Åter till korsningen mellan Mårten Krakowgatan (E45) och Stadstjänaregatan. Här är det många som vill köra bil, för många. Utrymmet räcker inte alltid till för alla bilar. Det blir köer och bilister blockerar cykelpassager och övergångsställen.
I trafikförordningen finns det många regler. Det kan vara svårt att hålla koll på alla paragrafer. En av dem, 3 kap. 62 §, säger att en förare skall anpassa sitt körsätt så att hen inte tvingas stanna på ett övergångsställe, en cykelpassage eller en cykelöverfart.
Filmen nedan visar en av cykelpassagerna längs Stadstjänaregatan. Passagen är bevakad, alltså försedd med trafikljus. Ibland blockeras cykelpassagen av bilister då de passerar trafikljuset när det är kö.
Sedan i våras har jag två kameror på cykeln. Den ena filmar framåt och den andra bakåt. I filmen nedan visas några händelser både ur framåtperspektiv och bakåtperspektiv. Framkameran filmar i 170 grader och bakkameran i 135 grader. Den kraftiga vidvinkeln på framkameran gör att hastigheten i filmerna från framkameran känns högre än i bakkameran.
Youtube-länk
#1 - - Johannes:

Jag har kikat på några av dina filmer. Även om du har klippt ut det värsta från många turer, får jag det spontana intrycket av att trafiksituationen för cyklister blivit mycket värre sedan jag pendlade i Göteborg. Finns det inga skamgränser över huvud taget nu? Jag skulle få spunk på nolltid om jag skulle flytta tillbaks och börja cykla i min forna hemstad igen.

Svar: Hejsan. Det stämmer att jag valt ut de värre klippen. Svårt att säga om det blivit värre, men det kanske stämmer också. Kan det bero på att det är fler som kör bil? Fler vill få plats på gatorna...
Gbgcyklaren

#2 - - Trafikistan:

Jag la just ut sista etappen av mitt "Centralen runt" på http://trafikistan.se/centralen-runt-stracka-e/ . Där hade jag anledning att länka till denna film och till din "Cirkulationsplatsen" som ju bägge rör sig helt nära det område jag beskriver.

Därför såg jag nu om dina filmer. Man blir nästan vimmelkantig av att se allt detta sicksackande, speciellt vid 2:15. Jag tycker många bilister är hänsynsfulla när man möter dem öga mot öga. Men att hålla övergångsställen och cykelpassager fria är inte direkt deras starka sida.

Svar: Såg ditt inlägg först nu. (Får inte alltid mail om det.) Ja, bilar på cykelbanor, cykelpassager och cykelöverfarter är rätt irriterande. I genomsnitt 1,2 människor i varje bil. Tänk att så få människor kan ta upp så mycket plats.
Gbgcyklaren