I augusti 2012 gjorde jag en cykeltur och filmade gatuarbetena vid Övre Husargatan. Det var rörigt och lätt att komma fel. Se den filmen här. För ett par dagar sedan, den 24 januari 2013, tog jag en ny tur längs Övre Husargatan för att kolla läget.
Lustigt nog publicerade Göteborgs-Posten i dag ett webb-TV-klipp på sin hemsida om just Övre Husargatan. En man som bor på gatan klagade på olika saker, bland annat över de farliga armeringsjärn som sticker upp ur marken. I och med GP:s film så passar jag på att lägga upp mitt eget filmklipp som jag filmade i helgen.
Sedan i mars 2012 bygger man om Övre Husargatan och Sprängkullsgatan från genomfartsled till stadsgata. Det blir troligtvis en mycket trevligare gata när det är klart. Men under byggtiden är det rörigt. Jag lyckades komma fel med cykeln både första och andra gången jag cyklade förbi gatuarbetena. Tydligare orange vägledning för cyklister efterfrågas. Och de där armeringsjärnen, som även syns i min film, vill men helst inte bli genomborrad av om man skulle råka snubbla över dem.
I filmen följer jag en orange vägledningsskylt mot gatans östra sida, men hamnar på en ofarbar cykelbana som består av massa jordgropar. (Jag misstänker att den oranga skylten kan ha syftat på Frölunda och inte centrum, som jag var på väg mot.)
Göteborgs hemsida står det att arbetena ska vara klara hösten 2013. Men det står även att "Det viktigaste i arbetet är att bli klar med bussfiler, cykel och fordonsfiler i båda riktningar innan 9 december [2012]". Cykelbanan på gatans östra sida är ofarbar. På den västra sidan verkar den vara farbar, men det förekommer en del grusschakt även där. Det återstår att se om dessa kommer att asfalteras igen. ;) (Vid Partihallsförbindelsen och Gamlestadstorget finns fortfarande flera grusschakt på cykelbanan trots att miljardvägbygget och pendeltågsstationen invigdes i november 2011 respektive december 2012.)
Och här är nya filmen från Övre Husargatan:
TILLGÄNGLIG I HD 1080p
Notera att inte en enda "För din säkerhet Led cykeln"-skylt förekommer i filmen. ;)
Vid tre tillfällen i filmen låter bilister mig passera bilkörbanan innan de passerar cykelöverfarten. Vid första tillfället väntar bilisterna på att köra in i en rondell – och jag kan smita före. Vid andra tillfället ska en bilist köra ut ur rondellen. Vid tredje tillfället ska en bilist svänga i en korsning och möter mig på cykelöverfarten och en fotgängare på övergångsstället.
På ett ställe cyklar jag på en bit av gångbanan innan jag svänger ut i jordgrops-cykelbanan. Innan ombyggnationen inleddes gick cykelbanan på det ställe som nu blivit gångbana.
Om jag inte hade följt den oranga vägledningsskylten från första början, hade jag hamnat på gatans västra sida och troligtvis kunna cykla längs gatan på ett mindre "smärtsamt" sätt..
#1 - - Kalle Cyklar :

Parodi.

Gick där idag då min cykel är lite sönder för tillfället. La då märke till en grej. Det syns knappt i din video men 5.26 in så gan man ju som gång- och cykeltrafikant svänga höger och cykla/gå längs med Vasagatan. Vid den överfarten/övergångsstället saknas skyltar för övergångsställe. Att inga permanenta sådan finns ännu är väl okej men några tillfälliga borde man väl kunna sätta ut?

Svar: Lite sent svar... De saknade skyltarna hade jag missat. (Svårt att se på filmen.) Cyklar där väldigt sällan. Hade det varit oftare, så hade jag nog cyklat på "rätt" sida gatan från början. ;)
Gbgcyklaren

#2 - - Håkan:

Det är på Övre Husargatan som på alla andra ställen i staden. Kör man bil är bara att köra åt det hållet man skall och följa skyltar. Om man cyklar så måste man provcykla några gånger innan man hittar rätt.

Svar: Jag känner igen det där. ;)
Gbgcyklaren