Jag har inte bloggat på ett tag. Jul, nyår, bortrest, förkylning... Men ska försöka komma igång lite igen. I oktober 2012 la jag ut en film om att gå på cykelbanan. Eftersom jag har en del såna klipp i lager kommer här en till film på samma tema. Filmen består av ett urval klipp filmade i oktober och november 2012. I det tidigare blogginlägget på länken ovan står det lite mer om regler etc.
De flesta klippen i filmen visar separerade gång- och cykelbanor. Vissa klipp visar gemensam gång- och cykelbanor där cyklister och gående delar på samma yta. Det finns exempel, exempel gc-banan längs Örgrytevägen, där gångtrafikanter har väldigt dåligt med utrymme och där gående kan tvingas ut i cykelbanan när det är mycket folk. Det finns även ett par stolpar mitt på gångbanan som kan tvinga ut barnvagnsförare och rullstolsburna ut i cykelbanan.
Senast i februari ska jag även försöka få ut del 2 av 4 av min fotoexkursion från Mölndalsvägen. ;) Det har dragit ut lite på tiden på grund av tidsbrist.
#1 - - Trafikistan:

Så här tror jag:

Vi väljer väg mer omedvetet när vi går än när vi cyklar. När vi går tänker vi på annat och vägvalet styrs då omedveten av bekvämlighet, genhet och önskan att gå i bredd och vara social, men utan tanke på regler. Vi aktar oss när vi hör hotande motorljud och när vi hamnar i situationer som påminner om allvarliga faror vi varit med om.

Men när vi som gående blir påkomna med att gå i cykelbanan intar vi lätt försvarsställning om vi känner oss anklagade. Vi har ju inte gjort något fel med avsikt, och oavsiktliga fel vill vi inte lika gärna stå för. Är cyklisten lite pushig blir reaktionen lätt att cyklisten borde anpassa sig - plinga så man hör men inte plinga argt, vara trevlig, sakta in, svänga över på gångbanan om man råkar gå på cykelbanan osv.

Även när vi cyklar är bekvämlighet och genhet viktigt för oss, men då väljer vi nog väg mera medvetet. Det beror på att vi behöver mer framförhållning och en högre grad av ordning. Om vi cyklar på gåendes utrymmen är det nog oftare ett avsiktligt regelövertramp därför att det finns plats över där, eller därför att vi tror att det faktiskt är tillåtet.

Svar: Jag tror du har rätt. Sen tror jag att de som både brukar cykla och gå lättare håller sig på sin sida. När jag går försöker jag jättekoll på att inte råka gå på cykelbanan. Det sitter nästan i ryggmärgen. När jag går på en gemensam gång- och cykelbana har jag för vana att vända mig om då och då och kolla "trafikläget" bakifrån, i synnerhet om vi kanske är två som går bredvid varandra. En kommande film handlar i stället om barnvagnsförare som använder cykelbanan. Här tror jag det mer kan handla om att cykelbanan oftare saknar kantstenar och kanske har slätare underlag. Ibland även på att gångbanan är för smal.
Gbgcyklaren