Hösten 2012 la jag ut en film om ett hål i asfalten på Litteraturgatan i Göteborg. Hålet, eller schaktet som det kallas, dök upp i december 2011 och lagades ett halvår senare, i juni 2012. Efter att jag mailat filmen till kommunen fick jag svaret att "det är bedrövligt att det tar så lång tid innan schakten blivit lagad". Göteborgs-Posten fick sedan nys om film och hade en artikel i tidningen om den.
I början av december 2012 grävdes delar av cykelbanan på Södra Vägen i närheten av Lisebergs södra entré upp. Eftersom jag cyklade längs Södra Vägen nästan varje dag, så tänkte jag se hur lång tid det skulle ta att asfaltera hålet. Cykelbanan längs Södra Vägen hör - eller åtminstone hörde - till Göteborgs stomcykelnät som prioriteras extra, därför tänkte jag att det nog skulle gå rätt fort med lagningen. "I Göteborgs stomcykelnät arbetar staden för att skapa särskilt god framkomlighet och trafiksäkerhet för cyklister..."
Snön som fallit på cykelbanan började smälta, och gräset började bli grönt. I maj 2013 var hålet på Södra Vägen lagat. Det tog alltså runt fem månader den här gången. Med andra ord en viss förbättring jämfört med det förstnämnda hålet, om man ser det från den ljusa sidan.
Hålet på Södra Vägen var runt 80x150 cm stort och runt 5-10 cm djupt. Hålet på Litteraturgatan var lite större och djupare, men till skillnad från Litteraturgatan så hör Södra Vägen till de prioriterade cykelbanorna. I dag hade hålet kanske lagats ännu snabbare. Det finns nya felanmälningsmöjligheter och många cykelbaneproblem tas upp av cyklister i exempelvis Facebook-grupper, som kommunen säger sig följa.
Här kommer filmen från Södra Vägen... (På grund av musikvalet kan det dyka upp reklam i filmen som döljer min text längst ner.)