I dag publicerade Göteborgs stad en rapport om cyklingen i stan 2012. Läs rapporten här.
Jag har inte hunnit läsa hela rapporten, men om jag förstår tårtdiagrammen rätt, så har göteborgscyklisterna gett staden sämre betyg 2012 jämfört med de föregående fyra åren. På sidan 2 kan man se tårtdiagram som visar cyklisternas åsikter om hur cykelvänlig stan är, om hur cyklisterna uppfattar stadens arbete för cyklister, hur säkert cyklsterna tycker att det är att cykla i stan med mera.
I slutet av rapporten står det om planerna för 2013:
  • Den nya cykelplanen planeras vara klar våren 2013.
  • Utvecklingsgruppen som arbetar för ”en attraktiv cykelstad” ska samla och kommunicera allt som händer under året och som cyklisterna kommer att märka av.
  • En app som underlättar felanmälan av cykelbanor, med möjlighet att skicka med foto och geografisk position, ska arbetas fram.
  • En utmärkelse för att motivera arbetsgivare att arbeta för att deras anställda ska cykla till och från jobbet ska lanseras.
  • Styr & Ställ ska vara fullt utbyggt med cirka 1 000 cyklar i systemet och en extra lång säsong från mars–november. En plan för hur en utvidgning av systemet till andra stadsdelar kan se ut ska presenteras.
  • Det blir tillåtet att cyklar mot enkelriktat på ytterligare ett antal gator runt om i staden.
  • Hela centrala Göteborg och vissa delar av öster får ny cykelvägvisning.
  • En ny cykelparkering i två våningar kommer att sättas upp vid resecentrum.
Läs mer i rapporten...
Missa heller inte den senaste filmen från Övre Husargatan i Göteborg.
Kommentera 10
I augusti 2012 gjorde jag en cykeltur och filmade gatuarbetena vid Övre Husargatan. Det var rörigt och lätt att komma fel. Se den filmen här. För ett par dagar sedan, den 24 januari 2013, tog jag en ny tur längs Övre Husargatan för att kolla läget.
Lustigt nog publicerade Göteborgs-Posten i dag ett webb-TV-klipp på sin hemsida om just Övre Husargatan. En man som bor på gatan klagade på olika saker, bland annat över de farliga armeringsjärn som sticker upp ur marken. I och med GP:s film så passar jag på att lägga upp mitt eget filmklipp som jag filmade i helgen.
Sedan i mars 2012 bygger man om Övre Husargatan och Sprängkullsgatan från genomfartsled till stadsgata. Det blir troligtvis en mycket trevligare gata när det är klart. Men under byggtiden är det rörigt. Jag lyckades komma fel med cykeln både första och andra gången jag cyklade förbi gatuarbetena. Tydligare orange vägledning för cyklister efterfrågas. Och de där armeringsjärnen, som även syns i min film, vill men helst inte bli genomborrad av om man skulle råka snubbla över dem.
I filmen följer jag en orange vägledningsskylt mot gatans östra sida, men hamnar på en ofarbar cykelbana som består av massa jordgropar. (Jag misstänker att den oranga skylten kan ha syftat på Frölunda och inte centrum, som jag var på väg mot.)
Göteborgs hemsida står det att arbetena ska vara klara hösten 2013. Men det står även att "Det viktigaste i arbetet är att bli klar med bussfiler, cykel och fordonsfiler i båda riktningar innan 9 december [2012]". Cykelbanan på gatans östra sida är ofarbar. På den västra sidan verkar den vara farbar, men det förekommer en del grusschakt även där. Det återstår att se om dessa kommer att asfalteras igen. ;) (Vid Partihallsförbindelsen och Gamlestadstorget finns fortfarande flera grusschakt på cykelbanan trots att miljardvägbygget och pendeltågsstationen invigdes i november 2011 respektive december 2012.)
Och här är nya filmen från Övre Husargatan:
TILLGÄNGLIG I HD 1080p
Notera att inte en enda "För din säkerhet Led cykeln"-skylt förekommer i filmen. ;)
Vid tre tillfällen i filmen låter bilister mig passera bilkörbanan innan de passerar cykelöverfarten. Vid första tillfället väntar bilisterna på att köra in i en rondell – och jag kan smita före. Vid andra tillfället ska en bilist köra ut ur rondellen. Vid tredje tillfället ska en bilist svänga i en korsning och möter mig på cykelöverfarten och en fotgängare på övergångsstället.
På ett ställe cyklar jag på en bit av gångbanan innan jag svänger ut i jordgrops-cykelbanan. Innan ombyggnationen inleddes gick cykelbanan på det ställe som nu blivit gångbana.
Om jag inte hade följt den oranga vägledningsskylten från första början, hade jag hamnat på gatans västra sida och troligtvis kunna cykla längs gatan på ett mindre "smärtsamt" sätt..
Kommentera 2
Jag har tidigare lagt ut film från Norra Älvstranden och Älvsborgsbron. De två filmerna var från ett och samma tillfälle. Nu lägger jag ut hela filmsekvensen från Göta Älvbron, längs Södra Älvstranden till Älvsborgsbron, och längs Norra Älvstranden och tillbaka till Göta Älvbron. Filmen spelades in hösten 2011.
Två saker: Jag har speedat upp filmen till 700 procent - allt kommer att gå väldigt fort. Cykelturen tog totalt sett omkring en timme. Den är komprimerad ned till knappt åtta minuter. Uppspeedningen gjorde filmen väldigt skakig. Därför har jag stabiliserat den, vilket gjort att att bilden ibland zoomas in och ut och att kanterna blir suddiga.
För att inte störa filmen för mycket, så har jag lagt till textning via Youtubes undertextfunktion. Den slås på och av i nederkant av filmrutan.
TILLGÄNGLIG I HD 720p
Musiken i filmen gick under licensen "Creative Commons" (fri att använda icke-kommersiellt), men gjorde tydligen ändå att det hamnade en reklambanner i filmen som man måste klicka bort manuellt.
Kommentera 0
Visa fler inlägg