Det ser ungefär likadant ut i Sthlm på många ställen.
- Cykelbanor som är byggda diskret ur ett estetiskt perspektiv markerade med en skiftning i gatstenens kulör eller form. Den estetiska tanken är god, och kommer säkert att fungera på sikt med rätt påverkan av människors attityder och val av säkerhetsmarginaler.
Men mest effektivt är antagligen höjdskiljande kantsten, separerande "karantän" yta, tillräckligt breda gångbanor och cykelbanor.
Vid vissa cykelbanor behöver man sannolikt komplettera med räcke. Speciellt vid cykelfartvägar, stomnät för cykel. Eller där det är trångt och praktiskt svårt att få tillräcklig bredd.
- Samma diskreta estetiska utformning av bilvägar skulle antagligen orsaka ramaskri.
- Även vid cykelbanor med höjdskiljande kantsten till gångbana får man se upp med gående som går lite hur som helst.
Detta är ju det klassiska när man bygger in konflikter. Det är ju mycket lättare att gå med rullator, barnvagn och rullväska på en nedsänkt cykelöverfart än vid övergångsstället. Jag antar att det inte är nedsänkt där bl.a. för att synskadade ska känna kanten med vit käpp. Behov som krockar. Det vore roligt om du kunde filma cykel och gångbanan utanför Universeum där de flesta gående inte fattar var gångbanan tar vägen.
Jag instämmer med "Cyklande mamma". Det är i princip alltid gångtrafikanter på cykelbanan från Universeum bort mot Svenska Mässan och Gothia Towers. Var är det tänkt att gångtrafikanterna ska gå? På andra sidan gatan närmare Universeum. Borde kunna göras bättre.
Sen är sträckan från huvudentrén till Svenska Mässan bort mot Focushuset ett problem. Många gångtrafikanter och cyklister samsas på en inte alltför bred GC-bana. Har du koll på om denna del ska byggas om?
Hela Korsvägen är väl egentligen lite underligt planerad. Kanske värt ett inlägg?
Spännande! Det är viktigt att som du gör påpeka att när det blir konflikter i trafiken beror det i regel inte på att vissa är dumma i huvudet, utan på att vägar är utformade på ett dumt sätt, som ofta uppmuntrar vissa beteenden och vissa trafikslag. Bra inlägg och film!
Imponerad av kameran. Tar den bort vibrationer själv eller är filmerna efterbehandlade?
Din första tagning börjar i Berzeliikorset och följer Södra vägen till Justus järn vid det ljusspäckade trädet (se 0:18-0:47). Här tror man att det är cykelbana. Det är en del av en längre cykelled, och det finns två cykelpilar med cykelsymbol målade i asfalten (vid 0:25 och 0:41) även om den första symbolen har blivit väldigt sliten.
Men får det verkligen vara cykelbana? Bilar som ska parkera leds in att köra där för att nå p-platser mellan träden! Trafikförordningen 3 kap 6 § 3 st säger "Är en bana avsedd för viss trafik får annan trafik förekomma på banan endast för att korsa den", alltså inte som här låta bilar köra längs med.
Troligen är det alltså inte cykelbana på pappret just här, trots att cyklister inte informeras om den saken. Lurigt tycker jag. Hade cykelbanor varit röda, kunde beläggningen ha gett en vink, men Första Långgatan och Linnégatan är ett par av många bevis på att rött inte betyder något särskilt i Göteborg. Å andra sidan är det en fördel för cyklister att det inte basuneras ut som gångfartsområde. Kanske bäst att de som inte hunnit läsa detta får leva i god tro.
Tänk vilken lättnad om man kunde slippa bilparkering här, eller om bilar bara fick parkera mellan träden direkt från gatan.
Cyklar dagligen på samma cykelbanor som dig och håller fullständigt med om det du säger. Som cyklist är inte bilarna det största problemet, däremot alla gångare som inte bara går på cykelbanan utan ofta helt utan förvarning kastar sig ut på cykelbanan utan att se sig om.
Jag som många andra kommenterade detta i trafikkontorets förslagslåda http://forslagsladan.nu/ Toppen om du skickade in din film, eftersom den tydliggör problemet på ett utmärkt sätt. Först när man får cyklistens perspektiv som man verkligen inser problemet.
Se ej filmen om gångtrafikanter på cykelbanan om du har anlag för åksjuka.
"När det uppstår friktion och irritation mellan gångtrafikanter och cyklister, är det ett tecken på att gatuutrymmet inte är utformat på ett bra sätt."
Det kan vara så, och forskning vid VTI kan möjligen stödja att många trafikanter dessutom gör ett medvetet val att inte följa trafikförordningen, och att inte hålla tillräckliga säkerhetsmarginaler.
Det är ett problem som i praktiken är omöjligt att bygga bort, det kan bara minskas genom påverkan av trafikantens val och beteende.