Så var det äntligen dags för en ny film - den här gången från Berzliigatan i Göteborg.
När man cyklar norrut på Södra vägen, så finns det en lurig cykelöverfart i korsningen med Berzeliigatan. Många cyklister lockas att cykla mot rött då de gående får grönt långt innan cyklisterna får det. Men finns det kanske en anledning till detta? I filmen får du svaret.
Bloggen Trafikistan.se har skrivit om den här korsningen i ett tidigare blogginlägg.
#1 - - Trafikistan:

Tack Gbgcyklaren för denna pedagogiska illustration! Din film visar problematiken på ett mycket tydligt sätt. Man ser att:

– Många cyklister kör mot rött när det blir grön gubbe (0:42) (0:54) (1:20) (2:35) osv.
– Det måste vara rött därför att det finns korsande cykeltrafik (1:33).
– Trots det får gående grönt och luras tro att de inte behöver se sig för (2:01) (3:38).

Om man bötfäller rödljuskörande cyklister angriper man bara ena halvan av problemet. Man har då inte erkänt att den gröna gubben även lurar gående. Det är trafiklösningen som är den stora boven i dramat. Den ger motstridiga signaler. Trafikanterna, utformaren och lagen är helt enkelt inte överens. Mer analys kring detta finns som sagt på http://trafikistan.se/rod-gubbe-kanske-inte-galler/ .

#2 - - Gbgcyklaren.blogg.se:

Tack för kommentaren.

#3 - - Anders:

Noterar att bussarna kör när gående får grönt. Då kan ju inte cyklister från Götaplatsen också ha grönt? Om bussarna kan köra borde även cyklisterna få grönt. Eller?

#4 - - Trafikistan:

Absolut! Anledningen till att cyklar inte får grönt med bussar måste vara att man som princip inte ger grönt som kan komma att bli kortvarigt. En busspassage kan ju vara ganska kort. Jag hinner visserligen alltid *LEDA* cykeln över på samma tid om jag börjar när bussen startar från stillastående, men cykelgrönt får jag ändå inte. Om korsande cyklister inte kommer att få grönt igen så fort bussen passerat, kan man tycka att vi gott kunde få cykelgrönt med en gång. Sen kan det ju förekomma strömhopp av bussar och spårvagnar som tar en evinnerlig tid. Det ser vi men troligen inte automatiken. Jag tycker att man skulle tillåta även korta grönperioder där det finns utrymme. Det skulle nog höja förtroendet för trafikljus.

#5 - - Gbgcyklaren:

Anders, jag har också funderat på den korsande cyklisten vid 03:45 om hon cyklat mot rött eller för grönt. Men Trafikistan kanske har gett svaret.

Det går i alla fall att se att högersvängande bilar från Götaplatsen-hållet har grönt (troligtvis), eftersom en bilist svänger höger samtidigt som cyklisten cyklar rakt fram.

#6 - - Trafikistan:

Och vårt omslag till grönt timar bra med att den korsande cyklisten passerat. Hennes ljus måste ha blivit rött precis efteråt. Men i så fall har hennes ljus haft en mycket kort grönperiod mellan busspassagen och grönt för oss. Eller så hade hon egentligen bara grönt för högersväng när hon gav sig ut i korsningen.