(Blogginlägget uppdaterat - se längst ner.)
I går skrev jag ett blogginlägg om Kanaltorgsgatan vid Göta Älvbron och att man på den nyanlagda cykelbanan lyckats få till en tvär kurva runt en stolpe. Tyvärr har min cykel varit på lagning sedan i fredags, så jag har inte kunnat se hur det utvecklat sig de senaste dagarna.
Bilden till höger visar stolpen med det blå påbudsmärket som cykelbanan gör en tvär kurva runt. De färgade strecken förklarar jag mer om i förra blogginlägget.
Bloggaren Trafikistan.se skrev en kommentar i ovannämnda blogginlägg om att han vid lunchtid i dag onsdag hade cyklat förbi på gatan och sett att det återigen pågick gatuarbeten på cykelbanan. Trafikistan.se frågade en av anläggarna vad som pågick, och skriver så här om svaret han fick:
Han sa ungefär att de "just byggt färdigt gc-lösningen, men måste bygga om igen eftersom cyklister tydligen inte kan styra. Där går en halv miljon, men det spelar visst ingen roll."
Jag berättade att det står i kommunens flera år gamla principdokument att man vill undvika sådana branta svängar för cyklister (se ref nedan). Han sa att "då borde kommunen ha lämnat oss ritningar. Det gjorde de inte, de sa bara att vi skulle bygga nå't bra. Det gjorde vi, men nu får vi direkt riva upp och göra om."

I Göteborgs dokument Principer för utformning av det övergripande GC-nätet i Göteborg står i kap 5: "Många olyckor orsakas av brister i utformningen. Stor omsorg skall därför ägnas åt detaljutformningen och vägmiljön, t ex mjuk linjeföring."

Jag berörde det för ett drygt år sedan i min Göteborgs gc-principer 4–5.3.
Cykelexperten Krister Isaksson skriver på Twitter att det inte är helt ovanligt att man inte har ritningar vid mindre arbeten. Citat:
Kallas för att "pekproja". Inte helt ovanligt vid mindre arbeten, man kan ha en skiss, vara ute på platsen med entreprenören och tillsammans diskutera lösningen. Men som sagt vid mindre arbeten. Större behöver ritn, dels för själva arbetet, dels för att veta/dokumentera vad som är gjort - en sk relationshandling.
På två veckor har man i Göteborgsområdet alltså upptäckt tre nygjorda cykelbaneanläggningar som måste göras om på grund av otydliga planer för hur de skulle utformas på ett säkert sätt.
Först hade vi stolpen och den smala cykelbanan på Gamlestadsvägen som bl a Göteborgs-Posten skrev om.
Sedan hade vi en nyanlagd cykelöverfart i Mölndal med farliga stenkanter som GP också skrev om.
Och nu då cykelbanan och cykelöverfarten på Kanaltorgsgatan.
Förhoppningsvis byggs alltså den tvära kurvan bort nu. Och förhoppningsvis leder de olika misstagen till något bra.
[Uppdatering: Göteborgs-Posten hittade mitt blogginlägg och ringde upp mig (och jag som är värdelös på att spontansvara - behöver alltid tänka och fundera). GP-journalisten hade, som jag förstod det, pratat med kommunen. Det verkar som att cykelbanans två färdriktningar kommer att gå på varsin sida om stolpen. Personligen tycker jag inte att det låter som en bra lösning. Vi får se hur det blir.]
#1 - - Dmitri F:

Jag funderar lite också på den delen av cykelbanan där utfarten går, som har fått en stenlagd beläggning och lite "kanter". Det är väl cykelbanan som har företräde framför fordon på väg ut från garaget, varför är det då cyklisterna som måste lida skakig beläggning, istället för att man lägger en liten vall på vardera sida om cykelbanan för att informera bilisterna...

ARGH.

Svar: Hej! Med stenläggningen så antar jag att du menar den röda på Kanaltorgsgatan. Såvitt jag vet så är det bara en infart. Det finns en utfart på en bro som jag passerar under 00:20 in i min första film som jag la ut härifrån tidigare i veckan. Sedan finns det en utfart runt hörnet till höger på Nils Ericsongatan. Jag antar att de bilister som svänger höger in över den röda stenläggningen har väjningsplikt mot cyklisterna. Jag tror inte ens att det är dubbel väjningsplikt (att cyklister och bilister har väjningsplikt gentemot varandra). Ja, det brukar ojämnt med tiden där bilister korsar cykelbana/cykelöverfart. Här var det ju även ett litet hack när man körde in på den stenlagda ytan.
Gbgcyklaren

#2 - - Erik Johansson:

Undra om man kan få dom att bygga om Cykeltunneln vid Telefonplan, Stockholm , man kan ju tro att den är "pekprojad" också..

#3 - - patrick johansson:

"...de sa bara att vi skulle bygga nå't bra. Det gjorde vi..."

Men så kan man ju inte ge en arbetsorder i offentlig förvaltning. Allt är ju ritat in i minsta detalj. Dels för att rörläggning och dylikt ska fungera och dels för att det inte ska kunna byggas vad som helst (och kräva betalning för det).

OM byggisarna fick i uppdrag att "bygga något bra" så visar det (återigen) att man inte ska lämna infrastrukturplanering åt amatörer. Dom misslyckades kapitalt! Sådär skulle man aldrig bygga en "bilväg".

#4 - - Håkan:

De skulle bygga något bra och gjorde verkligen inte det. Därför fick de göra om.
Sedan känns det som en seger att någon faktiskt har satt ned foten och sagt:
-Det här duger inte även om det är nygjort, gör om gör rätt.

