Ersättning för kameran som gick sönder i våras

Publicerat i: cykling, drift hd
Nu är jag lite smått tillbaka efter två veckors semester.
I våras skrev jag om cykelolyckan då jag cyklade in i en bogserlina som var spänd mellan två stillastående bilar som stod på varsin sida om cykelbanan. Det som tog mest skada var cykelkameran som gick helt sönder. Jag och cykeln klarade oss relativt bra. Kameran kostade runt 2300 kr och jag köpte en ny ganska direkt för ca 3000 kr.
Jag anmälde det hela till en av bilarnas försäkringsbolag, och under semestern nu såg jag att jag hade fått ersättning för den nya kameran jag hade köpt (ca 3000 kr). Jag är med andra ord väldigt nöjd.
Kommentera 1
Som jag skrev häromdagen så var jag nyfiken på att se hur stor tidsskillnaden skulle bli att cykla 2500 meter längs en raksträcka jämfört med en sträcka som är fylld med korsningar, trafikljus och svängar. Jag valde att jämföra fyra olika sträckor i Göteborg (klicka på länkarna för att se karta med linje som visar respektive sträckning):
1) E6 söderut från Stigs Center som består av lång raksträcka med några enstaka svängar och korsningar i slutet.
2) Dag Hammarskjöldsleden som består enbart av en enda lång raksträcka utan korsningar (några T-korsningar dock).
3) Mölndalsvägen söderut som består en rätt så rak sträcka men med flertalet korsningar med trafikljus.
4) Centrala Göteborg som består av många korsningar, trafikljus och svängar.
När varje sträckas film nått 2500 meter så stoppar filmen. För att det inte ska ta så lång tid, så har jag speedat upp filmerna med 500 procent. Det kan se lite rörigt ut, men det är främst tidsskillnaden att nå 2500 meter som var av mitt intresse.
Resultat:
Naturligtvis gick sträcka 2 fortast eftersom den enbart innehöll en lång raksträcka utan korsningar och trafikljus. Långsammast gick det genom stan (sträcka 4), där det tog precis dubbelt så lång tid att nå 2500 meter. Förslagsvis borde man satsa på "cykelmotorvägar" som ligger i anslutning till bilmotorvägar. Förutom att det skulle snabba upp cykelpendlingen för vissa en hel del, kanske det även skulle leda till att det blev mer attraktivt att cykla/cykelpendla.
1) 5 minuter och 35 sekunder
2) 4 minuter och 52 sekunder
3) 6 minuter och 41 sekunder
4) 9 minuter och 55 sekunder
Kommentera 2
Göteborgs-Posten (och HD) skriver om att Google Maps utökat sin kartfunktion med möjligheten att få fram vägbeskrivning även för cyklister. Sedan tidigare har jag även använt Göteborgs egen cykelreseplanerare.
Google Maps cykelreseplanerare (välj Vägbeskrivningar och tryck sedan på cykelsymbolen)
Göteborgs cykelreseplanerare
För att jämföra de olika vägbeskrivningarna så valde jag en sträcka med samma start och mål (hemifrån till jobbet). Här är resultatet: 
Google Maps
Avstånd: 16,9 km
Tid: 1 timme och 4 minuter
Göteborgs cykelreseplanerare
Avstånd: 14,4 km
Tid: 45 minuter
När jag själv har mätt med GPS
Avtånd: 14,5 km
Tid: 38 minuter (35 ½ minuters rörelsetid) vid gynnsamma förhållanden
Slutsats
Google Maps kommer fram till en rätt mycket längre sträcka med flera omvägar och därmed ökad tidsåtgång för hela resan. Frågan är hur tillförlitlig Googles variant är. Göteborgs cykelreseplanerare och min GPS-mätning stämmer väldigt bra överens längdmässigt (det är ungefär samma väg). Däremot cyklar jag snabbare än vad som är beräknat. Observera att man kan välja olika inställningar/alternativ som förändrar sträcka, längd och tid.
Kommentera 3
Visa fler inlägg