket handlar nog om att Väghållarna inte vet alltid vet vad som görs då de kanske har upphandlat underhåll av vägen över en lång tid. Sedan så kanske inte byggarna riktigt vet om hur de ska skylta och någon missar att meddela trafikledningen.

Svar: Ledsen för sen respons. Tack för berättelsen. :) Jag har inte upplevt samma omfattning av liknande problem när jag kört bil som när jag cyklat.
Gbgcyklaren