2015 invigdes Stenpirens nya spårvagnshållplats. Ett trevligt inslag som ökat antalet människor i rörelse i området. Det återstår att se hur de kommande byggnaderna på platsen kommer att bli.
Tidigare i höstas 2016 öppnades även cykelbanan förbi Stenpiren. Den nya cykelbanan går på ett otydligt sätt rakt över hållplatsområdet och kan orsaka konflikter mellan gående. Cykelbanan har kritiserats i flera trådar i Facebook-gruppen Cykla i Göteborg.
Även cykelbanan längs den enda parallellgatan i området, Stora Badhusgatan, har fått kritik, bland annat för att vara för smal, erbjuda svängfester och överraska med stenkanter.
I slutet av oktober testade jag cykelbanan förbi Stenpiren för första gången. Filmen därifrån ser du här nedan. Blogginlägget fortsätter under filmen.
Öppna videon på Youtube
Efter bron över Stora Hamnkanalens utlopp i älven går både cykelbanans ena färdriktning och gångbanan ihop i samma bana. Känns ogenomtänkt, omodernt och inte höra en cykelstad till. Bilden nedan är tagen från filmkameran som är riktad bakåt på min cykel.
Stenläggningen övergår i en annan stenläggning som inte antyder någon cykelbana alls. Jag visste egentligen inte exakt vart jag skulle cykla vidare, men följde efter cyklisten framför mig.
En tredje stenläggningstyp. Min första tanke är att jag ska cykla på den helgråa delen till vänster om cyklisten framför mig.
Cykelbanan går dock över den mörkrandiga delen. Små cykelsymboler syns på marken. Jag har för mig att Trafikistan/Rolf skrev i Facebook-gruppen Cykla i Göteborg att dessa ränder påminner om zebraränderna gåendes övergångsställen. Fast här gäller alltså zebraränderna cyklister som ska korsa de gåendes yta.
I andra änden verkar man ha skrapat bort cykelbanemarkeringarna.
Om det har gjorts några förändringar sedan jag cyklade där vet jag dock inte.
#1 - - Oskar:

Tyvärr har inga förändringar gjorts, pendlar via Stenpiren varje dag. Riktigt usel lösning både för fotgängare och cyklister.

#2 - - Johan:

Ska man vara lite petig så är det faktiskt ingen cykelbana förbi hållplatsområdet, utan en så kan kallad "shared space". Tittar man till höger precis i början på filmen ser man att cykelbanan upphör (skyltat) och att den sedan börjar igen efter hållplatsen.

Betyder inte att det är en bra lösning, dock... Känns inte helt genomtänkt att bryta ett så pass viktigt cykelstråk med en sådan konfliktdesign.

Svar: Du har rätt. Jag hade inte sett det märket. Ett slag i ansiktet på cyklister. Som du säger - det känns ogenomtänkt.
Gbgcyklaren

#3 - - Ola:

Skönt att fler noterat detta. Jag är själv förbluffad över hur ogenomtänkt det verkar varje dag jag cyklar förbi där.

Det skapar en del frustration för alla.