Tidigare i år skrev jag om hur cyklister och gångtrafikanter leds om förbi bygget av Marieholmsförbindelsen. Det första förslaget på omledningen av cyklister innebar en lång omväg, men man ändrade sig i sista stund och ordnade en passage genom byggarbetsplatsen. Bra!
Den 18 maj kommer man att börja anlägga en torrdocka för tunnelbygget under älven och i samband med det stängs den kortare omledningssträckan av under en månad. Cyklister kommer istället att hänvisas till den långa omledningssträckan som är den cykelsträcka jag tar upp i filmen nedan.
Flygbilden visar ordinarie cykelsträcka i blått (ca 2,9 km), kort omledningssträcka i grönt (ca 3,1 km) och lång omledningssträcka i rött (ca 4,6 km). Stjärnorna visar start och mål i filmen.
Vid 00:17 i filmen svänger jag bort från Marieholmsgatan på en ny cykelpassage och följer den nya cykelbanan bort mot korsningen med E45 (enligt den röda linjen i flygbilden).
00:56. Buskar och en bensinmacksskylt skymmer bilar som kommer på avfarten från E45 precis innan man som cyklist ska korsa avfarten.
01:21. Cykelpassagen över E45:ans åtta "motorvägsfiler" är nybyggd/ombyggd just med tanke på att cyklister skulle ledas om den här vägen under fem år. Men man har inte satt upp något cykeltrafikljus med knapp för att få grönt. Som cyklist får man rulla fram till gångtrafikljuset och trycka på gångtrafikanternas grönknapp.
01:55. Jag har nästan passerat alla filerna på E45. På andra sidan finns ett cykeltrafikljus för cyklister i motsatt färdriktning. Men cykeltrafikljuset sitter på fel sida om cykelbanan – se bilden nedan.
Innan cykelpassagen nyligen byggdes om så var den enkelriktad i min motsatta färdriktning. Den gamla cykelpassagen låg ett par meter till höger i bild – på andra sidan om cykeltrafikljuset. Man kan ana de bortskrapade sockerbitarna på marken nere till höger och den mörka överasfalterade ytan på refugen. När cykelpassagen flyttades verkar det som att man alltså lät cykeltrafikljuset stå kvar där det stod innan och bara flyttade runt grönknappen på stolpen. En mötande cyklist måste alltså cykla vänstertrafik för att kunna trycka på knappen.
Att inte sätta upp cykeltrafikljus med grönknapp på ena sidan och på andra sidan sätta cykeltrafikljuset och grönknappen på fel sida om cykelbanan är i mitt tycke riktigt illa. Särskilt när det är en åttafilig "motorväg" man ska över. Det blir dessutom farligt om en eller flera cyklister i min motsatta färdriktning får rött och stannar i både vänster- och högertrafikläge vid cykeltrafikljuset och därmed blockerar vägen för mötande cyklister som måste hinna lämna cykelpassagen innan bilister börjar köra över den. Man räknar kanske med att cyklister ska komma på sina egna lösningar... som vanligt.
På den här bilden (från gatuvy på hitta.se) ser man hur det såg ut tidigare. Den tidigare cykelpassagen går under den högra blå ellipsen.
Efter cykelpassagen över E45 följer ett antal kortare klipp i filmen.
02:21. Ett antal svängfester.
03:00. Återigen dålig sikt på en avfart från E45.
03:12. Vid flera cykelpassager är stenkanterna mellan cykelbana och körbana skarpa och skakiga.
03:22. Cykelbanan jag cyklar på är helt ny – den fanns inte tidigare. Men framför mig ansluter den till den gamla cykelbanan. Mitt i cykelbanan har man låtit en gammal gräsplätt på ett par kvadratmeter vara kvar som man nu måste cykla runt. Man har inte brytt sig om att ta bort den. Kontinuitet verkar dessvärre inte anses vara så viktig på cykelbanor.
03:44. Hål i marken och dåligt avfasad stenkant.
05:37. Under den sista minuten i filmen jämför jag tidsåtgången mellan den gröna och den röda cykelsträckan i flygfotot här ovan.
Det är ett par dagar kvar till den 18:e, så det finns fortfarande tid att fixa till problemen. I synnerhet de vid cykelpassagen över E45.
I dag läste jag i Facebook-gruppen Cykla i Göteborg att man stängt av cykelbanan under E45 vid Slakthusgatan utan någon information eller omledning förbi den vältrafikerade körbanan intill. Kommentarerna var en aning upprörda. Det framgick inte vad det var för slags arbete. Kan man hoppas på att det handlar om att bredda och förbättra cykelpassagen?
För någon vecka sedan stängde man av cykelbanan i förlängningen av Stadstjänaregatan (som går på bro över E45). Kanske gäller blockeringen något förberedande arbete inför bygget av nya Hisingsbron som ska gå i just Stadstjänaregatans förlängning. Jag noterade att några avspärrningsstaket var flyttade, kanske av andra cyklister som ville komma förbi, så jag cyklade också igenom dessa staket. En man ropade efter mig att "hallå, det är avstängt!" Jag ropade i farten tillbaka att "då får ni väl sätta upp en omledning". Någon dag senare satt det oranga omledningsskyltar uppe (som visserligen verkar leda till en gångbana/trottoar).
Min uppfattning är att kommunen vill göra det bättre för cyklister när man spärrar av cykelbanor. Men det verkar som att man verkligen måste nöta in detta i huvudet på dem som planerar och utför avstängningen av cykelbanorna. Att man ger information till cyklister vart de kan cykla istället och att man ser till att den tillfälliga omledningen är av god standard.
Och så slutligen, här kommer filmen:
Youtube-länk
#1 - - Stefan van den Berg:

Och ändå har jag som flitig felanmälare lyckats få bort följande på cykelbanan längs Partihandelsgatan sen årsskiftet :

En stolpe med skylt lämna företräde. En bom över cykelbanan. Resterna av en trasig bom som stack ut i cykelbanan. Samt att Trafikkontoret nu fixat kanten i 90-graderskurvan vid Kodammsbron. Nu är det fungerande belysning i. cykeltunnlarna under Röde Orm. Till sist fick jag även TK att städa bort den hög med gummi som en kabeltjuv lämnat på cykelbanan här, efter ha fått fram sitt kopparskrot.

Svar: Kontrollerna/besiktningarna av nya cykelbanor (och befintliga) borde med andra ord bli betydligt bättre. Bra jobbat också!
Gbgcyklaren

#2 - - Ingemar, Partille:

I höjd med partihallarna, så 'kör' in på partihandelsområdet, så att du har staketet [6:59]till vänster om dig och 'kör' till nästa utfart och där har du en bro över Säveån 'kör' över bron, tag till höger in på Waterloogatan..Force majeure;-).

Svar: Jag förstår vilken väg du menar. Får kika på det.
Gbgcyklaren

#3 - - Ingemar, Partille:

hmm Missa lite här ovan inte första bron, utan den nya i bortre ännen på området..

#4 - - Johan, Billdal:

En riktig nobrainer det här. Välj Götaälvbron istället. Inte längre för den som kommer västerifrån. Dock ganska dålig omledning av cyklister vid marieholmsbygget på Hisingssidan.

Svar: Ja, Göta Älvbron är ett alternativ för mig.
Gbgcyklaren