Svar: Jag håller med om att det var bra att någon insåg att det inte hade blivit bra. Det sa jag också till GP (det kom dock inte med i artikeln).
Gbgcyklaren

#5 - - Christer Corneliusson:

Att säga till ett företag att bara göra något bra. Då kan man med största sannorlikhet utgå från att de gör den mest ekonomiskt lönsamma lösningen för företaget och inte tänker direkt på slutanvnändarna.

Trodde de alltid va kommunen som bestämde hur utformningarna skulle vara.

#6 - - Trafikistan:

Det kan fungera om kommunen har bra riktlinjer som entreprenören måste följa, och om entreprenören själv får stå för kostnaderna om de inte följs.

Men om kommunen inte besiktigar, kommer det säkert att läcka som ett såll. I detta fall verkar kommunen ha sett och reagerat, antingen på eget initiativ eller pga klagomål från oss cyklister.

#7 - - Robert:

Det uppdaterade förslagen tycker jag inte heller låter riktigt bra. Visserligen så behöver man ej möta cyklister i svängen, då det enbart blir cyklar som kommer under bron som får svänga brant.

Men då hoppas jag att man breddar lite och inte bara bestämmer sig för att ha en stolpe mitt på cykelbanan och ej ha bredare än normalt.

Sedan lär de komma ihåg att få upp en påbjuden körbana (D2) vid stolpen? För annars så kan man väl lika väl välja vänster sida om man kommer under bron?

Hela den där konstruktionen ser ut som något som brukar kallas för farthinder, men behövs det verkligen på cykelbanor i city. Går det verkligen för fort?

Svar: Nej, jag kan inte påstå att det går överdrivet fort. Ser man i min film så kör ju bilarna ofta fortare på körbanan än vad jag kör på körbanan (utom i vissa fall då det är för mycket trafik). Jag har däremot sett flera Västtrafik-busschaufförer som gasar mot färskrött österut på Kanaltorgsgatan och svänger höger in på Nils Ericsongatan. För cyklister: Den korsande bilvägen i sig utgör ju indirekt ett farthinder. Bilvägen är inte försedd med några direkta farthinder, så varför skulle man anse att cykelbanan behöver?
Gbgcyklaren

#8 - - Emil:

"Pekprojningen" förklarar också varför dagvattenbrunnarna ser ut som de gör här och även i nya korsningen av Nya Allén borta vid Gamla Ullevi.

Alltså att brunnarna plötsligt ligger mitt i cykelbanan med springorna vända i färdriktningen.

Svar: Jag noterade också att en av dagbrunnarna precis vid cykelöverfarten var vänd med springorna i färdriktningen. När jag cyklade under Göta Älvbron i fredags, så verkade den man ha "grävt upp" brunnen. Det stod en sån där rektangulär avlång röd/gul skylt i hålet. Såg lite farligt ut i och med att det var rätt smalt. Har det nog på film.
Gbgcyklaren

#9 - - Dmitri F:

Varför inte använda den enorma ytan som är i hörnet bredvid cykelbanan för att göra cykelbanan rak?
Det finns säkert nån "kurvradie"-fuffens där, men ändå, det känns ju som riktigt slöseri med utrymme...

Se bild: http://i.imgur.com/rytniP1.png

Svar: Jag funderade på om det var så att man ville ha stort fritt utrymme nära brofundamentet ifall man ska ställa upp arbetsfordon där när man underhåller bron. Men det hade ju varit det ultimata.
Gbgcyklaren

#10 - - Andreas:

Jag felanmälde det här redan 25-Aug när dom ännu inte var klara och såg vad det var påväg men den här galna kurvtagningen, samt att många nu cycklar över gångbanan. Precis som din bild visar Dmitri så vad det så jag också undrade varför men inte gjort. På det sättet borde det varit enklare och därmed billigare samt en bättre lösning.
Det verkar inte krävas mycket för att få utforma cykelbanor i den här stan det är ju tydlig med tanke på hur det ser ut och resultaten av ombyggnationer och nyanläggningar. Jag är villig att tro att en 7åring hade klarat det här bättre. Sen fattar jag inte varför kommunen har riktlinjer flr utformning av cykelbanor om man ändå konstant negligerar dem. Har sagt det tidigare och säger det igen felanmäl det är ända sättat för kommunen att börja ta det här på allvar enklaste sättat jag hittat just nu är via Folksams websida http://cykelrapporten.se/ dom vidarebefodrar sen det tillkomunen och det går sen att följa upp vad som verkligen åtgärdas.

Svar: Skönt att det var fler som reagerade redan på tidigt stadium när man såg vart det bar hän. Då var vi båda bidragande till att Trafikkontoret i GP sa "sen kom kritiken från cyklister som ett brev på posten". ;) Den snedställda cykelbanan/överfarten hade nog varit bästa lösningen. Som Trafikistan skrev i en kommentar så hade man kanske då heller inte behövt flytta cykeltrafikljuset på norra sidan överhuvudtaget, och därmed sparat pengar.
Gbgcyklaren

#11 - - jovnas:

GP skriver om stolpen och citerar ett bekant namn. ;-)
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2007408-stolparna-staller-till-det-igen

Svar: Hehe! Jag såg detta i mobilen nu på morgonkvisten. Jag ska skriva ett nytt blogginlägg och nämna det samt visa bild på stolparna vid Lisebergs södra entré.
Gbgcyklaren