Det har skrivits en del om Västtrafiks biljettkontrollanter och VD:n Lars Backström på bland annat GP och SVT de senaste dagarna. Jag åker fortfarande kollektivtrafik till jobbet (för att jag inte fått tillbaka cykeln från reparationen). Och det händer uppenbart intressanta saker även när man åker buss och spårvagn. I dag var jag med om två ovanliga händelser när jag åkte buss. (Tyvärr har jag ju inte med ActionCam:en på bussen.)
Jag satt på bussen på väg upp för Göta Älvbron. Spårvagnar har i stort sett förtur överallt i stan, även gentemot bussar. Det kom en spårvagn uppifrån bron, och min buss skulle korsa dess spår. Men den här gången drog bussen på och stannade inte för spårvagnen. Vanligtvis brukar det vara rätt kamratskapliga hälsningar när förarna av två kollektivtrafikfordon möts. Men den kvinnliga spårvagnsföraren gjorde istället våldsamma rörelser med armarna, snurrade fingret mot tinningen och gapade och gjorde miner mot den manliga busschauffören.
Varken spårvagnsföraren eller busschauffören tyckte nog att det var särskilt kul, men jag kunde inte låta bli att känna en viss lustfylldhet. Självklart inte över att det kan ha varit en farlig trafiksituation, utan över den starka kontrasten mellan denna "hälsningsgest" och de sedvanliga glada hälsningar som brukar förekomma mellan förarna.
Det var en rätt fartfylld och guppig tur. På andra sidan bron åkte bussen förbi en trafikskola. Innan bussen hann köra förbi, svängde en övningskörningslastbil ut från trafikskolan. Fast det gick inte så bra. Lastbilschauffören kunde inte komma ut på grund av att han kom för nära en vägskylt på innersidan av svängen. Han backade och körde framåt två gånger innan han fick ge upp. Lastbilseleven hoppade ut och läraren fick ta över ratten och backa tillbaka så att trafiken kunde komma fram. Ingen kul början på dagen för den lastbilseleven.
Kommentera 3
Bloggen Cyklistbloggen.se skriver om ett radioprogram i Sveriges Radio, i vilket cyklisters rödljuskörning tas upp. Nu har jag inte hunnit lyssna på programmet, men själva blogginlägget var rätt intressant att läsa.
I höstas klippte jag ihop en cykelfilm från en av Göteborgs kanske mest rödljuskörda cykelöverfart. Meningen var inte att avslöja massa rödljuskörande cyklister, utan att visa att cyklister inte är särskilt prioriterade vid den cykelöverfarten.
Här är en repris på den filmen:
Kommentera 0
Läste på GP:s hemsida nu på morgonen att två cyklister krockade utanför Universeum vid Korsvägen nu på morgonen. Eftersom jag cyklar vid Korsvägen rätt mycket, så kanske jag hade bevittnat det om inte min cykel hade varit på lagning. Visserligen åkte jag buss förbi Korsvägen vid den tidpunkten i morse, men såg inget ändå.
Hur kan då krocken ha ägt rum? Det stod inget om det på GP. Däremot stod det att det skedde utanför Universeum. Mina spekulationer säger att det kan vara en cyklist som kommer från Mölndalshållet (eller tvärtom) som kolliderat med en cyklist som kommer från cykelöverfarten från Eklandagatan. Där har jag märkt att man behöver passa sig ibland.
Här är en repris av min cykelfilm från Korsvägen. Den korsningen jag tänker på ovan cyklar jag förbi exakt 10 sekunder in i klippet.
Hur går det då med min cykel? Jag ringde cykelaffären i går för att kolla läget. Komponenten som saknas till min cykel är tyvärr slut i lager hos cykelaffärens leverantör. De visste inte nu om det skulle ta ett par dagar, eller en eller två veckor till - eller mer. Men jag fick reda på att "det går inte fortare för att du ringer". Kostnaden att åka med Västtrafik är 265 kr i veckan. :/
Kommentera 5
Visa fler inlägg