Jag har tidigare lagt ut stabiliserade filmer i bloggen. Det är filmer där skakningar har tagits bort i efterhand i datorn. Förra året hörde jag talas om Microsofts stabilisator Microsoft Hyperlapse som fortfarande är under utveckling.
För någon vecka sedan släpptes en betaversion av Microsoft Hyperlapse Pro for Windows och jag ville naturligtvis testa programmet. Resultatet är utan tvekan den bästa stabilisatorn jag själv har testat - och gratis dessutom (för närvarande). Stabilisatorn finns även för Android- och Windows-telefoner.
Att i bloggen lägga ut filmer med långa cykelturer kan bli rätt trist. För runt två veckor sedan lade jag upp en uppspeedad film med cykeltävlingen Göteborgsgirot. Jag hade tryckt ihop den tre timmar långa turen till 20 minuter. Allt i filmen gick alltså med väldigt hög hastighet. Nackdelen med att "speeda upp" filmen är att den blir väldigt skakig. Det är svårt att följa med i vad som händer.
Med hjälp av Microsoft Hyperlapse Pro kan jag stabilisera filmen så att rörelserna blir mjuka. Jag har inte stabiliserat hela Göteborgsgirot, men testat att stabilisera andra kortare klipp vara en liten del i slutet av Göteborgsgirot.
Jag har testat att stabilisera i olika hastigheter och kvaliteter i filmen nedan. Det absolut bästa stabiliseringsresultatet är i det sista klippet i filmen, som visar min målgång i Göteborgsgirot.
Youtube-länk