Häromdagen blev jag uppringd av Göteborgs-Posten angående cykelbanan under Göta Älvbron och stolpen och den tvära kurvan som finns där. De hade fått nys om mina första två blogginlägg om platsen: Kanaltorgsgatan och stolpen (med film) och Nu görs det om igen. Senare lade jag även ut en andra film från Kanaltorgsgatan.
I morse såg jag Göteborgs-Postens artikel om det hela: Stolparna ställer till det igen, där jag nämns i ett stycke och med ett citat som följer. Eller det var ungefärligt citerat. Vi pratade om mer saker än just det där exemplet från Liseberg.
Enligt GP säger en av anläggarna att de inte hade någon ritning, utan Trafikkontoret i Göteborg hade bett dem bygga cykelbanan "så det blir bra", vilket var det svar som Trafikistan.se också fick när han frågade en av anläggarna på platsen. När GP frågar Trafikkontoret så får de svaret att det fanns ritningar men att de visade sig vara felaktiga. Trafikkontoret hittade felet själva på platsen, "men sen kom kritiken från cyklister som ett brev på posten".
GP skriver att misstaget kostar 20 000 kr. Stolpen flyttas inte, vilket jag i och för sig inte hade räknat med. Det borde ha fungerat fint att dra cykelbanan på andra sidan stolpen eller snedställa cykelöverfarten. Man väljer dock att göra om cykelbanan på så sätt att varje färdriktning hamnar på varsin sida om stolpen. Det borde innebära att den östliga färdriktningen som är på väg upp mot Göta Älvbron kommer att gå rakare, medan den västliga färdriktningen fortfarande kommer att göra en kurva runt stolpen. Det återstår att se hur det har blivit nästa gång jag cyklar förbi där.
I artikeln står det att jag inte är övertygad om att lösningen kommer att bli bra. Jag menar då att jag inte tycker att det är bra att ha stolpar mitt emellan en cykelbanas färdriktningar (särskilt när den bara har en fil i varje riktning). I artikeln jämför jag med ett annat exempel på cykelbanan strax intill Lisebergs södra entré på Södra Vägen. Cykelbanan mellan Göteborg och Mölndal hör - eller hörde åtminstone år 2010 - till Göteborgs stomcykelnät som prioriteras extra högt (jag hittar dock inte den benämningen på kommunens hemsida längre).
Jag håller på att göra en fotoexkursion längs Södra Vägen, Mölndalsvägen och Göteborgsvägen som är en länk mellan Göteborg och Mölndal. Bland annat har jag fotat de ovannämnda stolparna som finns utanför Liseberg. Så här ser det ut...
Riktning mot Mölndal - söderut. Cyklisterna som kommer från Göteborg får göra en tvär högersväng före den första stolpen. Det finns tre speciella moment i svängen: själva stolpen, betongsuggorna som sticker ut en aning i cykelbanan, och den nedsjunkna brunnen precis mittemellan stolpen och suggorna. Ibland händer det att cyklister från Göteborg kör rakt fram och cyklar på vänster sida om stolparna. Mot trafiken alltså. Den senaste vintern var dessutom den södergående banan (till höger om stolparna) blockerad av en meterhög snöhög. I bilden här under cyklar nog de flesta cyklister längs den vita linjen och på hörnet av gatstenläggningen.
 
Riktning mot Göteborg - norrut.
 
Riktning mot Mölndal. Så här såg det ut på platsen senaste vintern. En snöhög blockerar södergående färdriktning. Stolparna försvårar kanske snöröjningen. Till vänster i bild finns ett bostadshus med bilparkering precis vid fasaden. Det är anledningen till att cykelbanan och gångbanan väjer ut mot Södra Vägen. Bilarna tar sig ut på gatan mellan stolparna. Ibland händer det att en bil står på ena eller båda färdriktningarna på cykelbanan och väntar på att komma ut på Södra Vägen, eller för att lasta i och ur bilen.
 
Riktning mot Göteborg. När den omkringliggande snön har smält, så ligger snöhögen kvar, dold av smuts som skvätt upp från Södra Vägen till vänster. Det blir inte mycket utrymme över för dubbelriktad trafik mellan stolparna och gångtrafikanterna som syns lite svagt till höger.
#1 - - Anonym:

Det kommer bli intressant hur framkomligt det kommer att vara i vinter där vid bron, för som dina bilder visar så är ju ena riktingen av cykelbanan utanför Liseberg oftast helt blockerad när det kommer snö.

Om det blir likadant vid bron så hoppas jag att de använder svängen som snölager så att alla får cykla rakt fram istället, risk finns annars för många omkullåkningar om det blir halt i svängen.

#2 - - Andreas:

De stolparna passerar jag varje dag.
Jag har varit nära att rammla ett par gånger när jag kommit i från Korsvägen och tagit kurvan runt stolpen lite för snävt, då jag tuchat styret i stoplen.

Det farliga om man skulle ramla här är både stolparna som kan riskerar åka in i resp at man kan åka ut på bilvägen.

Dvs ramlar man finns det inte några som helst marginaler på någon sida. Normalt brukar ju ände en sida vara lite säkrare.

Svar: Jag har också varit med om enstaka småincidenter vid Lisebergs-stolparna. För ett par veckor sedan gjorde jag en missbedömning vid en omkörning och hamnade på fel sida stolparna samtidigt som jag fick möte. Det gick förstås bra, men stolparna gjorde ju att jag inte kunde väja tillbaka till min sida av cykelbanan. För ett par år sedan när det var en konsert på Liseberg och det var mycket folk där vissa till viss del gick på den norrgående cykelbanan, var jag klantig på så sätt att högerspetsen av styret stötte till en kvinnas utstickande väska. Jag for rakt ner i backen.
Gbgcyklaren

#3 - - Andreas:

Jag fick överaskande möte på höger sida om stolparna i riktning mot Mölndal idag.
Det var bara milimeter från att smälla ordentligt då jag först inte såg mopeden som skymdes av stolparna och sen plötsligt dök upp mot färdriktnigen dvs på fel sida stolparna. Det var lite av nära döden upplevelse. Åter igen visar det på att man måsta ta cyckeltrafiken på lite mer allvar men hänvisning skyltar, vägmarkeringar etc och ta bort farliga hinder omkring vägbanan eller i alla fall minimera olycksrisken som de medför. Det är inte farten som dödar det är det plötsliga stopen.

Svar: Som jag nämnde i en annan blogg: För ett par år sedan föreslog jag för kommunen att man kunde placera pollare vid sidan av en cykelbana på vilken bilar ibland parkerade. Kommunen sa att det inte var aktuellt eftersom stolpar på och i närheten av cykelbanan är farligt. Ändå har man kvar stolpar på många ställen, och bygger nya cykelbanor rakt "genom" stolpar. Däremot har jag sett att man nu tagit bort två pollare som stod mitt på cykelbanan vid Berzliigatans norrgående spårvagnshållplats.
Gbgcyklaren