I förra blogginlägget skrev jag om bilister som tycks chansa mot rött och sengult i korsningen mellan Stadstjänaregatan och Mårten Krakowgatan (E45). Jag tänkte ta upp fler saker från det här området, och även den här gången handlar det om bilar.
Bilister som kommer på Stadstjänaregatans bro från Göteborgs central och ska svänga västerut i riktning mot Götatunneln passerar en cykelpassage. När dessa bilister har grönt, så har cyklister rött.
Men det händer att det fortfarande kommer svängande bilister när cyklister redan har fått grönt. I filmen visar jag ett par exempel.
I första klippet passerar en svängande långtradare cykelpassagen när cyklister redan haft grönt i cirka fyra sekunder. Från min synvinkel i filmen ser jag tydligt lastbilen komma. Cyklister från andra hållet behöver titta kraftigt åt höger för att se lastbilen. Efter sju sekunders gröntid är det fri väg för cyklister.
En oerfaren cyklist (t.ex. ett barn) skulle ha kunnat börja cykla ut på cykelpassagen när cyklister fått grönt utan att först titta så att det inte kommer några fler svängande fordon, vilket gör just det fallet extra farligt.
Det verkar finnas flera orsaker till att bilister inne hinner passera cykelpassagen innan cyklister fått grönt. När bilisterna passerat cykelpassagen möts de av ett annat trafikljus som när det är rött kan bromsa upp biltrafiken. Ibland är det helt enkelt för många bilar så att det går för långsamt i svängen. Det kan även bero på att bilister kör mot rött, fast det kan jag dock inte se från platsen där jag står.
Här nedan kommer filmen. Det sista klippet är filmat med en kamera som filmar bakåt. Om några dagar kommer nästa film från detta område.
Youtube-länk