Den första actionkameran skaffade jag 2011 för att dokumentera dålig cykelinfra och händelser i trafiken. Det var en kamera från Drift Innovation. Efter ett drygt halvår cyklade jag på en bogserlina som var uppspänd över en cykelpassage mellan två stillastående bilar. Kameran gick sönder och jag beställde en ny Drift-kamera av nyare och mindre modell samma dag. 2015 beställde jag ytterligare en Drift-kamera som var ännu mindre för att komplettera den kameran jag redan hade.
Min första Drift-kamera som gick sönder i en olycka:
Min andra Drift-kamera som fortfarande fungerar men har vissa problem, bland annat batteritid:
Min tredje Drift-kamera som har lite problem med brusigt ljud:
I slutet av augusti köpte jag min fjärde kamera. Jag valde att överge märket Drift Innovation och istället gå över till det kanske mer kända märket Garmin. Deras actionkamera VIRB XE har inbyggd GPS och andra mätare. Det gör att man exempelvis kan lägga till en hastighetsmätare i sin film i efterhand.
Min fjärde kamera - en Garmin VIRB XE:
Jag håller fortfarande på att lära mig dess funktioner. GPS-funktionen och stabilisatorn (som stabiliserar bilden) är imponerande. Mindre imponerande är batteritiden. Det är precis så att jag kan filma tur och retur till jobbet innan batteriet tar slut.
Här kommer en testfilm där jag lagt till hastighetsmätare (och lite annan data). Höjddatan beter sig lite galet ibland och är kanske inte så trovärdig. Dessa data är bara urval av många olika data man kan få fram i efterhand om de olika inspelningarna.
Öppna videon på Youtube